Studio 54: Όταν το thrash metal "βεβήλωσε" τη Μέκκα της disco (HighwayStar Stories)

Studio 54
Studio 54 / Photo by Wikimedia Commons

Το 1985 η εποχή της disco αποτελούσε πλέον ένα μακρινό παρελθόν

Στα μέσα των 70s, η Donna Summer και η Gloria Gaynor κυριαρχούν στα αμερικανικά charts, ενώ την ίδια στιγμή ένα σωρό συγκροτήματα βρίσκονται στα σπάργανα. Ανάμεσά τους οι Boney M, οι The Trammps, οι KC and the Sunshine Band και φυσικά οι Jackson Five από τους οποίους θα ξεχωρίσει πολύ γρήγορα ο υπερ-ταλαντούχος μικρότερος αδερφός Michael. Το δε τεράστιο impact του Saturday Night Fever του 1977 με τον Τζον Τραβόλτα, θα στρέψει τα βλέμματα όλου του μουσικού κόσμου στην πίστα κάτω από τη ντισκομπάλα. Η disco ζει ημέρες δόξας και επίκεντρο αποτελεί φυσικά το Studio 54, στην 54η Λεωφόρο στο κέντρο του Manhattan. 

Πολύ απότομα και μετά τα γεγονότα της Disco Demolition Night, ο μουσικός χάρτης θα άλλαζε. Με την άνοδο των σκληρότερων μορφών της rock μουσικής, οι δισκογραφικές εταιρείες άλλαξαν τις προτεραιότητες τους, ενώ σε μεγάλο βαθμό αποκαλούσαν πλέον κάθε κυκλοφορία με ήχο που ήταν επηρεασμένος από την κυριαρχία της disco, ως "dance music". Η χορευτική μουσική γνώρισε μια κάποια επιτυχία με την ανάπτυξη της italo disco, ενώ υποείδη της όπως η house και η techno αρχίζουν να κάνουν δειλά την εμφάνιση τους, ώστε να γιγαντωθούν κάποια χρόνια αργότερα. Εκείνη την εποχή όμως, ύστερα από χρόνια disco κυριαρχίας υπήρχαν κάποιοι που ήθελαν να πάρουν μια άτυπη "εκδίκηση". 

 

Ένας διαφορετικός κόσμος και το Studio 54 

Ένα τόσο φημισμένο club ήταν φυσικά αδύνατο να χάσει την αίγλη του τόσο εύκολα. Μπορεί το ενδιαφέρον για τη μουσική με την οποία ταυτίστηκε σε μεγάλο βαθμό, να είχε μειωθεί στο ελάχιστο, ωστόσο το Studio 54 διατήρησε με ευκολία το υψηλό προφίλ του. Συνέχισε να φιλοξενεί την αφρόκρεμα της πόλης της Νέας Υόρκης, προσφέροντας ανέσεις και υψηλού επιπέδου διασκέδαση στους θαμώνες. Όλα αυτά μέχρι το σοκ του 1985 και της Combat Tour.

 

 

Μια βλάσφημη περιοδεία 

Η Combat Records ήταν η θρυλική εταιρεία των 80s, από την οποία κυκλοφόρησαν ουκ ολίγα σημαντικά punk και metal albums της εποχής. "Combat Tour" ήταν αντίστοιχα το χαρακτηριστικό όνομα με το οποίο βγήκαν σε περιοδεία οι Slayer, Exodus και Venom. Οι δύο πρώτοι θεωρούνταν τα σπουδαιότερα ονόματα στην ανερχόμενη thrash metal κοινότητα, μαζί φυσικά με τους Metallica, ενώ οι Venom έφερναν μαζί τους το ατόφιο βρετανικό και κυρίως βλάσφημο NWOBHM τους. Στην πόλη της Νέας Υόρκης, τα δύο βασικά σχήματα του είδους, Anthrax και Overkill, βρίσκονταν στην ίδια ανοδική πορεία. Σε μια ειρωνεία της τύχης, η 3η Απριλίου του 1985 έφερνε το πακέτο των τριών συγκροτημάτων της Combat Tour στη σκηνή του Studio 54. Πολλά χρόνια αργότερα, η βιντεοκασέτα εκείνης της συναυλίας θα ξεκινούσε με ένα poster του Τζον Τραβόλτα να καίγεται σε χίλια κομμάτια. Θα κυκλοφορούσε με τον χαρακτηριστικό τίτλο "The Ultimate Revenge" (Η απόλυτη εκδίκηση). Για πολύ κόσμο, η συγκεκριμένη περιοδεία ήταν η απόλυτη metal τουρνέ των 80s. Ο frontman των Slayer, Tom Araya, θα θυμηθεί στο επίσημο site του συγκροτήματος το πως ήταν να περιοδεύει κανείς εκείνη την εποχή:

