Το 1970 στις παραλίες, σαν ένα όνειρο...

Από την σελίδα της 

Zoi Limona

Το 1970 σε γεγονότα

 

Ιούλιος
1 Ιουλίου - Πρώτη μέρα εφαρμογής του νόμου υπέρ των αμβλώσεων στις ΗΠΑ.
2 Ιουλίου - ΕΣΣΔ και Κίνα αποκαθιστούν τις διπλωματικές τους σχέσεις που είχαν διακοπεί από το 1966.
3 Ιουλίου - Σύγκρουση στη Βόρεια Ιρλανδία: Ξεσπούν ταραχές στο Μπέλφαστ, Βόρεια Ιρλανδία.
3 Ιουλίου - Πτώση βρετανικού αεροπλάνου στη Βαρκελώνη. Από τους 112 επιβαίνοντες δεν επέζησε κανείς.
5 Ιουλίου - Έπειτα από σύγκρουση με γερμανικό σκάφος στη Μάγχη βυθίζεται μέσα σε τρία λεπτά το ελληνικό φορτηγό Βουλγαρία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και οι 16 Έλληνες ναυτικοί και ένας αλλοδαπός.
6 Ιουλίου - Από πυρκαγιά σε αεροσκάφος της Air Canada έπειτα από την προσγείωση στο αεροδρόμιο του Τορόντο βρίσκουν το θάνατο όλοι οι επιβαίνοντες, συνολικά 109 άτομα.
8 Ιουλίου - Σε ισόβια δεσμά καταδικάζει το Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών τα στελέχη του Κ.Κ.Ε. Νίκο Καλούδη, Ζήνωνα Ζορζοβίλη και Γιάννη Γιάνναρη. Ποινές κάθειρξης 14 και 10 χρόνων αντιστοίχως επιβάλλονται στους Ν. Νικολόπουλο και Ι. Ζωιόπουλο που φέρονται επικεφαλής του Αγροτικού Αντιδικτατορικού Μετώπου Υπαίθρου.
10 Ιουλίου - Το Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών καταδικάζει για την υπόθεση της αντιδικτατορικής οργάνωσης ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος τους Ιωάννη Καούνη, Χαράλαμπο Κοβάνη, Χαράλαμπο Γεωργούλα και Μαρία Αγγελάκη σε ποινές από 4 ετών φυλάκιση έως και 12 ετών κάθειρξη. Σε άλλη δίκη καταδικάζονται για αντιδικτατορικές ενέργειες οι Θ. Ψαραδέλης, Δ. Μαστροδήμος και Μ. Πανταχός.
11 Ιουλίου - Καταδικάζονται από το Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών οι Χ. Θεοδωρίδης, Φώφη Λαζάρου, Στ. Χατζηανδρέου, Νίκος Πανώριος και Νίκος Γεωργακόπουλος σε ποινές κάθειρξης από 5 έως 20 χρόνων για συμμετοχή στον παράνομο εργατικό μηχανισμό του Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.
11 Ιουλίου - Δεκαοκτώ φημισμένοι Έλληνες λογοτέχνηες, ανάμεσά τους και ο ποιητής Γιώργος Σεφέρης, εκδίδουν έναν τόμο με νέα κείμενά τους για πρώτη φορά από τη στιγμή που επεβλήθη η χούντα. Το βιβλίο αυτό, που τιτλοφορείται Δεκαοχτώ κείμενα, δεν περιλαμβάνει κείμενα που στρέφονται ευθέως εναντίον του καθεστώτος, αλλά πολλά έχουν μεταφορική αντι-χουντική σημασία.
15 Ιουλίου - Γίνεται τοποθέτηση βηματοδότη στη Αγγλία σε καρδιοπαθή ο οποίος λειτουργεί με μπαταρία.
21 Ιουλίου - Εργατικές διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα στην Ισπανία με τρεις νεκρούς.
21 Ιουλίου - Στη Λιβύη δημεύονται οι περιουσίες 25.000 Ιταλών σαν πολεμική αποζημίωση για τις καταστροφές που υπέστη η χώρα κατά την Ιταλική κατοχή στον Β παγκόσμιο πόλεμο.
21 Ιουλίου - Ολοκληρώνεται η κατασκευή του φράγματος Ασουάν στην Αίγυπτο.
22 Ιουλίου - Αεροπειρατία σε Boeing 727 της Ολυμπιακής που πραγματοποιεί την πτήση Βηρυτού-Αθήνας, από έξι Παλαιστίνιους κομάντος που ζητούν την απελευθέρωση εφτά συμπατριωτών τους κρατουμένων στην Ελλάδα. Το αεροσκάφος παραμένει για οκτώ ώρες στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ελληνικού, με τους αεροπειρατές να απειλούν ότι θα το ανατινάξουν και τις διαπραγματεύσεις σε εξέλιξη. Τελικά οι αεροπειρατές αναχωρούν μόνοι τους, αφού ελευθερώνουν τους 55 ομήρους τους με τη διαβεβαίωση ότι οι εφτά κρατούμενοι θα απελευθερωθούν στο άμεσο μέλλον.
23 Ιουλίου - Ανατρέπεται σε βασιλικό πραξικόπημα ο Σουλτάνος του Μασκάτ και του Ομάν, Σαΐντ μπιν Ταϊμούρ. Νέος Σουλτάνος γίνεται ο Καμπούς.
