Η Φίνος Φιλμ θυμάται την Ίλυα Λιβυκού 21 χρόνια από το θάνατο της

Instagram @finosfilm_official

Με υψηλή θεατρική παιδεία, καλλιτεχνικό ήθος και σπουδαίο κωμικό ταλέντο, η Ίλυα Λιβυκού υποδύθηκε με απαράμιλλη αρτιότητα τους ρόλους της. Αχώριστο ζευγάρι στη σκηνή και στη ζωή με τον μεγάλο Βασίλη Λογοθετίδη, η Ίλυα κατάφερε να πλάσει μια προσωπικότητα δυναμική, αυτόνομη και σαγηνευτική και να βάλει το δικό της ξεχωριστό χρώμα σε κάθε της ερμηνεία.

 

 

Η Ίλυα Λιβυκού γεννήθηκε ως Αμαλία Χατζάκη στο Ηράκλειο Κρήτης. Αρχικά ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και συγκεκριμένα με τον ακοντισμό, ενώ σπούδασε νομικά στην Αθήνα. Ωστόσο, την κέρδισε το θέατρο δίνοντας εξετάσεις και αποφοιτώντας με άριστα από τη Δραματική Σχολή του Βασιλικού Θεάτρου. Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε για πρώτη φορά με το έργο «Οι Γερμανοί ξανάρχονται» (1948) του Αλέκου Σακελλάριου. 

Έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο θέατρο το 1947 και από το 1948 ως το 1960 έπαιζε με τον Βασίλη Λογοθετίδη, εγκαταλείποντας τελικά το σανίδι το 1984.
Σύζυγός της υπήρξε ο Αγησίλαος Κοζύρης με τον οποίο απέκτησε 3 παιδιά. Στη συνέχεια υπήρξε σύντροφος του ηθοποιού Βασίλη Λογοθετίδη. Το έτος 1986 δέχτηκε τεράστιο πλήγμα όταν έχασε από καρκίνο την κόρη της Εύα.

Η Ίλυα Λιβυκού πέθανε στις 6 Σεπτεμβρίου του 2002, σε ηλικία 83 ετών, μόνη της στην Κυψέλη, έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο και κηδεύτηκε στην Καισαριανή δίπλα από την αγαπημένη της κόρη.

Σήμερα 21 χρόνια από το θάνατο της, την θυμόμαστε μέσα από στιγμές της στις ταινίες «Οι Γερμανοί Ξανάρχονται», «Ίλιγγος» και «Ούτε Γάτα Ούτε Ζημιά».