Stan-Eminem (2000)

Το "Stan" είναι ένα τραγούδι του Αμερικανού ράπερ Eminem, με σάμπλινγκ του τραγουδιού της Dido "Thank You". Κυκλοφόρησε το 2000, ως το τρίτο σινγκλ από το τρίτο άλμπουμ του Eminem, The Marshall Mathers LP (2000). Το "Stan" έφτασε στο νούμερο 51 του Billboard Hot 100. Εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, το "Stan" ήταν στην κορυφή των charts σε 12 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Αυστραλίας και της Ιρλανδίας.

 Αναδρομικά, το "Stan" έχει χαρακτηριστεί ένα από τα καλύτερα τραγούδια του Eminem και, μαζί με τα "The Real Slim Shady" και "Lose Yourself", θεωρείται ένα από τα καλύτερα του. Το 2003, το περιοδικό Rolling Stone κατέταξε το "Stan" στην 296η θέση στη λίστα με τα 500 καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών, ανεβάζοντας την κατάταξή τους στην 223η σε μια ενημερωμένη λίστα το 2021 Το τραγούδι ήταν επίσης 15ο στη λίστα του VH1 με τα καλύτερα τραγούδια hip-hop όλων των εποχών και ονομάστηκε στο Rock and Roll Hall of Fame ένα από τα 500 Songs that Shaped Rock and Roll.

Το τραγούδι ήταν υποψήφιο για πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων το καλύτερο τραγούδι στα MTV Europe Music Awards, το βίντεο της χρονιάς, το καλύτερο ραπ βίντεο, την καλύτερη σκηνοθεσία και την καλύτερη φωτογραφία στα MTV Video Music Awards. Κέρδισε το Καλύτερο Διεθνές Βίντεο Καλλιτέχνη στα MuchMusic Video Awards. Τον Απρίλιο του 2011, το περιοδικό Complex συγκέντρωσε μια λίστα με τα 100 καλύτερα τραγούδια του Eminem και κατέταξε το "Stan" δεύτερο. Το όνομα του ομώνυμου χαρακτήρα προκάλεσε έναν όρο αργκό που αναφέρεται σε υπερβολικούς ή μανιακούς θαυμαστές μιας διασημότητας ή προσωπικότητας. έκτοτε ο όρος περιλήφθηκε στο Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης.

 

Video Url