Έλλη Λαμπέτη: Η ζωή της ήταν βγαλμένη από αρχαία τραγωδία

Η ζωή της σπουδαίας ηθοποιού τα είχε όλα σε υπερθετικό βαθμό: επιτυχία, δόξα, φήμη, αναγνώριση, ταλέντο, ομορφιά, καταξίωση, αγάπη, λατρεία, έρωτα, πάθος, αλλά και πόνο. Πολύ πόνο σε προσωπικό επίπεδο, που θαρρείς ότι το σενάριο της ζωής της το έγραψε ένας αρχαίος τραγωδός.

Από τη γέννησή της, κιόλας, η Έλλη Λαμπέτη κλήθηκε να δώσει την πρώτη γενναία μάχη της για να κρατηθεί στη ζωή. Ο δίδυμος αδελφός της γεννήθηκε υγιής, όμως εκείνη, σχεδόν δεν ανέπνεε και οι ελπίδες για να ζήσει, έμοιαζαν λίγες. Αλλά η μικρή Ελένη Λούκου (αυτό ήταν το πραγματικό της όνομα) τους διέψευσε. Και κέρδισε την πρώτη «μάχη» για τη ζωή.

Όμως, ο θάνατος θα επέστρεφε στη ζωή της ξανά και ξανά, παίρνοντας από κοντά της τα αγαπημένα της πρόσωπα, αφήνοντας την πίσω διαλυμένη και βυθισμένη στον πόνο της απώλειας. Μέχρι, που επέστρεψε για να πάρει και την ίδια, πολύ νωρίς, ολοκληρώνοντας αυτή την αρχαία τραγωδία της οικογένειας Λούκου.

Το 1941 πέθανε από φυματίωση ο δίδυμος αδελφός της, Τάκης. Το χτύπημα για την Έλλη ήταν δυνατό. Έχασε το άλλο της μισό. Ήταν, τότε, μόλις 15 ετών. Τον θάνατο του δεν τον ξεπέρασε ποτέ. Πάντα, ένιωθε τον πόνο της απουσίας του.

Κατά τα Δεκεμβριανά σκοτώθηκε από αδέσποτη σφαίρα η μητέρα της. Η απώλεια την τσακίζει. Τα μεγάλα μαύρα μάτια της βυθίζονται όλο και περισσότερο στη μελαγχολία.

Video Url

 

Τον Μάρτιο του 1953 έχασε τον πατέρα της και δύο χρόνια χάνει την αδελφή της Κούλα από καρκίνο. Το χτύπημα ήταν μεγάλο.  Δεν μπορεί να διαχειριστεί και αυτή την απώλεια. Παθαίνει πάρεση (παράλυση του Bell), η οποία προκαλεί παράλυση της μιας πλευράς του προσώπου. Στην Έλλη είχε ως αποτέλεσμα να χάσει παροδικά το φως της.

Το 1958 χάνει από καρκίνο και την άλλη αδελφή της. Λίγα χρόνια αργότερα, φεύγει από καρκίνο και η άλλη αδελφή της, η Φωτεινή. Πλέον, η Λαμπέτη είναι σίγουρη ότι θα έχει την ίδια τύχη. Και ο χειρότερος φόβος της παίρνει σάρκα και οστά το 1968, όταν διαγνώσθηκε και η ίδια με καρκίνο στο στήθος.

Λίγα χρόνια αργότερα κι ενώ έχει περάσει τη δικαστική περιπέτεια για την υιοθεσία της μικρής Ελίζας, που της στοίχισε ψυχικά, ο καρκίνος επέστρεψε πιο άγριος κι επιθετικός. Η Έλλη Λαμπέτη έχασε σταδιακά τη φωνή της,  ενώ έφυγε  από τη ζωή στις 3 Σεπτεμβρίου του 1983 και σε ηλικία 57 ετών.

Η Έλλη Λαμπέτη μιλάει για το χαρακτηριστικό ψεύδισμά της | Τελευταία τηλεοπτική συνέντευξη (1978)
 

Video Url