Γιώργος Παπαστεφάνου: με τί ραδιόφωνο μεγάλωσα,

Το 1948 που πρωτοανέβασε ο Κάρολος Κουν το «Ματωμένο γάμο» τού Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα στο Θέατρο Αλίκης (σημερινό Κώστα Μουσούρη) ήμουν πολύ μικρό παιδί για να με πάνε οι γονείς μου να τον δω. Κι όταν το 1954 το έργο ξαναπαίχθηκε με νέα διανομή από το «Θέατρο Τέχνης» στο υπόγειο τής Σταδίου κάτω απ’ τον Ορφέα, εγώ δεν είχα ακόμα κατέβει εκείνα τα μαγικά σκαλιά. Όμως το 1955, δεκατεσσάρων χρόνων πια, άκουσα το έργο στο ραδιόφωνο στο «Θέατρο τής Τετάρτης», σκηνοθετημένο βέβαια απ’ τον Κουν, πάντα με τού Νίκου Γκάτσου τη μετάφραση και την εξαίσια μουσική τού Μάνου Χατζιδάκι, σε ραδιοφωνική προσαρμογή Ιάκωβου Καμπανέλλη.

Όταν σκέπτομαι αλήθεια με τί ραδιόφωνο μεγάλωσα, Θεέ μου! Από την πρώτη διανομή τού ’48 ο Κουν κράτησε την Βάσω Μεταξά, ασύγκριτη στο ρόλο τής μάνας και την Ελένη Χατζηαργύρη που είχε παίξει τη νύφη παράλληλα με την Έλλη Λαμπέτη. Συμμετείχαν και άλλα παλιά και νεότερα στελέχη τού Θεάτρου Τέχνης. Στο ρόλο τού Λεονάρντο όμως ήταν ο Θάνος Κωτσόπουλος.

Τόσο το έργο τού Λόρκα, όσο και το «Λεωφορείον ο πόθος» με την Μελίνα Μερκούρη επίσης σε σκηνοθεσία Κουν, σπάνια διαμάντια και τα δύο, η ΕΡΤ τα έχει ανεβάσει στο YouTube στο ραδιοφωνικό της θέατρο. Από 'κει δανείζομαι το απόσπασμα που θα ακούσουμε μαζί. «Σήκω νύφη ζηλεμένη». Στο δίσκο τού Μάνου Χατζιδάκι με τα τραγούδια τού Ματωμένου γάμου, αυτό το κομμάτι υπάρχει σε οργανική μόνο εκτέλεση.

Εδώ, στη ραδιοφωνική ηχογράφηση, έχουμε τώρα και τα λόγια με τις γυναίκες και τους άντρες τού χωριού να τραγουδούν. Ξεχωρίζει η φωνή τού Παντελή Ζερβού. 

Video Url

 

Γιώργος Παπαστεφάνου