26 Ιουλίου - Διαδηλώσεις μαύρων και συγκρούσεις με την αστυνομία γίνονται στις ΗΠΑ μετά τον θάνατο του Καρλ Χάμπτον.
28 Ιουλίου - Ένα ελικόπτερο γεμάτο με δώρα και την υπόσχεση για την απόκτηση της πιο όμορφης θαλαμηγού του κόσμου, η οποία έχει ήδη παραγγελθεί στην Ιαπωνία, προσφέρει ο Αριστοτέλης Ωνάσης στη σύζυγό του, Τζάκι, για τα 41α γενέθλιά της.
29 Ιουλίου - Με νόμο της τουρκικής κυβέρνησης η Ίμβρος μετονομάζεται σε Γκιοκτσέαντα και όλα τα ελληνικά τοπωνύμια σε τούρκικα.
Αύγουστος
1 Αυγούστου - Συνομιλίες με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Ρότζερ Ντέιβις έχουν στην Αθήνα ο Στυλιανός Παττακός και ο Νικόλαος Μακαρέζος.
4 Αυγούστου - Πλημμύρες στο Πακιστάν έχουν απολογισμό 300 νεκρούς.
5 Αυγούστου - Σύμβαση με την Τεξάκο για τη διεξαγωγή ερευνών προς αναζήτηση πετρελαίου με τρεις τουλάχιστον γεωτρήσεις στο Βόρειο Αιγαίο υπογράφει το ελληνικό δημόσιο.
7 Αυγούστου - Ανεπιτυχή απόδραση πραγματοποιούν ένοπλοι στη διάρκεια δίκης στη Καλιφόρνια.
10 Αυγούστου - Από συντριβή αεροπλάνου στο Περού σκοτώνονται 98 άνθρωποι.
11 Αυγούστου - Η επιδημία χολέρας που μαστίζει την Ινδία και έχει κάνει την εμφάνισή της στην Αίγυπτο με τη μορφή χολεροειδούς γαστρεντερίτιδας εξαπλώνεται και στη Σοβιετική Ένωση, ενώ κρούσματα αναφέρονται στη Ρουμανία, την Τουρκία και τη Νότια Κορέα. Μέτρα λαμβάνουν η Ιταλία και η Ελλάδα, ενώ σοβιετικές πόλεις στη Μαύρη Θάλασσα και την περιοχή του Βόλγα μπαίνουν σε καραντίνα.
12 Αυγούστου - Οι ελληνικές αρχές απελευθερώνουν επτά Παλαιστίνιους κομάντος, που έχουν καταδικασθεί για τρομοκρατική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Προορισμός τους το Κάιρο.
13 Αυγούστου - Μαίνονται οι πυρκαγιές στο Άγιο Όρος, όπου απειλείται η Μονή Σταυρονικήτα, στον Ψηλορείτη, στον Πύργο της Ηλείας, όπου η φωτιά κατακαίει εδώ και έξι μέρες χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους, και στο Καπανδρίτι.
17 Αυγούστου - Πρόγραμμα Βενέρα: Εκτοξεύτεται το Βενέρα 7. Στη συνέχεια θα γίνει το πρώτο διαστημικό σκάφος που θα μεταδώσει επιτυχώς δεδομένα από την επιφάνεια ενός άλλου πλανήτη (Αφροδίτη).
18 Αυγούστου - Κάτω από διεθνή κατακραυγή οι ΗΠΑ καταποντίζουν στα ανοιχτά της Φλόριντα πλοίο γεμάτο χημικά.
22 Αυγούστου - Εισάγεται στην Ελλάδα ο θεσμός των "αμοιβαίων κεφαλαίων" με νόμο για τη σύσταση Εταιριών Επενδύσεων-Χαρτοφυλακίου και αμοιβαίων κεφαλαίων.
22 Αυγούστου - Η Χριστίνα Ωνάση αρραβωνιάζεται τον Πέτρο Γουλανδρή στη Σκιάθο. Παρόντες είναι μόνο ο αδελφός της Αλέξανδρος και άτομα του στενού οικογενειακού της περιβάλλοντος.
24 Αυγούστου - Η ΕΣΣΔ ανακοινώνει τη κατασκευή βάσης στη Λιβύη.
25 Αυγούστου - Χορηγείται διαβατήριο σε όλους τους πρώην βουλευτές, εκτός αυτών της Ε.Δ.Α., με απόφαση την οποία υπογράφει ο Στυλιανός Παττακός.
27 Αυγούστου - Έρευνα διατάσσει η τουρκική κυβέρνηση προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης απέκτησε παρανόμως αρχαιοελληνικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς προερχόμενους από τουρκικό έδαφος και κυρίως κοσμήματα από το "θησαυρό του Κροίσου".
28 Αυγούστου - Μήνυμα προς τον ελληνικό λαό απευθύνει ο πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον με την ευκαιρία της συμμετοχής των Η.Π.Α. στην 35η Δ.Ε.Θ. Στο μήνυμα τονίζεται η ανάγκη κοινής προσπάθειας για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο Ελλάδας-Αμερικής.
28 Αυγούστου - Συγκρούσεις Παλαιστινίων και του Ιορδανικού στρατού ξεσπούν στην Ιορδανία.