Red Hot Chili Peppers: Η ιστορία πίσω από το θρυλικό τραγούδι Under the Bridge

Red Hot Chili Peppers
Photo by Wikimedia Commons

Ένας ύμνος των 90s που άλλαξε την ιστορία του σπουδαίου γκρουπ

Ο Rick Rubin είναι ένας από τους πιο διάσημους μουσικούς παραγωγούς όλων των εποχών, γνωστός για το εύρος των συνεργασιών του και το χαρακτηριστικό του ήχο. Μεταξύ άλλων ήταν αυτός που έκανε γνωστό τον Johnny Cash σε μία ολόκληρη νέα γενιά οπαδών, ανέδειξε hip hop γκρουπ όπως οι Run-DMC και οι Beastie Boys, ενώ έκανε παραγωγή σε ένα από τα καλύτερα thrash metal albums όλων των εποχών (για πολύ κόσμο το καλύτερο), το Reign in Blood των Slayer. Ο Rubin χαρακτηρίζεται συνήθως ως ένας παραγωγός που "απογυμνώνει" τη μουσική, τονίζοντας τα βασικά στοιχεία των τραγουδιών και δίνοντας έμφαση στις πιο ακατέργαστες μορφές τους. Για τη δουλειά έχει αποσπάσει πλήθος βραβείων, ανάμεσά τους και Grammy για τον παραγωγό της χρονιάς.

Μία από τις πιο γνωστές συνεργασίες του Rick Rubin ήταν ανέκαθεν αυτή με τους Red Hot Chili Peppers. Από το 1991 κι έπειτα έχει κάνει παραγωγή σε πολλά albums τους. Το συγκρότημα τον είχε προσεγγίσει για πρώτη φορά το 1987, ωστόσο ο Rubin αρνήθηκε καθώς εκείνη την εποχή οι Peppers αντιμετώπιζαν πολύ σοβαρά προβλήματα με τις εξαρτήσεις. Το πρώτο album για το οποίο έκανε παραγωγή ο Rubin ήταν το θρυλικό Blood Sugar Sex Magik, ένας δίσκος που ουσιαστικά εκτόξευσε την καριέρα των Red Hot Chili Peppers σε δυσθεώρητα ύψη, με το γκρουπ να απολαμβάνει την επιτυχία αυτή μέχρι και σήμερα. Πρόκειται για τον δίσκο που μας έδωσε τα σούπερ hits "Give it Away" και "Under the Bridge". Για το δεύτερο, ένα πραγματικά σπουδαίο τραγούδι και διαφορετικό από όσα είχαν κάνει οι Peppers μέχρι τότε, ο Rick Rubin μίλησε πρόσφατα στον γνωστό παρουσιαστή και βαθύ γνώστη των μουσικών θεμάτων, Rick Beato. Μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:

"'Ήταν φοβερό που το έβλεπα να παίρνει μορφή. Δεν είχαν ξανακάνει κάτι αντίστοιχο. Ήταν ένα ποίημα που είχε γράψει ο Anthony Kiedis (σ.σ. τραγουδιστής των RHCP) ο οποίος μου είπε "αυτό δεν είναι για τους Peppers". Και του λέω "γιατί όχι;". Ήταν ως τότε ένα γκρουπ που έπαιζε funk rock με rap φωνητικά. Του πρότεινα να το τραγουδήσει στην υπόλοιπη μπάντα αλλά ντρεπόταν λίγο. Όταν όμως το τραγούδησε στον John Frusciante, ο τελευταίος βρήκε κατευθείαν τη μελωδία στην κιθάρα. Στη συνέχεια το γούσταραν και ο Flea με τον Chad Smith και έτσι έγινε τραγούδι των Red Hot Chili Peppers. Ουσιαστικά ήταν αυτό που άνοιξε το δρόμο ώστε να θεωρείται ως τραγούδι των Red Hot Chili Peppers, ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ δημιουργούν που τους αρέσει."

Η τεράστια επιτυχία του Under the Bridge

Το Under the Bridge έφτασε στο no2 του Billboard. Μέχρι σήμερα, οι κριτικοί και φυσικά οι fans των Red Hot Chili Peppers το αποθεώνουν χωρίς δισταγμό. Το διάσημο video που έπαιζε συνεχώς στο MTV εκείνη την περίοδο, έχει σκηνοθετηθεί από τον διάσημο Gus Van Sant.

Lyrics :
Sometimes I feel like I don't have a partner
Sometimes I feel like my only friend
Is the city I live in, The City of Angels
Lonely as I am, together we cry

I drive on her streets 'cause she's my companion
I walk through her hills 'cause she knows who I am
She sees my good deeds and she kisses me windy
Well, I never worry, now that is a lie

It's hard to believe that there's nobody out there
It's hard to believe that I'm all alone
At least I have her love, the city she loves me
Lonely as I am, together we cry

[Chorus]
I don't ever wanna feel like I did that day
Take me to the place I love, take me all the way
I don't ever wanna feel like I did that day
Take me to the place I love, take me all the way