Lose Your Self-Eminem (2002)

Το "Lose Yourself" είναι ένα τραγούδι του Αμερικανού ράπερ Eminem από το soundtrack της ταινίας 8 Mile του 2002. Η σύνθεση και η παραγωγή του τραγουδιού έγινε από τον Eminem, τον μακροχρόνιο συνεργάτη Jeff Bass, το ήμισυ του ντουέτου παραγωγής Bass Brothers και τον Luis Resto. Τους στίχους έγραψε ο Eminem. Κυκλοφόρησε στις 28 Οκτωβρίου 2002, ως το βασικό σινγκλ από το soundtrack. Οι στίχοι του τραγουδιού συνοψίζουν ρητά το φόντο του χαρακτήρα του Eminem στο 8 Mile, B-Rabbit, με τον πρώτο στίχο να συνοψίζει μεγάλο μέρος της πλοκής της ταινίας. Το τραγούδι ενσωματώνει πολλά επιθετικά θέματα, που ασχολούνται σε μεγάλο βαθμό με τους αγώνες που αντιμετωπίζει ο B-Rabbit, και πώς τελικά ξεπερνά τα πολλά προβλήματα και τα εμπόδια του για να κερδίσει τον σεβασμό άλλων ράπερ.

Το "Lose Yourself" ήταν εμπορική επιτυχία, καθώς έγινε το πρώτο σινγκλ του Billboard Hot 100 του Eminem και παρέμεινε εκεί για δώδεκα συνεχόμενες εβδομάδες. Έφτασε στην κορυφή των charts σε δεκαεννέα άλλες χώρες. Το "Lose Yourself" έλαβε παγκόσμια αναγνώριση από τους μουσικούς κριτικούς, με πολλούς κριτικούς να επαινούν τα εμπνευσμένα, επιθετικά θέματα του τραγουδιού και να το περιγράφουν ως την καλύτερη δουλειά του Eminem μέχρι σήμερα. Η ικανότητα του Eminem στο ραπ, οι στίχοι και η παραγωγή επαίνεσαν επίσης. Σε πολλές αναδρομικές κριτικές και λίστες, οι κριτικοί ανέφεραν το τραγούδι ανάμεσα στα καλύτερα τραγούδια του Eminem, καθώς και ένα από τα μεγαλύτερα hip hop τραγούδια όλων των εποχών.

Το μουσικό βίντεο για το τραγούδι, σε σκηνοθεσία Eminem, διευθυντή Paul Rosenberg και Phillip G. Atwell, κυκλοφόρησε στις 7 Οκτωβρίου 2002. Το βίντεο είναι ένας συνδυασμός πολλαπλών σεναρίων, συμπεριλαμβανομένων σκηνών από και θυμίζοντας την ταινία 8 Mile και Eminem ραπάρει δίπλα στην πινακίδα "8 Mile Rd. Mobile Court" που εμφανίζεται στο εξώφυλλο του soundtrack της ταινίας. Έλαβε το MTV Video Music Award για το καλύτερο βίντεο από ταινία.

Το "Lose Yourself" κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού, καθιστώντας το το πρώτο τραγούδι χιπ χοπ που έλαβε το βραβείο, και κέρδισε επίσης το βραβείο Grammy για το καλύτερο ραπ τραγούδι και την καλύτερη ραπ σόλο ερμηνεία.Το 2004, ήταν ένα από τα τρία μόνο ραπ τραγούδια του 21ου αιώνα που συμπεριλήφθηκαν στη λίστα του Rolling Stone με τα 500 καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών, όντας το υψηλότερο στην κατάταξη στο νούμερο 166. Το Rolling Stone το συμπεριέλαβε επίσης στη λίστα του με τα κορυφαία 50 χιπ χοπ τραγούδια όλων των εποχών. Το "Lose Yourself" είναι πιστοποιημένο 13× Platinum από την Recording Industry Association of America (RIAA), και έχει ληφθεί 10 εκατομμύρια φορές μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες

Video Url