Τρελλός, Παλαβός και Βέγγος, ήταν 1967

Τρελλός, παλαβός και Βέγγος (ή Ένας τρελλός παλαβός Βέγγος ή Ένας υπέροχος τρελλός Βέγγος, ή Θανάση, ξέρεις από βέσπα; ή Κουρδιστός Θανάσης) είναι κωμική ελληνική κινηματογραφική ταινία του 1967, σε παραγωγή ΘΒ Ταινίες Γέλιου, σκηνοθεσία Θανάση Βέγγου και πρωταγωνιστεί ο ίδιος μαζί με την Ελένη Ανουσάκη και τον Τάκη Μηλιάδη.

Ο Θανάσης (Θανάσης Βέγγος) είναι σερβιτόρος στην εξοχική ταβέρνα "Τα 7 αδέρφια" αλλά ουσιαστικά διαχειρίζεται τα πάντα σε αυτήν. Οι επτά αδελφοί (Τάκης Μηλιάδης, Δημήτρης Κουκής, Στράτος Παχής, Κώστας Σταυρινουδάκης, Γιάννης Μωραΐτης, Γιώργος Γιαλούρης & Ανδρέας Γκόλφης), που είναι ιδιοκτήτες της ταβέρνας, έχουν αφήσει όλες τις ευθύνες της επιχείρησής τους στον Θανάση. Η μοναδική αδελφή τους, η Ανθούλα (Ελένη Ανουσάκη) είναι αρραβωνιασμένη με τον Θανάση και έχει ήδη προγραμματιστεί ο γάμος τους. Την ημέρα του γάμου, ο Θανάσης τραυματίζεται στο κεφάλι από ένα ντεπόζιτο νερού και χάνει σχεδόν ολικά τη μνήμη του. Φεύγει από την ταβέρνα και περιπλανιέται, μην μπορώντας να θυμηθεί λεπτομέρειες για τον εαυτό του ενώ παράλληλα τα 7 αδέλφια τον αναζητούν για να γίνει ο γάμος. Καταλήγει να κοιμηθεί στη βιτρίνα μιας έκθεσης επίπλων που ανήκει σε έναν γνωστό του (Γιάννης Κωστής), ο οποίος το επόμενο πρωί τον ανακαλύπτει να κοιμάται εκεί και ειδοποιεί την Ανθούλα και τους αδελφούς της οι οποίοι καταφτάνουν και όλοι μαζί οδηγούνται στο αστυνομικό τμήμα.

Αφού η αστυνομία δεν μπόρεσε να κάνει κάτι τον παίρνουν και πάλι πίσω στην ταβέρνα, όπου τον εξετάζει ένας ιατρός (Γιώργος Ξύδης) και διαπιστώνεται πως έπαθε αμνησία. Όμως, ο Θανάσης καταφέρνει να δραπετεύσει παίρνοντας το μούσι του ιατρού και τα ρούχα του. Αργότερα, όπως τον βλέπουν κάποιοι άνθρωποι (Γιάννης Σπαρίδης, Βιολέτα Σούλη, Ταϋγέτη & Δημήτρης Τσουράπης) τον περνούν για γιατρό και τον καλούν να σώσει την κόρη τους (Σάσα Καστούρα) που δήθεν έχει πιει κινίνο για να προσποιηθεί αυτοκτονία. Ο Θανάσης, σαν άλλος γιατρός, τους βοηθάει και αφού δεν δέχεται να πάρει λεφτά, καλούν ταξί να τον πάρει. Στο ταξί βρίσκεται ο οδηγός που θα τον πήγαινε στην εκκλησία (Γιάννης Αργύρης) και αφού ξεφεύγει και από αυτόν, παίνει μια βέσπα και επειδή δεν ξέρει πως να σταματήσει, ρωτά έναν οδηγό αυτοκινήτου που τον αγνοεί και πέφτει μέσα σε ένα φορτηγό με λάσπη. Αργότερα, πηγαίνει σε μια γιορτή κρασιού και σε τρελούς και γυρνά στην ταβέρνα (που είχε πάει μετά την αμνησία του), έχοντας μία αναλαμπή μνήμης ότι πρέπει να δουλέψει. Όμως, ο οδηγός τον εντοπίζει και το λέει στους συγγενείς.

