Achtung Βaby? ή Una Faccia Una Razza? Διαλέξτε ανάμεσα..
Η επίδραση της πολιτικής της Ιταλίας στην Ελλάδα
Παρακολουθώ με ευλάβεια τις διαλέξεις της ομότιμης καθηγήτριας της Ιστορίας κας Μαρίας Ευθυμίου. Η καθηγήτρια Μαρία Ευθυμίου λοιπόν έχει αναφερθεί σε ιστορικές περιόδους όπου η πολιτική της Ιταλίας προκάλεσε σοβαρή βλάβη στην Ελλάδα. Κυρίως, οι πιο κρίσιμες στιγμές εντοπίζονται στον Μεσοπόλεμο και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Στις δεκαετίες του 1920 και 1930, υπό το φασιστικό καθεστώς του Μουσολίνι, η Ιταλία επιδίωξε να επεκτείνει την επιρροή της στην Ανατολική Μεσόγειο. Το 1940, η Ιταλία εισέβαλε στην Ελλάδα από την Αλβανία, που βρισκόταν υπό ιταλική κατοχή, ξεκινώντας έναν αιματηρό πόλεμο, γνωστό ως ο πόλεμος του ’40. Η επίθεση αυτή προκάλεσε σοβαρές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και εκτεταμένες καταστροφές.
Κατά τη διάρκεια της ιταλικής κατοχής (1941-1943), η κατάσταση στην Ελλάδα έγινε ακόμη πιο δύσκολη, με σκληρές συνθήκες, εκμετάλλευση πόρων και δυστυχία στον πληθυσμό.
Μετά τον πόλεμο, οι ελληνοϊταλικές σχέσεις πέρασαν από φάσεις έντασης λόγω διαφορών που αφορούσαν μειονότητες, εδαφικά ζητήματα και γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή. Παρά τις διαφορές, η Ιταλία παραμένει μία από τις χώρες με τις οποίες η Ελλάδα διατηρεί στενούς πολιτιστικούς (όπως η μαγειρική που είναι μια έκφραση πολιτισμού), οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς. Μη σας ξεγελούν πρόσφατα οι εκδηλώσεις «αγάπης» μεταξύ Eddi Rama και Giorgia Meloni. H Ιταλία στο υποσυνείδητό της θεωρεί πάντα την Αλβανία την χαμένη –αλλά όχι ξεχασμένη- κόρη της.
Παρ’ όλα αυτά όπως είπε χαρακτηριστικά η κα Ευθυμίου, οι Έλληνες έχουν επιλέξει να αγαπάνε την Ιταλία και σωστά πράττουν.
Η επίδραση της πολιτικής της Γερμανίας στην Ελλάδα
Η πολιτική της Γερμανίας προς την Ελλάδα έχει επίσης προκαλέσει σημαντικές εντάσεις, ιδιαίτερα λόγω των γεγονότων κατά τη διάρκεια και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Κατά τη γερμανική κατοχή (1941-1944), η Ελλάδα υπέστη τρομερές καταστροφές, μαζικές σφαγές και μία φονική πείνα που κόστισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους. Μετά τον πόλεμο, η Ελλάδα απαίτησε αποζημιώσεις από τη Γερμανία για τα βάρη και τις καταστροφές που υπέστη, με το ποσό να εκτιμάται από το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών στα 278,7 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η Γερμανία αρνήθηκε αυτές τις αξιώσεις, χαρακτηρίζοντάς τις «παράλογες» και υποστηρίζοντας ότι το ζήτημα είχε διευθετηθεί με πληρωμές ήδη από τη δεκαετία του 1960. Αυτή η διαφωνία τροφοδότησε έντονα αισθήματα αντιπαλότητας και δυσπιστίας μεταξύ των δύο χωρών.
Να μην ξεχνάμε τα χρόνια του μνημονίου και την στάση του γερμανικού τύπου για τους «τεμπέληδες» Έλληνες.
Παρόλα αυτά, η Ελλάδα αναγνωρίζει τη σημασία της συνεργασίας και της φιλίας με τη Γερμανία, ειδικά στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσπαθώντας να ξεπεράσει τις ιστορικές διαφορές προς όφελος της ευρωπαϊκής ενότητας. Μην ξεχνιόμαστε όμως. Με την πρώτη ευκαιρία θα σταθεί δίπλα στον παραδοσιακό της σύμμαχο από εποχής Κάιζερ, την Τουρκία.
Δημήτρης Φυλακτόπουλος 25/5/2025