Υπάρχει και φιλότιμο επίκαιρη ταινία από το 1965 λόγω εκλογών, με τον Μαυρογιαλούρο

Δεν έχουν αλλάξει και πολλά από τότε, προσαρμογή έχει γίνει

Το Υπάρχει και φιλότιμο είναι μια ελληνική κωμική ταινία της Φίνος Φιλμ του 1966 σε σκηνοθεσία Αλέκου Σακελλάριου, με πρωταγωνιστή τον Λάμπρο Κωνσταντάρα. Το κινηματογραφικό έργο βασίστηκε στο θεατρικό έργο «Ανώμαλη προσγείωση», μια διαχρονική κωμωδία που έγραψαν οι Αλέκος Σακελλάριος - Χρήστος Γιαννακόπουλος και την οποία ανέδειξε ο Λάμπρος Κωνσταντάρας με την ερμηνεία του στον κινηματογράφο.Το όνομα του πρωταγωνιστικού ρόλου «Μαυρογιαλούρος» έχει γίνει μέρος της πολιτικής ορολογίας στην Ελλάδα. Η ταινία Υπάρχει και φιλότιμο έχει παιχτεί πολλές φορές στην τηλεόραση και παραμένει δημοφιλής ακόμη και πολλά χρόνια μετά την πρώτη παράστασή της

Ο Ανδρέας Μαυρογιαλούρος (Λάμπρος Κωνσταντάρας) είναι υπουργός Εθνικής Ανασυγκροτήσεως και Περιθάλψεως, αρμόδιος γενικά για τα ζητήματα υποδομής της υπαίθρου και της περιφέρειας. Καταγόμενος από παλαιό πολιτικό τζάκι και αρεσκόμενος στη χαρτοπαιξία και την καλοπέραση, ο Μαυρογιαλούρος παίζει μάλλον διακοσμητικό ρόλο, αφού με τις περισσότερες υποθέσεις του υπουργείου ασχολούνται ο ιδιαίτερος γραμματέας του Γιώργος (Ανδρέας Ντούζος) και ο κομματικός παράγοντας Θόδωρος Γκρούεζας (Διονύσης Παπαγιαννόπουλος), οι οποίοι κατ' επανάληψη υπεξαιρούν δημόσιο χρήμα και υπερτιμολογούν δημόσια έργα για να πλουτίσουν ενώ διατηρούν τον υπουργό σε πλήρη άγνοια για τις κάκιστες και πρωτόγονες υποδομές και τα προβλήματα των αγροτικών περιοχών στις οποίες εκλέγεται βουλευτής.

Με αφορμή την πρόσφατη ανέγερση του νέου μαιευτηρίου στην Πλατανιά, το κεφαλοχώρι της εκλογικής του περιφέρειας, ο Μαυρογιαλούρος έχει προγραμματίσει να παραστεί στα εγκαίνια, ώστε μεταξύ άλλων να τονώσει το πολιτικό του προφίλ. Στο ταξίδι αυτό, που πραγματοποιείται οδικώς, τον συνοδεύει απρόθυμα η κακομαθημένη κόρη του Αλίκη (Νίκη Λινάρδου) καθώς και ο οδηγός του (Γιώργος Γρηγορίου).

Διανομή
Λάμπρος Κωνσταντάρας ως Ανδρέας Μαυρογιαλούρος
Διονύσης Παπαγιαννόπουλος ως Θόδωρος Γκρούεζας
Νίκη Λινάρδου ως Αλίκη Μαυρογιαλούρου
Χάρης Παναγιώτου ως Πανάγος
Ανδρέας Ντούζος ως Γιώργος
Γιώργος Γαβριηλίδης ως Κώστας
Μέλπω Ζαρόκωστα ως Νάντα Μαυρογιαλούρου
Μήτση Κωνσταντάρα ως Λάμπραινα
Γιώτα Σοϊμοίρη ως Κατίνα
Νικήτας Πλατής ως κυρ-Φώτης
Χρήστος Δοξαράς ως Σωτήρης
Μάκης Δεμίρης ως Νικόλαος Λαχούρης
Τάκης Χριστοφορίδης ως Ευσταθίου
Ντίνος Καρύδης ως φίλος Αλίκης