Τα 7 αδέλφια, μαζί με έναν δυναμικό θείο (Δημήτρης Σημηριώτης) που έρχεται από το χωριό να συνδράμει, πηγαίνουν να τον απαγάγουν για να παντρευτεί και να ξεπλύνουν τη ντροπή τους. Ο Θανάσης προσπαθεί να δραπετεύσει ξανά τη μέρα του γάμου του, και στην προσπάθεια του να κρυφτεί μπαίνει στα κάρβουνα μαζί με κάτι άλλους αναστενάρηδες. Η κάλτσα του πιάνει φωτιά και την πετάει σε ένα καφενείο με αχυρένια στέγη. Η στέγη παίρνει φωτιά και ένα μαδέρι από τη στέγη πέφτει στο κεφάλι του Θανάση που προσπαθεί να ξεφύγει, κάνοντάς τον όμως έτσι να ξαναβρεί τη μνήμη του. Έτσι ο Θανάσης παντρεύεται τελικά την Ανθούλα οικειοθελώς. Η ταινία τελειώνει στην ταβέρνα, όπου πια το παντρεμένο ζευγάρι είχε αποκτήσει 6 παιδιά, περιμένοντας μάλιστα και το έβδομο.

Διανομή
Θανάσης Βέγγος ... Θανάσης
Ελένη Ανουσάκη ... Ανθούλα
Τάκης Μηλιάδης ... Γρηγόρης, ο μεγάλος αδελφός
Γιάννης Αργύρης ... Μιχάλης, ταξιτζής
Γιώργος Ξύδης ... γιατρός
Δημήτρης Κουκής ... Σταμάτης, αδελφός
Στράτος Παχής ... Πάνος, αδελφός
Κώστας Σταυρινουδάκης ... Μανώλης, αδελφός
Γιάννης Μωραΐτης ... Σοφοκλής, αδελφός
Γιώργος Γιαλούρης ... Λουκάς, αδελφός
Ανδρέας Γκόλφης ... Ηρακλής, αδελφός
Δημήτρης Σημηριώτης ... θείος
Σάσα Καστούρα ... Κατίνα, η "άρρωστη" ερωτευμένη
Γιάννης Σπαρίδης ... πατέρας Κατίνας
Περικλής Χριστοφορίδης ... αστυνόμος
Γιάννης Κωστής ... ιδιοκτήτης επιπλάδικου
Νίκος Νεογένης
Ταϋγέτη ... Κίτσα, ξαδέλφη Κατίνας
Νίκος Πασχαλίδης ... ταβερνιάρης
Βιολέτα Σούλη ... μητέρα Κατίνας
Γιώργος Τζιφός ... ξενοδόχος
Ρένα Πασχαλίδου ... συγγενής νύφης
Σπύρος Μαλούσης ... Σκωτσέζος δοκιμαστής κρασιού
Ασπασία Αναγνωστοπούλου ... μητέρα Ανθούλας
Γρηγόρης Δάσκας
Τάκης Ζαχαράκης ... πελάτης ταξί
Νίτσα Δάσκα
Γιώργος Αττικός ... περιπτεράς
Ντέπυ Γεωργίου ... φίλη Ανθούλας
Μέλια Ρήγα ... καλεσμένη στο γάμο
Άννα Γεραλή ... φίλη Ανθούλας
Φραγκούλης Φραγκούλης ... ράφτης
Γιάννης Μάλας
Βασίλης Κατσούλης ... Μπάμπης, πελάτης στην ταβέρνα
Νίκος Σπυριδωνάκος ... αστυνομικός
Μαρία Παλαιολόγου ... Κατίνα, πελάτισσα στην ταβέρνα
Τάσος Ιωαννίδης
Εμφανίζονται, επίσης, οι ηθοποιοί (που δεν αναγράφονται στου τίτλους):

Ρία Δελούτση (σερβιτόρα στην Γιορτή Κρασιού)
Στάθης Χατζηπαυλής (τρελός πλοίαρχος)
Θεοχάρης Νάκος (ταξιτζής)
Δημήτρης Τσουράπης (γείτονας ή συγγενής Κατίνας)

Video Url

 

Video Url