Ο Πρίγκιπας με τα Κρίνα, Γαλάζιες Κυρίες, Ταυρομάχοι, ο Δαίδαλος και ο Ίκαρος μας ταξιδεύουν χιλιάδες χρόνια πριν... Στην εποχή του βασιλιά Μίνωα, της πριγκίπισσας Αριάδνης και του Μινώταυρου.
" Στην Κνωσό χτυπάει αλλιώς η καρδιά σου κι ο νους σου πλημμυρίζει από ερωτηματικά"
Νίκος Καζαντζάκης
Κνωσός, τo σημαντικότερο κέντρο του Μινωικού Πολιτισμού, χτισμένη στο λόφο της Κεφάλας μέσα σε ελιές, αμπέλια και κυπαρίσσια.
Στην Μυθολογία, ήταν μια σύνθετη οικοδομική κατασκευή, φτιάχτηκε από τον μηχανικό Δαίδαλο για λογαριασμό του μυθικού βασιλιά της Κρήτης, Μίνωα. Ο λόγος που κατασκευάστηκε ήταν για να απομονώσει τον Μινώταυρο, πλάσμα μισός άνθρωπος και μισός ταύρος.
Σύμφωνα με τον μύθο οι Αθηναίοι έστελναν 7 νέους και 7 νέες κάθε χρόνο στον λαβύρινθο. Τελικά τον σκότωσε ο Αθηναίος ήρωας Θησέας, τον οποίο βοήθησε η κόρη του Μίνωα, Αριάδνη να βρει την έξοδό με τον μίτο της. Σύμφωνα με μια παραλλαγή του μύθου η Αριάδνη έδωσε στο Θησέα ένα στέμμα με το οποίο φωτίστηκε ο Λαβύρινθος και έτσι μπόρεσε να διασωθεί.
Οι Συναρπαστικοί μύθοι, του Λαβύρινθου με το Μινώταυρο και του Δαίδαλου με τον Ίκαρο, συνδέονται με το ανάκτορο της Κνωσσού. Το μινωικό ανάκτορο είναι ο κύριος επισκέψιμος χώρος της Κνωσού, σημαντικής πόλης κατά την αρχαιότητα, με συνεχή ζωή από τα νεολιθικά χρόνια έως τον 5ο αι.
Το Ανάκτορο
Το σύμβολο του διπλού ή ακτινωτού «Ε» που βρίσκεται εκατέρωθεν του θρόνου. Η διάταξη του χώρου στην πασίγνωστη «αίθουσα του θρόνου» της Κνωσού, παραπέμπει σε χώρο ιερατικών ή τελετουργικών λειτουργιών και απόκρυφων μυστηρίων.
Στο χώρο υπάρχει δεξαμενή καθαρμών, καθώς και πλήθος κρυπτογραφημένων μυστικιστικών συμβόλων. Οι Μινωίτες συνήθιζαν να χρησιμοποιούν κωδικοποιημένους ιερούς συμβολισμούς. Για παράδειγμα η Πότνια Θεά, πολύ πιθανόν η Μητέρα Γη, στα εδώλια εμφανίζεται κωδικοποιημένα με φίδια στα χέρια, που σημαίνει την προστασία που παρέχει στους ανθρώπους.
Αίθουσα του θρόνου
Ο Μινωικός πολιτισμός κρύβει ακόμα και στα ερείπιά του υψηλές γνώσεις, τα κρυπτογραφημένα μυστικά σύμβολα που περιλαμβάνονται στις τοιχογραφίες της συγκεκριμένης αίθουσας του θρόνου στην Κνωσό, συνδέονται άμεσα με την τελετουργική χρήση της.
Τα δύο αυτά όμοια σύμβολα, σε σχήμα δύο ακτινωτών “Ε”, έχουν άμεση σχέση με την ιερή τελετουργική, κωδικοποιημένα σχήματα έχουν εντοπιστεί και σε άλλα σημεία στην Κρήτη, όπως στα ανάκτορα των Μαλίων, της Φαιστού, της Ζάκρου.
