Ο χρυσός και ο τενεκές, από τις πετυχημένες ταινίες του 1962

Ο χρυσός και ο τενεκές είναι μια ελληνική ηθογραφική ταινία παραγωγής του 1962 σε σενάριο και σκηνοθεσία του Ίωνα Νταϊφά βασισμένη στο ομότιτλο θεατρικό έργο των Νίκου Τσιφόρου και Πολύβιου Βασιλειάδη. Πρωταγωνιστούν οι Μίμης Φωτόπουλος, Μιράντα Κουνελάκη, Τζόλυ Γαρμπή, Παντελής Ζερβός και Ερρίκος Μπριόλας.

Ο Πάτροκλος Μπαρατέλας είναι ένας σκληρός επιχειρηματίας, ο οποίος έκανε την μεγάλη περιουσία του ως πλανόδιος μανάβης. Παρ' όλα αυτά, βρίσκεται συνεχώς αντιμέτωπος με τα καπρίτσια της έφηβης κόρης του, της Μιράντας η οποία συχνά εμφανίζει στον πατέρα της επίδοξους μνηστήρες.

Ο Πάτροκλος, αντιδρώντας σε αυτές τις ενέργειες της κόρης, του καταφεύγει πολύ συχνά στην δωροδοκία των επίδοξων μνηστήρων, προκειμένου να αφήσουν την Μιράντα και να ορίσει ο ίδιος τον άντρα που η κόρη του θα παντρευτεί. Μια τέτοια περίπτωση είναι του Λάκη, ενός όμορφου αλλά άνεργου νεαρού ο οποίος θα κάνει την εμφάνιση του στο σπίτι του Μπαρατέλα, ζητώντας την ευχή του Πάτροκλου για να παντρευτεί την Μιράντα. Ο Πάτροκλος έχοντας εμπειρία από άλλα τέτοια περιστατικά προσφέρει 120 χρυσές λίρες στον Λάκη ζητώντας του να ξεχάσει την Μιράντα και να βρει κάποια άλλη. Ο Λάκης αρχικά φαίνεται να μην υποκύπτει στην προσφορά του Πάτροκλου δηλώνοντας ερωτευμένος με την Μιράντα, αλλά μόλις ο πατέρας της ανεβάζει την προσφορά του στις 150 λίρες, ο Λάκης αλλάζει στάση και αποδέχεται την προσφορά, δικαιολόγουμενος ότι έχει να φροντίσει και το μέλλον για τις δυο αδερφές του. Η Μιράντα, όταν μαθαίνει ότι ο Λάκης δέχτηκε την προσφορά του Πάτροκλου, εξοργίζεται και θυμώνει με τον πατέρα της.

Μίμης Φωτόπουλος ως Πάτροκλος Μπαρατέλας
Μιράντα Κουνελάκη ως Μαίρη Μπαρατέλα
Τζόλυ Γαρμπή ως Ουρανία Μπαρατέλα
Παντελής Ζερβός ως Γιακουμής
Ερρίκος Μπριόλας ως Μίλτος
Ντίνα Τριάντη ως Πίτσα
Γιάννης Φέρμης ως Αντώνης
Βασίλης Ανδρεόπουλος ως Γεράσιμος Σταματελοπούλος
Λαυρέντης Διανέλλος ως Βασίλης
Κατερίνα Γιουλάκη ως Τούλα
Γιώργος Τσιτσόπουλος ως Λάκης

Video Url

 

Video Url