Τα Κίτρινα Γάντια, από τις πετυχημένες ταινίες του 1960

Τα κίτρινα γάντια είναι ασπρόμαυρη ελληνική κινηματογραφική ταινία, του 1960, της Φίνος Φιλμ, με θέμα την παθολογική συζυγική ζήλια.

Ο Ορέστης (Νίκος Σταυρίδης) είναι ένας πλούσιος έμπορος, που είναι παντρεμένος με μια νεότερή του γυναίκα, τη Ρένα (Μάρω Κοντού). Ζει μαζί της και με την οικιακή βοηθό τους, την Τούλα (Μάρθα Βούρτση), σε μία βίλα στην Κηφισιά. Είναι καχύποπτος και ζηλεύει τη γυναίκα του σε παρανοϊκό βαθμό. Υποψιάζεται συνέχεια ότι τον απατά και προσπαθεί να της περιορίζει την ελεύθερη κίνηση και κυκλοφορία έξω από το σπίτι. Η υπηρέτριά τους έχει ένα αίσθημα με τον οδηγό Λέανδρο (Μίμης Φωτόπουλος), σχέση που όμως προσπαθεί να κρατήσει κρυφή από τα αφεντικά της. Ο στρατηγός Χατζηαντωνίου (Κώστας Δούκας), γείτονας του ζεύγους Καλλιγαρίδη, ωστόσο, έχει αντιληφθεί τη σχέση της οικιακής βοηθού και πασχίζει να ενημερώσει σχετικά τον Ορέστη, χωρίς επιτυχία.

Η Ρένα, εν αγνοία του Ορέστη, δανείζει στη φίλη της την Αννούλα (Νίκη Λινάρδου) ένα μωβ ενδυματολογικό σύνολο, προκειμένου να πάει εκδρομή με τον αρραβωνιαστικό της στο Κιάτο. Το σύνολο συνοδεύει ζώνη, τσάντα και ένα ζευγάρι γάντια, όλα σε κίτρινο χρώμα. Για την ίδια μέρα, η υπηρεσία του ζεύγους βρίσκει μια δικαιολογία και κανονίζει και η ίδια μία εκδρομή με τον Λέανδρο στο Λουτράκι. Ο Ορέστης εκείνη τη μέρα έχει κανονίσει επαγγελματικό ταξίδι στη Χαλκίδα αλλά μια αλλαγή πλάνων της τελευταίας στιγμής προκαλεί αλλαγή προορισμού προς Πελοπόννησο.

Μία αναγκαστική στάση του Ορέστη (λόγω βλάβης στο αυτοκίνητό του), σ' ένα εξοχικό καφενείο των Αγίων Θεοδώρων, η ανεύρεση του ζευγαριού των κίτρινων γαντιών, η απρόσμενη συνάντησή του με τον Λέανδρο και μια σειρά απίστευτων παρεξηγήσεων τον κάνουν να υποψιάζεται πως η γυναίκα του τον απατά.

Επιστρέφοντας στο σπίτι, προσπαθεί να αντιστρέψει όλα τα άλλοθι της Ρένας. Τελικά διαπιστώνει ότι τίποτα ύποπτο δεν συμβαίνει και όλα ήταν παρεξηγήσεις λόγω συμπτώσεων. Όσο για τον άνθρωπο που περίμενε έξω από το σπίτι, και υποψιαζόταν ότι είναι θαυμαστής της γυναίκας του, τον Λέανδρο, κατάλαβε τελικά ότι ήταν ο φίλος της υπηρεσίας.

Διανομή
Νίκος Σταυρίδης (Ορέστης Καλλιγαρίδης)
Μίμης Φωτόπουλος (Λέανδρος, αγαπημένος της Τούλας)
Μάρω Κοντού (Ρένα Καλλιγαρίδη)
Μάρθα Βούρτση (Τούλα, οικιακή βοηθός οικίας Καλλιγαρίδη)
Παντελής Ζερβός (ιδιοκτήτης καφενείου)
Γιάννης Γκιωνάκης (Μπρίλης, "τρελός" του χωριού που αναλαμβάνει δουλειές του ποδαριού)
Κώστας Δούκας (Στρατηγός Χατζηαντωνίου, γείτονας ζεύγους Καλλιγαρίδη)
Νίκη Λινάρδου (Αννούλα, φίλη κυρίας Καλλιγαρίδη)
Πόπη Λάζου (Έλλη Λασκαρίδου, φίλη κυρίας Καλλιγαρίδη)
Μαργαρίτα Αθανασίου (Βάσω, υπηρέτρια κυρίας Λασκαρίδου)
Υβόνη Βλαδιμήρου (Θοδώρα, σύζυγος ιδιοκτήτη καφενείου)
Γιώργος Μπέλλος (Τάκης, αρραβωνιαστικός Αννούλας)
Γιώργος Τζιφός
Παντελής Παλιεράκης (οδηγός Καλλιγαρίδη)