Ένα από τα πρώτα, αν όχι το πρώτο, πέτρινα σπίτια της Νέας Ερυθραίας

Αρχείο @ George Dimakis

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι. 

 

(Συμπληρωματική ανάρτηση στην αρχική μου ).

Στην τρίτη φωτογραφία είναι ο Μάξιμος Πίττας με την σύζυγό του Ελένη, το μικρό αγοράκι της πρώτης φωτο όπως είναι σήμερα 93 ετών . 

Ένα από τα πρώτα, αν όχι το πρώτο,  πέτρινα σπίτια της Νέας Ερυθραίας , το σπίτι της πρώτης δασκάλας μας της <κυρά Στάσας Πετρακίδου-Πίττα στην οδό Γρηγορίου Ε΄ 6. (απέναντι από το σπίτι μου).

Οι δύο φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί από το ίδιο σημείο και έχουν χρονική διαφορά 85!!χρόνια.
Το σπίτι δεν έχει αλλάξει καθόλου.

Στην πρώτη φωτό του 1937!! φαίνεται στα δεξιά η δασκάλα <κυρά Στάσα> και κάτω το αγοράκι ο γιός της Μάξιμος Πίττας.

Στην δεύτερη φωτό  2022 το σπίτι όπως είναι σήμερα.

Και μιας και αναφέρθηκα στην πρώτη μας δασκάλα ας κάνω μία αναφορά στο ιστορικό πρώτο δημοτικό σχολείο και στους πρώτους δασκάλους.

Το ιστορικό πρώτο δημοτικό σχολείο της Ν.Ερυθραίας εγκαινιάσθηκε το 1932 από τον τότε υπουργό παιδείας Γεώργιο Παπανδρέου της κυβέρνησης του Ελευθερίου Βενιζέλου και τα παιδιά μεταφέρθηκαν εκεί από το πρώτο σχολείο που είχε κτισθεί τα πρώτα χρόνια δίπλα από την ξύλινη εκκλησία της Ευαγγελίστριας.

Οι πρώτοι δάσκαλοι που πέρασαν από το σχολείο ήταν ο Κώστας Μιχαλαρίδης η <εθνική>δασκάλα κυρά Στάσα Πετρακίδου-Πίττα, η Παναγιώτα Παπαδοπούλου, ο κύριος Γκέκας και η γυναίκα του Βικτωρία , αργότερα ο Κύτταρης, ο Νάστος, ο Μελισσίδης και η σύζυγός του ,ο Οικονόμου ,ο Γιαννούτσος, ο Κουκουβής κ.α.

Στον κάτω διάδρομο του σχολείου ,στο τέρμα του, υπήρχε μια σκάλα που κατέβαινε στο υπόγειο. Εκεί η  επιστάτρια κυρά-Κωνσταντίνα Καλαφάτη, μια σωματώδης γυναίκα, ζέσταινε σε ένα μεγάλο καζάνι το γάλα και το κακάο ,που έδινε η οργάνωση UNRRA (Οργανισμός Περιθάλψεως και Αποκαταταστάσεως των Ηνωμένων Εθνών) για τα πεινασμένα κατοχικά παιδιά ,γιατί όλα σχεδόν μετά την κατοχή είχαν αδενοπάθεια. Εκεί επίσης μοιράζονταν οι κονσέρβες με το κίτρινο τυρί και τις άλλες με τις σοκολάτες και τα μπισκότα.

Υ.Γ όλα αυτά τα ιστορικά στοιχεία και τις φωτογραφίες που τις βλέπετε στις αναρτήσεις μου θα υπάρχουν συγκεντρωμένα στο βιβλίο μου που πιστεύω να κυκλοφορήσει σύντομα. 

Από τον