Ιστορίες πίσω από τα τραγούδια : Another Brick in the Wall, Pt II (Pink Floyd)

Another Brick In The Wall (Part 2)-Pink Floyd 1979

Ο απόλυτος ύμνος των Floyd στο μικροσκόπιο

Στις 6 Ιουλίου του 1977 οι Pink Floyd έπαιξαν στο Μόντρεαλ του Καναδά, στο τελευταίο show μιας ακόμα περιοδείας τους. Η συναυλία εκείνη θα έμενε στην ιστορία για ένα πολύ ατυχές συμβάν. Κατά τη διάρκεια του Pigs on the Wing, ένας οπαδός θα προσπαθήσει να πλησιάσει τη σκηνή με άκομψο τρόπο. Ο Roger Waters θα τον φτύσει. Φεύγοντας, ένιωθε πως θέλει να απομακρυνθεί εντελώς από το ίδιο κοινό το οποίο έκανε τους Floyd τόσο επιτυχημενους. Μιλώντας στους Radio Times πολλά χρόνια αργότερα, ο Waters θα πει : "Είχε γίνει περισσότερο ένα κοινωνικό event παρά μια ελεγχόμενη και τυπική σχέση μεταξύ μουσικού και θεατή". Εκείνο το περιστατικό ήταν όπως φάνηκε η στιγμή που έβαλε το πρώτο τούβλο στον δικό του τοίχο...

Στα τέλη των 70s, οι Pink Floyd ήταν ένα από τα πλέον δημοφιλή ροκ γκρουπ, σε πείσμα των καιρών που ήθελαν είδη όπως το punk rock και η disco να μονοπωλούν το ενδιαφέρον των ακροατών. Παρόλα αυτά, ο παραγωγός Bob Ezrin πρότεινε στο συγκρότημα να εντάξουν κάποια disco στοιχεία στον ήχο τους, ώστε γίνει η μουσική πιο πιασάρικη. Ο David Gilmour σιχαινόταν αυτό το ενδεχόμενο, αλλά και ο (κάθε) Ezrin εκείνη την εποχή έκανε τη δουλειά του. Στο πλαίσιο αυτής, είχε και μια άλλη εξαιρετική ιδέα για το τραγούδι το οποίο θα κυκλοφορούσε ως single. Το να τραγουδήσει στη δεύτερη στροφή μια παιδική χωρωδία. Ήταν μια ιδέα που είχε εφαρμόσει και στο School's Out του Alice Cooper με ιδιαίτερη επιτυχία.

Επρόκειτο για το πιο επιτυχημένο single των Pink Floyd. Το "Another Brick in the Wall, pt II" είναι σήμερα με διαφορά το πιο αναγνωρίσιμο τραγούδι τους, μέρος ενός δίσκου (The Wall) το οποίο τους μετέτρεψε από ένα εξαιρετικό progressive rock γκρουπ σε συγκεκριμένο κοινωνικό φαινόμενο. Τραγική ειρωνεία το γεγονός πως μια σειρά τραγουδιών που μιλάνε για τείχη που υψώνονται,τελικά έφεραν σε επαφή τους Floyd με πολύ περισσότερο κόσμο από αυτόν που είχαν συνηθίσει.

Ο Roger Waters ήθελε να εκφράσει μέσω του τραγουδιού τις απόψεις του για την επίσημη εκπαίδευση, όπως είχαν διαμορφωθεί κατά τη θητεία του στο Cambridgeshire School for Boys. Ο τείχος αναφέρεται στο συναισθηματικό φραγμό που βίωνε ο καλλιτέχνης, χάνοντας την επαφή με την πραγματικότητα. Μιλώντας στο περιοδικό Mojo το 2009, ο Waters είπε : "Δεν θα μπορούσες να βρεις κανέναν στον κόσμο περισσότερο υπέρ της εκπαίδευσης από ότι εμένα. Αλλά η εκπαίδευση που έκανα στο γυμνάσιο τη δεκαετία του '50 ήταν πολύ ελεγκτική και απαιτούσε εξέγερση. Οι δάσκαλοι ήταν αδύναμοι και συνεπώς υπήρξαν εύκολοι στόχοι. Το τραγούδι υποτίθεται πως είναι μια εξέγερση εναντίον της κυβέρνησης και όλων των ανθρώπων που έχουν εξουσία επάνω σου, αλλά κάνουν λάθη"

Lyrics :
We don't need no education
We don't need no thought control
No dark sarcasm in the classroom
Teacher, leave them kids alone
Hey! Teacher! Leave them kids alone!

All in all, it's just another brick in the wall
All in all, you're just another brick in the wall

We don't need no education
We don't need no thought control
No dark sarcasm in the classroom
Teachers, leave them kids alone
Hey! Teacher! Leave us kids alone!

All in all, you're just another brick in the wall
All in all, you're just another brick in the wall