Δημήτρης Νικολαΐδης: Ποιος ξεχνά τον αυστηρό καθηγητή στο «Χτυποκάρδια στο Θρανίο»;

Ποιος ξεχνά τον αυστηρό καθηγητή στο «Χτυποκάρδια στο Θρανίο»; Ή τις ατάκες τους στις ταινίες «Η Λίζα και η Άλλη», «Το Δόλωμα» και «Η Αγάπη μας»;

Ο Νικολαϊδης γεννήθηκε το 1922 στην Αθήνα και ήταν παιδί Μικρασιατών προσφύγων. Μεγάλωσε χωρίς πατέρα, ο οποίος πέθανε εννιά ημέρες μετά τη γέννησή του. Η μητέρα του δεν ξαναπαντρεύτηκε και τον μεγάλωσε μόνη της. Ήταν λαμπρός μαθητής, υπήρξε υπότροφος στο Πειραματικό Σχολείο Αθηνών και διακρίθηκε για τις ικανότητές του στον στίβο.

Υπήρξε παντρεμένος με τη Σούλη Σαμπάχ, ωστόσο δεν απέκτησε παιδιά. Η τραγουδίστρια είχε πει για τη γνωριμία τους: «Εγώ τον Νικολαΐδη τον είχα δει στον «Κληρονόμο» με τη Μανωλίδου, την Αρώνη και τον Χορν. Νόμιζα ότι τον είχα δει και στην Αλεξάνδρεια με τον θίασο Λογοθετίδη. Είχα μπερδευτεί δηλαδή.

Πηγαίνω στα καμαρίνια και καθώς τον βλέπω, του λέω: «Ηρθα». Μου λέει: «Ηρθες». Του λέω: «Αλεξάνδρεια». Μου λέει: «Αλεξάνδρεια». Ο Δημήτρης μού έπιασε αμέσως την κουβέντα.».Στη συνέχεια βγήκαν όλοι μαζί στα μπουζούκια και από τότε ήταν αχώριστοι. Παντρεύτηκαν 20 ημέρες μετά τη γνωριμία τους, το καλοκαίρι του 1955, με κουμπάρους τους ηθοποιούς του θιάσου του Λογοθετίδη, και έμειναν μαζί μέχρι τον θάνατο του ηθοποιού.

Ο Νικολαϊδης από τα πρώτα χρόνια της ζωής του είχε διαγνωστεί με έλλειψη αντιθρυψίνης, ένα ένζυμο που βοηθούσε τη λειτουργία των πνευμόνων, για τον λόγο αυτό ακολουθούσε φαρμακευτική αγωγή. Τους τελευταίους μήνες της ζωής του,παρουσίασε επιπλοκές και η πολυαγαπημένη του σύζυγος είχε μετατρέψει το δωμάτιο του σε εντατική. Μετά από μια κρίση μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου έπεσε σε κώμα.

Υπέστη πολλαπλές ανακοπές και όταν οι γιατροί τον ξύπνησαν, τράβηξε ο ίδιος τα καλώδια που τον κρατούσαν στη ζωή και πέθανε. Όπως είχε πει η Σαμπάχ σε αφιέρωμα της ΕΡΤ: Ήταν ότι καλύτερο μου συνέβη στη ζωή της. «Δεν θα άκουγες ποτέ να φωνάξει, να σου αντιμιλήσει, να μη συμφωνήσει μαζί σου. Ήπιος και πράος χαρακτήρας. Ήταν κύριος», είχε αναφέρει.

Έπαιξε τον Ντιντή στην ταινία «Το κορίτσι της γειτονιάς» που προβλήθηκε το 1954.Από τότε δεν σταμάτησε να εργάζεται στον κινηματογράφο. Μεταξύ άλλων έπαιξε στις ταινίες «Ζητείται ψεύτης», «Η Λίζα και η άλλη», «Βίβα Ρένα», «Η βουλευτίνα», «Μια Ιταλίδα από την Κυψέλη» και στην ταινία “Όταν τα ψάρια βγήκαν στη στεριά”.

Επίσης ασχολήθηκε με τη σκηνοθεσία και έχει στο ενεργητικό του σπουδαίες θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικές παραγωγές. Έπαιξε στις σειρές «Εκείνες κι εγώ» και στη θρυλική ραδιοφωνική σειρά που έκανε πάταγο «Ο θυρωρός»

Video Url