Φαρμακείο Μπακάκος: Ένα σημείο αναφοράς και ιστορίας

Φαρμακείο Μπακάκος: Ένα σημείο αναφοράς και ιστορίας

Το Φαρμακείο Μπακάκος βρίσκεται στην Ομόνοια από τις εποχές της δόξας της μέχρι την παρακμή της. Έξω από την είσοδο του έχουν δοθεί και δίνονται ακόμα αμέτρητα ραντεβού πάσης φύσεως, φυλής και εποχής. «Ραντεβού στου Μπακάκου» έλεγαν οι Αθηναίοι των περασμένων δεκαετιών και ήξεραν που θα συναντηθούν. Κάπως έτσι το φαρμακείο Μπακάκος έγινε σημείο αναφοράς όλης της Αθήνας κι διεθνές πρότυπο επιχείρησης της εποχής.

Από τις Κροκεές Λακωνίας στην Αθήνα

Ο φαρμακοποιός Πέτρος Μπακάκος έχοντας ήδη ανοίξει ένα μικρό φαρμακείο στην γενέτειρά του τις Κροκεές Λακωνίας από το 1902 αποφασίζει να κάνει ένα άνοιγμα στην επιχείρηση του. Το 1917 μαζί με το χημικό Ανδρέα Σακαλή ιδρύουν το ιστορικό διαχρονικό φαρμακείο στην οδό Δώρου. Στη συνέχεια το 1919 το φαρμακείο μεταφέρεται στο ισόγειο του νεοκλασικού που στέγαζε το ξενοδοχείο Ομόνοια, στον αριθμό 1 της γωνίας της Αγίου Κωνσταντίνου. Ήδη από τα πρώτα βήματα της η επιχείρηση παρουσιάζει χωρίς ιδιαίτερη διαφήμιση πρωτοφανή επιτυχία χάρει στις καινοτόμες για την τότε Ελλάδα φαρμακευτικές δραστηριότητες. Βασικό συστατικό της επιτυχίας αποτέλεσε-φυσικά- και η θέση του μαγαζιού στην καρδιά της Αθήνας σε μια Ομόνοια τελείως διαφορετική από τη σημερινή.

bkk

Το φαρμακείο των συναντήσεων

Μια εύλογη απορία που προκύπτει είναι γιατί ένα φαρμακείο να αποτελεί τόπο συνάντησης. Καταρχάς όπως προαναφέρθηκε η Ομόνοια του τότε ήταν τελείως διαφορετική από του σήμερα, καθώς στην περιοχή βρίσκονταν κάποια από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία. Επιπλέον, πολλοί Αθηναίοι επέλεγαν τα μαγαζιά της περιοχής για τις προσιτές τους τιμές και την ποικιλία των προϊόντων. Έτσι το φαρμακείο Μπακάκος αποτελούσε τόπο συνάντησης ανθρώπων που ήθελαν να κάνουν τα ψώνια τους στο κέντρο, να συναντήσουν συγγενείς από την επαρχεία αλλά και τόπο συνάντησης πολιτικών της βενιζελικής παράταξης που άνηκε και ο Πέτρος Μπακάκος. Τα φαρμακεία ούτως ή άλλως μέχρι το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο αποτελούσαν τόπο συνάντησης πολιτικών.

bak

Το απόγειο

Το 1920 η επιχείρηση λόγο της μεγάλης επιτυχίας που σημειώνει μετονομάζεται σε «Π. Μπακάκος Ανώνυμη Εταιρεία Χημικών & Φαρμακευτικών Προϊόντων» φτάνοντας να εξελιχθεί στο μεγαλύτερο φαρμακείο της Ελλάδος και της Ν. Α. Ευρώπης. Το 1935 αρχίζει να συμμετέχει σε ένα εύρος νέων δραστηριοτήτων και επιχειρήσεων όπως η Φαρμακοβιομηχανία Μινέρβα, η Sanitas, η ΕΒΙΟ, Η ΒΙΟΡΥΛ κτλ. Περνώντας στο 1936 η επιχείρηση αναλαμβάνει να εκπροσωπεύσει την Ελλάδα ως προς την Dr. Scholl. Αυτό το διεθνές βήμα για την επιχείρηση την απογειώνει τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

bakakow

Την δεκαετία του 50’ το φαρμακείο Μπακάκος στην Ομόνοια δέχεται και εξυπηρετεί μέχρι και 5.000 πελάτες ημερησίως. Μάλιστα τότε τα φάρμακα παρασκευάζονταν στα φαρμακεία σύμφωνα με τη συνταγή γιατρού. Οι πελάτες άφηναν την συνταγή σε κάποιον από τους έμπειρους φαρμακοποιούς της επιχείρησης και παραλάμβαναν το φάρμακο τους επίσης από το κατάστημα την επόμενη μέρα. Το κατάστημα βέβαια δεν περιοριζόταν μόνο σε φάρμακα καθώς στα ράφια του μπορούσε κανείς να βρει καλλυντικά, στηθόδεσμους, κορσέδες κτλ. Την ίδια εποχή ο εκπρόσωπος του τμήματος Υγείας του ΟΗΕ επισκέπτεται την επιχείρηση χαρακτηρίζοντας την ως παράδειγμα προς μίμηση τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Αμερική. Εγκώμια κι αφιερώματα για το υποδειγματικό αυτό φαρμακείο Μπακάκος γράφονται από σχετικά διεθνή περιοδικά όπως το Pharmacy Digest. Μεγάλη επιτυχία και επιβεβαίωση της διαχρονικότητας της επιχείρησης αποτελεί η πρώτη θέση παγκοσμίως μεταξύ όλων των αντιπροσώπων του φημισμένου γαλλικού οίκου ορθοπεδικών ειδών Dr. Gibaud to 1996.

2002 έως σήμερα

Το 2002 το φαρμακείο Μπακάκος αλλάζει για άλλη μια φορά θέση πάντα όμως κοντά στην Ομόνοια πηγαίνοντας απλώς από τον αριθμό 1 στον αριθμό 3 της οδού Αγίου Κωσταντίνου. Αν και άλλαξε θέση για δεύτερη φορά η φιλοσοφία και η άνοδος της επιχείρησης συνεχίζει όπως πρώτα. Η επιχείρηση επεκτείνεται έως σήμερα προσφέροντας και προοδεύοντας στον τομέα της υγείας και της ομορφιάς με καταστήματα και σχετικές επιχειρήσεις σε όλη την Αθήνα.

Σήμερα πια μπορεί να ακούγεται λιγότερο συχνά το «ραντεβού στον Μπακάκο» όμως η ιστορία του μαγαζιού και η συνεχής πρόοδος του δε σταματά ούτε σβήνει.Καθώς το φαρμακείο Μπακάκος δε θα πάψει ποτέ να είναι κομβικό σημείο για την επιχειρηματική και φαρμακευτική ιστορία της Ελλάδας, σημείο αναφοράς για πολλά ραντεβού και μια υποδειγματική επιχείρηση.

gen

Πηγή: https://www.maxmag.gr/agnosti-ellada/farmakeio-mpakakos-ena-simeio-anaforas-kai-istorias