Αίθουσα του θρόνου
Ο συμβολισμός του καλού και του κακού, με τα δύο ακτινωτά “Ε” που παραπέμπουν στα δύο σπήλαια του ιερού βουνού του Αιγαίου στο Λασίθι, είναι ευρηματικός και παραστατικός, στις ευθείες γραμμές υπάρχουν σχεδιασμένα τρία “Χ” με το σύμβολο αυτό τιμώνται ταυτόχρονα ο Δίας και ο Ποσειδώνας.Το κωδικοποιημένο σύμβολο χρησιμοποιήθηκε από τους Έλληνες, με την σημασία της μάχης μεταξύ του καλού και του κακού. Οι Μινωίτες θαλασσοπόροι το χάραξαν στα μέρη που ταξίδευσαν.
Ο ίδιος ο Δαίδαλος, κατασκεύασε τόσο περίτεχνα και πολύπλοκα τον λαβύρινθο, που ακόμη και αυτός κατάφερε με δυσκολία να βρει την έξοδό του, όταν ολοκλήρωσε το έργο!
Ο όρος Λαβύρινθος χρησιμοποιείται πολλές φορές για να δηλώσει οικοδόμημα με πολύπλοκους διαδρόμους που κάνουν δύσκολη ή αδύνατη την έξοδο από αυτό καθώς και κάθε παρόμοια διάταξη δρόμων, στοών.
Ο μύθος του Λαβύρινθου αποτελεί μια μακρινή ανάμνηση του πολύπλοκου και δαιδαλώδους ανακτόρου της Κνωσού. Επίσης, είναι επηρεασμένος από διάφορες συνήθειες της Μινωικής εποχής. Ο Μινώταυρος, που είχε διπλή φύση, είναι κάτι αντίστοιχο με τον Κένταυρο (μισός άνθρωπος, μισός άλογο) και τον Εριχθόνιο (μισός άνθρωπος, μισός φίδι).
Οι πρώτες ανασκαφές έγιναν το 1878 από τον Ηρακλειώτη Μίνωα Καλοκαιρινό. Ακολούθησαν οι ανασκαφές που διεξήγαγε ο Άγγλος Sir Άρθουρ Έβανς που αποκάλυψαν ολόκληρο το ανάκτορο.
Το ανάκτορο της Κνωσού ήταν πολυώροφο, χτισμένο με πελεκητούς δόμους και διακοσμημένο με θαυμάσιες τοιχογραφίες που απεικόνιζαν θρησκευτικές τελετές.
Δεν είναι βέβαιο τι λαοί ζούσαν εδώ από τα βάθη της προϊστορίας. Οι Αχαιοί εισέβαλαν τον 15ο αιώνα π.Χ. και ήταν η κουλτούρα τους που έφερε τον Μινωικό πολιτισμό στο αποκορύφωμά του. Μιλούσαν Ελληνικά, είχαν Έλληνες θεούς και χρησιμοποιούσαν την Κνωσό ως κέντρο.
Το τέλος του Μινωικού πολιτισμού πιθανότατα προκλήθηκε από φυσικές καταστροφές. Ο σεισμός που βύθισε τη μισή Σαντορίνη το 1450 πΧ φαίνεται ότι κατέστρεψε και το μεγαλύτερο μέρος των κτιρίων στην Κρήτη...
Κάθε επίσκεψη σ αυτό τον τόπο δεν είναι ποτέ η ίδια, αφού κάθε φορά είναι σαν τη πρώτη φορά..
Τα περισσότερα ταξιδιωτικά γραφεία προσφέρουν εκδρομές την Κνωσό, αλλά φυσικά, μπορείτε επίσης να πάτε εκεί μόνοι σας. Από το Ηράκλειο υπάρχει λεωφορειακή σύνδεση με την Κνωσό.
Μέσα στο χώρο υπάρχει και ένα όμορφο παραδοσιακό ταβερνάκι που σερβίρει Ελληνικά φαγητά, και προϊόντα σε πολύ καλές τιμές, το προσωπικό του είναι πολύ ευχάριστο και φιλικό. Σίγουρα αξίζει μετά την ξενάγηση μια στάση για να απολαύσετε ένα πιάτο μουσακά με την συνοδεία Ελληνικής μπύρας η κρασιού.
Memory Life. Καλοκαίρι 2013