"Κάναμε την πρώτη μας περιοδεία στις ΗΠΑ μέσα σε ένα αυτοκίνητο, με ένα χαρτί με διευθύνσεις και έναν χάρτη... Έπρεπε να σταματάμε το αυτοκίνητο και να παίρνουμε από υπαίθριο τηλέφωνο να λέμε "Γεια! Θα είμαστε εκεί σε περίπου είκοσι λεπτά". Η πρώτη περιοδεία στην Ευρώπη έγινε με τον ίδιο τρόπο".

Το βράδυ της 3ης Απριλίου, πλήθος από αφηνιασμένους metalheads βρισκόταν έξω από την πάλαι ποτέ Μέκκα της disco. Ήταν έτοιμο να γίνει μάρτυρας ενός ιστορικού show. 

 

Η συναυλία της "εκδίκησης" 

Τα μέλη των συγκροτημάτων γνώριζαν πολύ καλά σε ποιο χώρο έπαιζαν. Ο frontman των Exodus, Paul Baloff, θα κάνει αρκετά "ανοίγματα" προς το κοινό σχετικά με την disco και τους οπαδούς της. Χρόνια αργότερα ο drummer των Slayer, Dave Lombardo, θα μιλήσει στο περιοδικό Decibel, χαρακτηρίζοντας εκείνη τη συναυλία ως το τέλος της disco περιόδου και την ουσιαστική απαρχή του thrash. Οι Slayer και οι Exodus θα γίνονταν ηγέτες της σκηνής, μαζί με τα υπόλοιπα μεγάλα γκρουπ, ενώ οι Venom είχαν ήδη εξασφαλίσει τη θέση τους στη metal ιστορία. Η βιντεοκασέτα της Combat Tour θα περιέχει τις εμφανίσεις των δύο μόνο συγκροτημάτων στο χώρο, καθώς οι Venom (σύμφωνα με δηλώσεις του Cronos στο περιοδικό Vice) αρνήθηκαν να πληρωθούν μελλοντικά και "εν ευθέτω χρόνω", από την εταιρεία που θα κυκλοφορούσε το οπτικοκουστικό υλικό.

Μπορεί τα επόμενα χρόνια και με τη βοήθεια του MTV, η pop και dance μουσική να παρέμενε στην επικαιρότητα, ωστόσο ο ιστορικός χώρος του Studio 54 είχε χάσει το μεγαλύτερο μέρος της αίγλης του. Κάτι λογικό αν αναλογιστεί κανείς το προσωρινό "λουκέτο" που έβαλε το 1980, λόγω φοροδιαφυγής. Τον Απρίλιο του 1986, το θρυλικό club έκλεισε οριστικά τις πύλες του. Αιτία το γεγονός ότι δεν μπορούσε να αποκτήσει την άδεια αστικής ευθύνης, καθώς έχανε το μεγαλύτερο μέρος των αγωγών στις οποίες ήταν μέρος. Για κάποιο διάστημα λειτουργούσε στον ίδιο χώρο το φημισμένο club "The Ritz", ενώ από το 1998 ο χόρος του Studio 54 λειτουργεί ως θέατρο, μετά από ενέργειες της ΜΚΟ "Roundabout Theatre Company".

Δείτε εδώ την καταιγιστική εμφάνιση των Slayer στο Studio 54: