Οι Γαμπροί της Ευτυχίας, νοσταλγία από το 1962

 Οι γαμπροί της Ευτυχίας είναι ελληνική κωμική ταινία του 1962, σε σκηνοθεσία Σωκράτη Καψάσκη. Το σενάριο γράφτηκε από τους Νίκο Τσιφόρο και Πολύβιο Βασιλειάδη, το οποίο βασίστηκε σε δικό τους θεατρικό έργο. Η παραγωγή έγινε από τον Κλέαρχο Κονιτσιώτη. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Γεωργία Βασιλειάδου, Βασίλης Αυλωνίτης και Νίκος Ρίζος. Η ταινία είναι η τρίτη κατά σειρά που πρωταγωνιστούν οι τρεις αυτοί ηθοποιοί.

Η ταινία επικεντρώνεται στα αδέλφια Ταρνιάτη, με τον αδελφό να προσπαθεί να παντρέψει την αδελφή του, η οποία αρνείται να ακολουθήσει τη μόδα της εποχής και να γίνει ποθητή, ώστε κι αυτός να μπορέσει να παντρευτεί, καθόσον είναι αρραβωνιασμένος οχτώ χρόνια. Ο τελευταίος γαμπρός που ο Βαγγέλης δείχνει στην Ευτυχία είναι ο Κλεομένης, ο οποίος μετά από το ταξίδι τους στην Ύδρα ερωτεύεται την ανιψιά της οικογένειας. Ωστόσο, την Ευτυχία, θέλει να την παντρευτεί κι ο Κούλης, ο οποίος νομίζει ότι κληρονομεί 120.000 λίρες.

Πλοκή
Η ταινία ξεκινά με τον Βαγγέλη να λέει στην ανιψιά του, Γιούλα, να κάνει ό,τι μπορεί ώστε να καλλωπίσει την Ευτυχία, την αδελφή του, γιατί της φέρνει γαμπρό. Η Γιούλα φωνάζει και τη μοδίστρα, και μαζί με την αρραβωνιαστικιά του Βαγγέλη, προσπαθούν να την πείσουν να γίνει μοντέρνα, γιατί έτσι όπως είναι δεν πρόκειται να βρει γαμπρό. Η Ευτυχία συνεχίζει να αρνείται να εκμοντερνιστεί. Όταν φτάνει ο γαμπρός συστήνεται με τη Γιούλα και νομίζει ότι αυτή είναι η αδελφή του Βαγγέλη. Μετά βλέπει την αρραβωνιαστικιά του Βαγγέλη, και πάλι νομίζει ότι αυτή είναι η υποψήφια νύφη. Τέλος, βλέπει την Ευτυχία, απογοητεύεται και ζητά να φύγει για να πάρε λίγο αέρα. Ωστόσο, στο σπίτι καταφτάνει ένας ακόμα επίδοξος γαμπρός της Ευτυχίας, που όμως συναντά τον Κλεομένη, που ήταν φίλοι, κι αντί αυτού, πάνε σε ένα καφενεδάκι. Εκεί ο Κούλης λέει στον Κλεομένη ότι η Ευτυχία κληρονομεί 120.000 λίρες. Κατά τ' άλλα ο Κούλης φλέρταρε τόσο καιρό την αρραβωνιαστικιά του Βαγγέλη, ενώ ο Κλεομένης, μετά τα νέα της κληρονομιάς, αρχίζει να βλέπει με άλλο μάτι την Ευτυχία.

 

 

Διανομή
Γεωργία Βασιλειάδου... Ευτυχία Ταρνιάτη, η αδελφή του Βαγγέλη, που λόγω της εμφάνισής της και των ιδεών της δεν μπορεί να βγει γαμπρό.
Βασίλης Αυλωνίτης... Βαγγέλης Ταρνιάτης, ο αδελφός της Ευτυχίας, που προσπαθεί να την παντρέψει για να κάνει κι αυτός τη δική του οικογένεια.
Νίκος Ρίζος... Κλεομένης, ο γαμπρός που προτείνει ο Βαγγέλης στην Ευτυχία, που όμως τελικά ερωτεύεται την ανιψιά τους Γιούλα.
Έλσα Ρίζου... Γιούλα Ταρνιάτη, η ανιψιά του Βαγγέλη και της Ευτυχίας, που τελικά αυτή κληρονομεί τις 120.000 λίρες.
Πόπη Λάζου... Λίνα, η αρραβωνιαστικιά του Βαγγέλη.
Γιώργος Τσιτσόπουλος... Κούλης Εξαρχόπουλος, ο περίεργος τύπος που ζητά το χέρι της Ευτυχίας, χωρίς να την ξέρει, επειδή διάβασε στις εφημερίδες ότι κληρονομεί 120.000 λίρες.
Κατερίνα Γιουλάκη... Σόφη, μοδίστρα, που προσπαθεί να καλλωπίσει την Ευτυχία, και που στο τέλος αποκαλύπτει σε όλους ότι τις λίρες δεν τις κληρονομεί η Ευτυχία αλλά η Γιούλα. Επίσης, είναι και αρραβωνιαστικιά του Κούλη.
Βαγγέλης Σάκαινας... Χαρίλαος, η πρώτη αγάπη της Ευτυχίας, τον οποίον παντρεύεται στο τέλος της ταινίας.
Ζέτα Αποστόλου... τουρίστρια.
Κώστας Μεντής... Πλανόδιος ζωγράφος, εκ Πετρομαγούλας.
Έφη Μελά ... Γαλλίδα τουρίστρια, στην οποία ο Βαγγέλης επιδεικνύει το ψάρι που ψευδώς της λέει ότι το ψάρεψε ο ίδιος.