Η ιστορία της Έπαυλης του Φωκίωνος Νέγρη στην Κηφισιά

Φωτογραφία @ Αρετή Τραγκούρου

Σε έναν από τους σημαντικότερους δρόμους που συνδέει το κεφαλάρι με τη Κηφισιά, στην περιοχή του φάρου Κηφισιάς, επέλεξε να οικοδομήσει ο Φωκίων Νέγρης την οικία του. 

Ο Φωκίωνας Νέγρης, Έλληνας ομογενής με καταγωγή από το Φανάρι της Κωνσταντινούπολης, αποφασίζει το 1870 να εγκαταλείψει το Παρίσι στο οποίο διέμενε και να εγκατασταθεί στην Αθήνα.

Το 1900, ολοκλήρωσε την εξοχική κατοικία του στην Κηφισιά, στην συμβολή των οδών Γεωργαντά και Δηλιγιάννη, στον αριθμό 48, στο οικοδομικό τετράγωνο 71 .

Μετά τον θάνατό του το σπίτι πέρασε στα χέρια της συζύγου του, Ελένης Ρίζου-Νερουλού και μετά στην κόρη του Λουκία Νέγρη.

Από την Λουκία Νέγρη δεν γνωρίζουμε πότε το κτίριο πέρασε στα χέρια του Δήμου Κηφισιάς, που χρησιμοποιήθηκε για να στεγάσει τις υπηρεσίες του Πράσινου Ταμείου του Δήμου Κηφισιάς. Το 2008 η έπαυλη αγοράστηκε από την κατασκευαστική εταιρεία ''ΙΟΝΙΟΣ Α.Ε'' η οποία εκπόνησε μελέτη αποκατάστασης του κτιρίου, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε.

Η έπαυλη Νέγρη, είναι μια τυπική προαστιακή εξοχική κατοικία των αρχών του 20ου αιώνα. Πρόκειται για ένα διώροφο κτίριο με σοφίτα. Η κάτοψη του είναι ορθογωνική και χαρακτηρίζεται από συμμετρία. Η προαστιακή αυτή βίλλα είναι εκλεκτιστικό δείγμα με έντονα νεοκλασικά στοιχεία. 

Η κύρια όψη της έπαυλης επί τις οδού Γεωργαντά. 

Δυστυχώς στο κτίριο λόγω των διαφορετικών χρήσεων που είχε κατά καιρούς έχουν προκληθεί μεγάλες αλλοιώσεις. 

Η τελευταία χρήση του κτιρίου ως γραφεία του δημοσίου οδήγησε σε προσθήκες και παρεμβάσεις αλλοιώνοντας το κτίριο. 

Η στη συνέχεια εγκατάλειψη του για περισσότερα από 10 χρόνια τώρα, έχει κοστίσει στο κτίριο, αφού πέρα από την υγρασία στο εσωτερικό του, υπάρχουν ζημιές στη στέγη που έχει κατά τόπους υποχωρήσει. 

Ο Φωκίων Νέγρης (31Μαρτίου 1846-15Ιανουαρίου 1928) ήταν μια σπουδαία προσωπικότητα. Μεταλλειολόγος, πολιτικός, γεωλόγος και πρώτος πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών.

Γεννήθηκε στη Κωνσταντινούπολη το 1846 και ήταν γόνος του Κωνσταντίνου Νέγρη, καθηγητή στην έδρα των μαθηματικών του πανεπιστημίου Αθηνών.

Η καταγωγή της οικογένειάς του είναι ιδιαίτερα σημαντική. Απόγονος οικογένειας Φαναριωτών, και δισέγγονος του Κωνσταντίνου Υψηλάντη, πατέρα του Δημητρίου και Αλεξάνδρου Υψηλάντη που έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στο ξεκίνημα του επαναστατικού αγώνα των Ελλήνων κατά της Οθωμανικής κυριαρχίας. Αδελφός του ήταν ο Θεόδωρος Νέγρης, σπουδαίος επιστήμονας του 19ου αιώνα.

Έζησε τα παιδικά του χρόνια στο Παρίσι όπου και έκανε όλες του τις σπουδές. Μετά το λύκειο, πήγε στη πολυτεχνική σχολή, αλλά και στη μαθηματική σχολή της Σορβόνης. Το 1870 αποφασίζει να μείνει μόνιμα στην Ελλάδα. Η πορεία του είναι μόνο ανοδική. Γίνεται πρόεδρος της Εταιρίας Σιδηροδρόμων Αττικής, του Ελληνικού Πολυτεχνικού Συλλόγου αλλά και του συλλόγου της Κοινωνίας των Εθνών.

Στη συνέχεια γίνεται επίτιμος καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών και εξελέγη πρώτος πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών. Πολλές σημαντικές μελέτες που αφορούν το υπέδαφος και τον ορυκτό πλούτο της χώρας μας, οφείλονται εξ ολοκλήρου σε αυτόν. 

Με πληροφορίες από το βιβλίο  *The mansions of Kifisia in the late 19th and early 20th century

Και την σελίδα Κάθε Σάββατο στην Αθήνα