Το παρασκήνιο γύρω από την εμφάνιση της παρέας του Jim Morrison που προκάλεσε τη συντηρητική Αμερική
Το συγκρότημα βρέθηκε στον κατάλληλο χώρο, την κατάλληλη στιγμή. Οι Doors έγιναν μέρος του soundtrack της κοινωνικής αλλαγής μιας ολόκληρης κοινωνίας, η οποία κόχλαζε στα τέλη των 60s αναζητώντας τα νέα αφηγήματά της. Το ντεμπούτο album θεωρείται σήμερα κάτι παραπάνω από κλασικό και όχι απλά για τον χώρο του ψυχεδελικού ροκ. Ανάμεσα στο «βαρύ» υλικό του, αποκορύφωμα του οποίου είναι φυσικά τα «Break on Through» και «The End», το album περιείχε και την πρώτη μεγάλη εμπορική επιτυχία του σχήματος «Light my Fire». Το τραγούδι ήταν αρκετό ώστε ο manager τους να κλείσει τηλεοπτική εμφάνιση στην κραταία τότε εκπομπή «The Ed Sullivan Show». Αυτή κανονίστηκε για τις 17 Σεπτεμβρίου του 1967, στα απόνερα του Καλοκαιριού της Αγάπης. Η κυκλοφορία του δεύτερου δίσκου των Doors, «Strange Days», θα γινόταν λίγες ημέρες αργότερα.
Ως εκ τούτου, το συγκρότημα θα απέδιδε πρώτα το People are Strange, στο πλαίσιο της προώθησης της νέας τους δουλειάς. Θα έκλεινε φυσικά την εμφάνιση με το Light my Fire, σε ένα τηλεοπτικό clip που αναμενόταν να τους απέφερε την αποδοχή του οικοδεσπότη και την εκ νέου φιλοξενία τους. Κάτι τέτοιο δε συνέβη ποτέ.
«Δεν αλλάζουμε λέξη!»
Φιλοξενούμενος στο show ήταν μαζί με τους Doors και ένας κωμικός, ο οποίος τελικά θα εμφανιζόταν στο Ed Sullivan Show τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Με αυτό τον τρόπο θα έχτιζε το όνομα και τη φήμη του, ενώ σήμερα θεωρείται ένα από τα top ονόματα στην αμερικανική κωμωδία. Εκείνη την ημέρα ωστόσο θα είναι αρκετά νευρικός, όπως θα θυμηθεί πολλά χρόνια αργότερα ο Ray Manzarek. Ο κωμικός αυτός ήταν ο Rodney Dangerfield (1921-2004), ένα από τα πλέον θρυλικά ονόματα της βιομηχανίας και master στα λεγόμενα «one liners». Μόλις τελείωσε το set του, οι Doors ήταν έτοιμοι να βγουν στη σκηνή. Υπήρξε όμως μια μικρή παρέμβαση καθώς ένας παραγωγός της εκπομπής είχε εκφράσει μια συγκεκριμένη απαίτηση. Ο στίχος του «Light my Fire «Girl we couldn't get much higher» έπρεπε να αλλάξει σε «Girl we couldn't get much better», λόγω της σύνδεσης της λέξης higher με τη χρήση ουσιών. Το συγκρότημα απρόθυμα συμφώνησε μπροστά στον παράγωγο. Μόλις αυτός έφυγε από το δωμάτιο, ο Jim Morrison γύρισε στα υπόλοιπα μέλη του γκρουπ και είπε: «Δεν αλλάζουμε λέξη!».
Και έτσι ακριβώς έγινε. Ένα μεγαλοπρεπές «Girl we couldn't get much higher» χαρακτήρισε μια ιστορική εμφάνιση του συγκροτήματος, που έμελλε φυσικά να είναι και η μοναδική στην εν λόγω εκπομπή. Παρά το γεγονός ότι στο set όλοι φαίνονταν ήρεμοι και ικανοποιημένοι, ο παραγωγός του αιτήματος ήταν έξαλλος. Ενημέρωσε τότε το συγκρότημα πως ο Ed Sullivan σκεφτόταν να δώσει στους Doors ακόμα έξι εμφανίσεις στο σόου, αλλά προφανώς αυτή ήταν η τελευταία. Ο Morrison γύρισε απλά και του είπε:
«Ρε φίλε. Μόλις εμφανιστήκαμε στο Ed Sullivan Show»
![Doors.png Doors.png](/sites/default/files/styles/image_in_article/public/2025-02/Doors%202.png.webp?itok=aWLQLYCu)
Η εμφάνιση των Doors ωστόσο ήταν ιστορική για διάφορους λόγους, πέρα από τον προαναφερθέντα. Στη συντηρητική Αμερική των 60s, ακόμα και οι φράντζες των Beatles ήταν ικανές να προκαλέσουν κάποιο μέρος του κοινού. Μετά από την εμφάνιση του Morrison και των υπολοίπων, το (πραγματικά) μακρύ μαλλί και τα δερμάτινα ρούχα δεν αποτελούσαν πλέον ιδιαίτερη έκπληξη. Στη δεκαετία που ερχόταν, όλο και περισσότερα σόου θα φιλοξενούσαν καλλιτέχνες με αντίστοιχη εμφάνιση, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την κυριαρχία της ροκ και ποπ κουλτούρας τα επόμενα χρόνια.
Οι μνήμες των Krieger και Densmore
Στις 3 Ιουλίου του 1971, ο Jim Morrison βρέθηκε νεκρός στην μπανιέρα του σπιτιού του στο Παρίσι. Η επίσημη εκδοχή ήταν η καρδιακή ανεπάρκεια, ενώ πολύ κόσμος αποδίδει τον θάνατό του σε υπερβολική χρήση ουσιών εκείνη την περίοδο. Ο Ray Manzarek έφυγε και αυτός από τη ζωή το 2013, μετά από δίμηνη μάχη με τον καρκίνο του χοληδόχου πόρου. Τα δύο εναπομείναντα μέλη των Doors, Robbie Krieger και John Densmore, ασχολούνται σποραδικά με τη δισκογραφία και τη συγγραφή βιβλίων αντίστοιχα. Παρά το γεγονός ότι οι κοινές τους εμφανίσεις είναι ελάχιστες, ειδικά μετά τον θάνατο του Manzarek, ένα «reunion» έλαβε πρόσφατα χώρα στο γνωστό podcast του παρουσιαστή Rick Beato. Εκεί και μεταξύ άλλων, τα δύο μέλη των Doors θυμήθηκαν την εμφάνιση του συγκροτήματος στο Ed Sullivan Show.
«Δεν υπήρχε τίποτα μεγαλύτερο εκείνη την εποχή. Elvis, οι Beatles, εμείς... υπέροχα! Θυμάμαι τον κύριο Sullivan να έρχεται όταν κάναμε πρόβες, λέγοντας: «Ξέρετε, είστε ωραίοι όταν χαμογελάτε, πρέπει να χαμογελάτε..».
Όσο για την απαίτηση του παραγωγού του show, ο Krieger θα θυμηθεί: "Για να πω την αλήθεια, νόμιζα ότι έκαναν πλάκα. Σοβαρά τώρα. Και λέω Γ@μα το, θα το κάνουμε όπως το κάνουμε πάντα".
Δείτε εδώ το απόσπασμα από το Ed Sullivan Show και παρατηρείστε το χαμόγελο του Robbie Krieger, όταν ο Morrison θα τραγουδήσει τον επίμαχο στίχο: