10+1 trivia για το "Money" των Pink Floyd

Ωραίες πληροφορίες για ένα από τα διασημότερα τραγούδια του θρυλικού γκρουπ

Είναι ένα από τα πρώτα τραγούδια που μας έρχονται στο νου, μιλώντας για Pink Floyd. Για πολλούς είναι η πεμπτουσία του ήχου του γκρουπ, ενώ σίγουρα είναι το σήμα κατατεθέν του διασημότερου δίσκου του "The Dark Side of the Moon". Το "Money" είχε τη δική του ιστορία, οπότε ακολουθούν 10+1 στοιχεία για το πολυαγαπημένο τραγούδι :

- Γράφτηκε από τον Roger Waters και ήταν ένα από τα δύο singles του Dark Side of the Moon album, μαζί με το Time.

- Μηχανικός ήχου ήταν ο σπουδαίος Alan Parsons ο οποίος μεγαλούργησε στη συνέχεια με τους Alan Parsons Project

- Τα φωνητικά και το solo της κιθάρας ανήκουν στον David Gilmour

- Το "Money" πήγα πολύ καλά στα ανά τόπους singles charts, όντας ταυτόχρονα η πρώτη μεγάλη επιτυχία των Pink Floyd στην Αμερική

- Το “Money” γράφτηκε από τον Roger Waters και κυκλοφόρησε το 1973 ως single από το άλμπουμ των Pink Floyd “The Dark Side of the Moon”. ( Είναι σημαντικό να πούμε ότι το άλμπουμ σχεδιάστηκε από τον εγκέφαλο Alan Parsons στα Abbey Road Studios. Ίσως τον γνωρίζετε ως ηγέτη του δικού του συγκροτήματος που ονομάζεται The Alan Parsons Project. Παραμένει ως ένας από τους πιο αξιόλογους μουσικούς μηχανικούς και παραγωγούς στο η μουσική βιομηχανία.)

- Τα κύρια φωνητικά ερμηνεύονται από τον David Gilmour, ο οποίος είναι επίσης υπεύθυνος για το αναγνωρισμένο σόλο κιθάρας.

- Για την ηχογράφηση του τραγουδιού, ο Roger Waters συγκέντρωσε διάφορους ήχους που σχετίζονται με το χρήμα, από τους οποίους ξεχώρισε ο χαρακτηριστικός της ταμειακής μηχανής που ακούγεται στην αρχή του τραγουδιού

- Για την ηχογράφηση του Money χρησιμοποιήθηκαν 16 κανάλια ηχογράφησης (16-track recorder)

- Το τραγούδι, όπως και το Us and Them, είναι τα δύο από τα album με σαξόφωνο, το οποίο παίζει ο Dick Parry

- Το Money έμεινε γνωστό και για τις πολύπλοκες αλλαγές ρυθμών του. Ξεκινώντας με tempo σε 7/4, άλλαζε σε 4/4 και μετά ξανά από 7 σε 4/4. Μάλιστα το solo γράφτηκε για το 4/4 tempo, ωστόσο το σαξόφωνο έπαιζε στα 7/4!

- Το τραγούδι ηχογραφήθηκε ξανά για την κυκλοφορία του 1981 "A Collection of Great Dance Songs", λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων μεταξύ των δισκογραφικών. Κάποιοι fans θεωρούν τη δεύτερη αυτή εκδοχή του τραγουδιού ως την καλύτερη.