Βύρωνας: Το μυστηριώδες άγνωστο 'Δρακόσπιτο' του Υμηττού

Ο Υμηττός, φυλάει καλά κρυμμένα τα μυστικά του, ένα από αυτά είναι και το άγνωστο δρακόσπιτο στην περιοχή του Βύρωνα, ένα μυστηριώδες κτίσμα που λίγοι Αθηναίοι γνωρίζουν την ύπαρξη του αν και έχει αναφερθεί και ως ο τόπος που έμεινε μωρό ο Πλάτωνας.

Τα περίφημα Δρακόσπιτα, αποτελούν τα πιο προκλητικά μυστήρια της αρχαιολογίας, η ονομασία τους δόθηκε λόγω του τεράστιου μεγέθους της κατασκευής τους.

Στις πλαγιές του Υμηττού βρίσκεται καλά κρυμμένο ίσως το αρχαιότερο κατασκεύασμα της Αττικής, αλλόκοτης αλλά και εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής που αποτελείται από τεράστιους πέτρινους ογκόλιθους βάρους δεκάδων τόνων.

 
Τριγύρω του συναντάμε πολλά ακόμα υπολείμματα και από άλλα Δρακόσπιτα.

Σε μια απόκρημνη πλαγιά ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του. Είναι αφομοιωμένο πλήρως στο περιβάλλον, καθώς έχει οικοδομηθεί από τεράστιες πέτρες του βουνού και έχει λαξευτεί σε ορθογώνιο σχήμα.

Ένα ακόμα στοιχείο που εντυπωσιάζει είναι ότι δεν έχει θεμέλια και οι πλάκες του δεν συνδέονται μεταξύ τους με κάποιο υλικό. Η στέγη του είναι πυραμιδωτή και είναι κατασκευασμένη με απόλυτη ακρίβεια. Οι γιγαντιαίες πλάκες είναι τοποθετημένες η μία πάνω στην άλλη, για αντίβαρα έχουν χρησιμοποιηθεί μεγάλοι ογκόλιθοι. Ο τρόπος που τοποθετήθηκαν οι γιγαντιαίοι λίθοι δεν είναι γνωστός, όπως επίσης άγνωστη παραμένει και η χρονολόγηση του.

Μέχρι σήμερα δεν έχει αποσαφηνιστεί από ποιους δημιουργήθηκε, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι κατασκευαστές ήταν γνώστες στατικής και της κυκλώπειας τεχνικής.

Ο ερευνητής Εμ. Έλριτς, ο οποίος ερεύνησε τα αρχαία κτίσματα θεωρούσε πως τα δρακόσπιτα οικοδομήθηκαν σίγουρα από τους Δρύοπες προς τιμήν του Δία και της γυναίκας του Ήρας.

Το κτίσμα ήταν αφιερωμένο στον Απόλλωνα, στον Πάνα και στις Χάριτες. Ο μελετητής Γαρδίκας αναφέρει πως οι γονείς του Πλάτωνα τον φέραν εδώ όταν ήταν βρέφος, προκειμένου να πραγματοποιήσουν θυσία ζητώντας την προστασία των θεών.

Το μυστηριώδες Δρακόσπιτο βρίσκεται κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού με απίστευτη θέα προς την Αθήνα, το μονοπάτι που οδηγεί σε αυτό είναι δύσκολο να εντοπιστεί από τους περιπατητές, ειδικά τον χειμώνα η πρόσβαση είναι αδύνατη.

Τα περίφημα Δρακόσπιτα, αποτελούν τα πιο προκλητικά μυστήρια της αρχαιολογίας, η ονομασία τους δόθηκε λόγω του τεράστιου μεγέθους της κατασκευής τους. Το πιο πιθανό είναι ότι ποτέ δεν θα διαλευκανθεί το μυστήριο που περικλείει το παράξενο κτίσμα...

Πηγή: memorylifemagazine.blogspot.com

             

Πληροφορίες: vironas.gr
Φωτογραφίες: wikimapia.org