Λωξάντρα, μια τηλεοπτική σειρά μύθος

Η Λωξάντρα ήταν τηλεοπτική σειρά που γυρίστηκε και προβλήθηκε την σεζόν 1979-1980, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Μαρίας Ιορδανίδου.

Είναι η ιστορία της Πολίτισσας Λωξάνδρας από το γάμο της ως τα γεράματά της. Η Λωξάντρα παντρεύεται σε μεγάλη ηλικία ένα χήρο με τέσσερα παιδιά, τον Δημητρό. Μεγαλώνει παιδιά, τα παντρεύει, ξενιτεύεται, γερνάει και μέσα απ' την ιστορία της ξεδιπλώνεται και η ιστορία ολόκληρου του κόσμου της Πόλης, μέσα από τα γεγονότα που τον σημάδεψαν πριν τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Συνολικά προβλήθηκαν 30 επεισόδια, από τις 19 Ιανουαρίου έως τις 16 Αυγούστου 1980, από την ΕΡΤ. Ήταν από τις τελευταίες ασπρόμαυρες σειρές των πρώτων ετών της έγχρωμης, από το 1979, ΕΡΤ. Παράλληλα, είναι από τις παλαιότερες σειρές που διασώζονται στο Αρχείο της ΕΡΤ.

Η «Λωξάντρα» αποτελεί ίσως την πιο πιστή διασκευή αυτοβιογραφικού μυθιστορήματος. Ο Χρήστος Δοξαράς που την επιμελήθηκε, κράτησε σχεδόν τα πάντα από το βιβλίο κι έτσι αν το διαβάσει κάποιος, είναι σαν να έχει δει και τη σειρά (και το αντίστροφο). Η σκηνοθεσία του Γρηγόρη Γρηγορίου είναι πραγματικά υποδειγματική και όλοι οι χαρακτήρες ένας κι ένας.

Την παράσταση βεβαίως κλέβει η Μπέτυ Βαλάση, σίγουρα στο ρόλο της καριέρας της. Μάλιστα, η ίδια ζήτησε να παίξει τη Λωξάντρα κι επέμενε, παρά το γεγονός ότι αρχικά ο ρόλος είχε δοθεί σε άλλη ηθοποιό.

Video Url

 

Video Url