Το 1948 κυκλοφόρησαν στην αμερικάνικη αγορά οι πρώτοι δίσκοι βινυλίου, που δεν θα αργούσαν ναρθούν και στην Ελλάδα. Όσοι είχαμε λοιπόν γραμμόφωνα τών 78 στροφών, θα έπρεπε σύντομα να τα αντικαταστήσουμε με τα πιο σύγχρονα πικάπ που είχαν τρεις ταχύτητες.
Και την παλιά τών 78 στροφών και τις καινούριες τών 33 και τών 45. Μαζί και μία τέταρτη τών 16, που δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ. Στην ελληνική αγορά δίσκων οι 78 στροφές υπήρχαν ακόμα και στις αρχές τής δεκαετίας τού ‘60, παράλληλα με τις 33 και τις 45. Από τους τελευταίους δίσκους τών 78 στροφών που αγόρασα πριν παραδοθώ στην νέα τεχνολογία ήταν το «High noon» τού 1952 με ερμηνευτή τον Φράνκι Λέην.
Ήταν το τραγούδι τής ομώνυμης κλασικής ταινίας γουέστερν τού Φρεντ Τσίνεμαν, που στην Ελλάδα είχε παιχθεί με τον τίτλο «Το τρένο θα σφυρίξει τρείς φορές». Ακόμα θυμάμαι την απογοήτευσή μου όταν στον κινηματογράφο Ορφέα τής Σταδίου που με πήγε η Δέσπω Κάσδαγλη η θεία μου, δεν με άφησαν να μπω γιατί η ταινία ήτανε λέει ακατάλληλη. Εννοείται πως όταν μεγάλωσα την είδα και την εκτίμησα δεόντως.
Mε αυτή την ταινία ο 50άρης Γκάρυ Κούπερ είχε επιστρέψει θριαμβευτικά στο αμερικάνικο box-office. Δίπλα του, σχεδόν 30 χρόνια νεότερη, η όμορφη και παγερή Γκρέις Κέλλυ. Κι ακόμα η Κάτυ Χιουράντο, ο Τόμας Μίτσελ, ο Λόιντ Μπρίτζεςκαι ο νεοφερμένος Λή βαν Κλιφ. Η μπαλάντα τού βετεράνου Ντιμίτρι Τιόμκιν που ακουγόταν τραγουδισμένη από τον Τεξ Ρίτερ στους τίτλους τής αρχής, είχε πάρει τότε και το βραβείο Όσκαρ, χρυσή επιτυχία όμως έγινε με την φωνή τού Φράνκι Λέην που λέγαμε πιο πριν. Στο «High noon» θα ακούσουμε και τώρα εμείς τον «φωνακλά» τον Φράνκι, μέσα από ένα βίντεο με εικόνες απ’ το φιλμ που δανειζόμαστε από το διαδίκτυο. «Καταμεσήμερο» και με το τρένο τής γραμμής, γυρνάμε κάπου 70 χρόνια πίσω.