Τα 82α γενέθλιά του γιορτάζει σήμερα ο διάσημος διευθυντής φωτογραφίας Γιώργος Αρβανίτης

Wikimedia Commons / Paul Katzenberger

Σήμερα έχει γενέθλια ο σπουδαίος μας διευθυντής φωτογραφίας Γιώργος Αρβανίτης και εμείς του στέλνουμε πάμπολες ευχές για να φτάσουν μέχρι το Παρίσι. 

Καταξιωμένος στο χώρο του, ο Γιώργος Αρβανίτης, μόνιμος κάτοικος Γαλλίας από το 1989, κατάφερε με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο να αλλάξει πολλά πράγματα στην κινηματογραφική φωτογραφία. Συνεργάτης του Θόδωρου Αγγελόπουλου, από την πρώτη ταινία του σκηνοθέτη, εκπαιδεύτηκε στην τέχνη του κινηματογράφου στα στούντιο της Φίνος Φιλμ.

Γεννήθηκε στο Δίλοφο Φθιώτιδος στις 22 Φεβρουαρίου 1941, περνώντας δύσκολα παιδικά χρόνια κοντά σε συγγενείς του στη Νέα Πεντέλη. Από το 1958 άρχισε να εργάζεται σαν οπερατέρ και το 1966 ο Φίνος του εμπιστεύτηκε τη διεύθυνση φωτογραφίας σε ταινία του, κρατώντας τον αποκλειστικά κοντά του ως το 1972. Από τότε, ο Αρβανίτης αναζήτησε νέους ορίζοντες και συνέχισε σαν ελεύθερος επαγγελματίας. Συνεργάστηκε με τους καλύτερους σκηνοθέτες, όπως τον Αγγελόπουλο, Βούλγαρη, Κακογιάννη, Ντασέν, Τσιώλη και άλλους, καταφέρνοντας να κερδίσει πολλά βραβεία σαν διευθυντής φωτογραφίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Με τον Θεόδωρο Αγγελόπουλου συνεργάστηκε σε μεγάλες επιτυχίες του, όπως «Ο μελισσοκόμος», «Το βλέμμα του Οδυσσέα», «Ο θίασος» και άλλες. Η φιλμογραφία του αποτελείται από παραπάνω από 100 ταινίες, ελληνικές και ξένες.

Ο Αρβανίτης, όπως ο ίδιος παραδέχεται δεν σπούδασε ποτέ για τον κινηματογράφο. Παρόλα αυτά, ήθελε να τον μάθει και έτσι αποφάσισε να δουλέψει με την εταιρεία του Φιλοποίμενα Φίνου, τη Φίνος Φιλμ. Αν και ο ίδιος δε συμφωνούσε με την αισθητική της εταιρείας, θεωρούσε απαραίτητο βήμα στην καριέρα του ως διευθυντής φωτογραφίας, την παραμονή του εκεί.

 Στη Φίνος Φιλμ φωτογράφισε 26 ταινίες, μεταξύ άλλων: «Οι θαλασσιές οι χάντρες», «Κάτι κουρασμένα παλικάρια», «Η ωραία του κουρέα», «Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά», «Η νεράιδα και το παλικάρι» κ.ά. Τελευταία ταινία, παρόλα αυτά, έμελλε να είναι το «Ο Θανάσης στη χώρα της σφαλιάρας», του 1976, που ήταν σε συμπαραγωγή Φίνος Φιλμ και Θανάση Βέγγου. Είχε αποχωρήσει 3 χρόνια πριν από την εταιρεία.

Αφού αποχώρησε από τη Φίνος Φιλμ, ξεκίνησε μία μακρόχρονη συνεργασία με τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο. Με τον Αγγελόπουλο άρχισε να συνεργάζεται ήδη από το 1968 όταν έκανε την ταινία μικρού μήκους «Εκπομπή». Αργότερα, το 1970 συμμετείχε και στην πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, «Αναπαράσταση». Συνέχισε τη συνεργασία σε όλες τις ταινίες του σκηνοθέτη, εκτός από δύο: «Το λιβάδι που δακρύζει» και το «Η σκόνη του χρόνου». 

Αν και στην Ελλάδα εργάστηκε σε 60 και πλέον ταινίες, το 1989 αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα στην Γαλλία. Από τότε εργάζεται εκεί σαν διευθυντής φωτογραφίας, συμμετέχοντας σε 44 ταινίες, κατακτώντας έξι διεθνή βραβεία. Σαν διευθυντής φωτογραφίας έχει κερδίσει στη Γαλλία πολλές εξέχουσες θέσεις, όπως στη Γαλλική Ένωση Διευθυντών Φωτογραφίας, στην Ακαδημία Κινηματογράφου, στη Γαλλική Ακαδημία Τέχνης και Τεχνικής του Κινηματογράφου και στην Ανώτερη Εθνική Σχολή Επαγγελμάτων Εικόνας και Ήχου, αποδεικνύοντας την διεθνή καταξίωσή του.