Μαρκιανή: Ο σπάνιος προϊστορικός οικισμός της Αμοργού

Μια από τις λιγοστές σωζόμενες προϊστορικές κατοικίες βρίσκεται σε μια πλαγιά ενός απομονωμένου μέρους στο νησί της Αμοργού

Μετά τον καταστροφικό τρωικό πόλεμο οι Αχαιοί ήταν εξαντλημένοι. Στο ταξίδι του γυρισμού πέρασαν από πολλά μέρη, ένα από τα οποία ήταν και η Αμοργός. Φτάνοντας στο λιμάνι των Καταπόλων τους υποδέχτηκαν φιλόξενα οι κάτοικοι του νησιού και, αφού έκαναν θυσία στο ναό του Απόλλωνα, ανέβηκαν της το λόφο της αρχαίας Μινώας όπου ξεκουράστηκαν στα θερινά ανάκτορα του βασιλιά Μίνωα. Στη συνέχεια επισκέφτηκαν τις ακροπόλεις της αρχαίας Αρκεσίνης και της αρχαίας Αιγιάλης. Θαύμασαν τα κυκλαδικά ειδώλια και τις ομορφιές του νησιού και ξεκούραστοι πια συνέχισαν το μακρύ ταξίδι της επιστροφής.

 

 

 

Οι Αχαιοί προχωρώντας στο εσωτερικό του νησιού νότια βρίσκουν τα ερείπια ενός άλλου οικισμού.

Ο προϊστορικός οικισμός της Μαρκιανής βρίσκεται πάνω σε ένα μικρό λόφο ύψους 265 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας, στην περιοχή Νοτινά (στη νότια πλευρά του νησιού), κοντά στο δημόσιο δρόμο που ενώνει τη Χώρα με την Κάτω Μεριά. Ίχνη κατοίκησης υπάρχουν ήδη από την Πρωτοκυκλαδική εποχή.

 

Άποψη πλαϊνού μέρους κατοικίας με θέα στο απόλυτο γαλάζιο...

Στην Μαρκιανή ερευνήθηκαν, για πρώτη φορά, οι λεπτομέρειες της ζωής μιας αγροτικής κοινότητας, με την καλλιέργεια των χωραφιών, την ανάπτυξη αγροτικών τεχνικών και πιθανώς της υφαντικής και της μεταλλουργίας.

 

Είσοδος προϊστορικής κατοικίας

Ο οικισμός χτίστηκε μακριά από την θάλασσα, στα νότια της κορυφής του βουνού, αλλά ελέγχει απόλυτα όλη την θαλάσσια περιοχή. Η θέση αυτή επιλέχθηκε για λόγους ασφαλείας και ενισχύθηκε με τείχη και πύργους.

 

 

 

Η πρώτη ύλη για την κατασκευή απολεπισμένων εργαλείων ήταν σχεδόν αποκλειστικά ο οψιδιανός. Η εργαλειοτεχνία ήταν κυρίως προσανατολισμένη στην κατασκευή λεπίδων.

Στα αντικείμενα από επιμελώς λειασμένο λίθο συγκαταλέγονται πελέκεις δακτύλιοι και ψήφοι, θραύσματα μαρμάρινων αγγείων και τριπτήρες. Στα χονδροειδή λίθινα αγγεία συμπεριλαμβάνονται μεγάλοι τριπτήρες, ιγδία, σφύρες, στροφείς για την υποδοχή ξύλινων στηριγμάτων θύρας, λίθινα βάρη, λίθινα πώματα.

Σημαντικά είναι τα διάφορα αποτυπώματα σε αρκετές βάσεις αλλά και σε σώματα αγγείων. Αναγνωρίστηκαν αποτυπώματα φύλλων αμπέλου, ψάθας και υφάσματος. Επίσης βρέθηκαν πολυάριθμα σφονδύλια και διάτρητα αποστρογγυλευμένα όστρακα.

 

 

Σήμερα διασώζονται λείψανα οικιών και τειχών με ημικυκλικούς προμαχώνες, που μας πληροφορούν για την τεχνητή οχύρωση οικισμών κατά την 3η χιλιετία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ύπαρξη υδροσυλλεκτικού αγωγού, ο οποίος απομάκρυνε τα νερά της βροχής που προέρχονταν από τις στέγες των κατοικιών και τους υπαίθριους χώρους.

Την Μαρκιανή ανακάλυψε η Λίλα Μαραγκού, χάρη στην οποία άλλωστε έγινε δυνατή και η οργάνωση της αρχαιολογικής έρευνας του προϊστορικού οικισμού.

Πηγή: memorylifemagazine.blogspot.com

Πληροφορίες aegiali.gr

amorgis.blogspot.com

blogs.e-me.edu.gr