CD: Ποιο ήταν το πρώτο Compact Disc που δημιουργήθηκε και ποιο αυτό που κυκλοφόρησε;

CD
Photo by Wikimedia Commons

Και όμως, όσον αφορά το CD, οι δύο παραπάνω έννοιες δεν ταυτίζονται

Το Compact Disc ή αλλιώς CD μπαίνει στη ζωή μας

Όλα ξεκίνησαν το 1982. Αλλά όχι σε κάποια συνήθη για τα μουσικά δρώμενα όπως η Αγγλία ή οι ΗΠΑ, αλλά στην Πολωνία. Εκείνο το καλοκαίρι, η μουσική του διάσημου συνθέτη Chopin (Σοπέν) αποτυπώθηκε για πρώτη φορά σε CD από τον πιανίστα Claudio Arrau. Ωστόσο το CD που δημιουργήθηκε δεν κυκλοφόρησε. Αυτό συνέβη μερικούς μήνες μετά και μάλιστα όχι για ένα μόνο αλλά για αρκετά albums.

Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, οι Γιαπωνέζοι έγιναν οι πρώτοι που είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν CD. Τον πρώτο μήνα κυκλοφορίας του Compact Disc, είχαν να διαλέξουν από 50 τίτλους albums που κυκλοφόρησαν την ίδια μέρα. Μεταξύ αυτών, το Born to Run του Bruce Springsteen, το Wish You Were Here των Pink Floyd και το 52nd Street του Billy Joel. Την επόμενη χρόνια, ανέβηκε στα ράφια των δισκοπωλείων το The Visitors των ABBA. Όπως ήταν λογικό, το πρώτο Compact Disc που κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ, ήταν ένα του Bruce Springsteen και συγκεκριμένα το Born in the USA, το οποίο κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 1984. Με τραγούδια όπως το ομώνυμο, το I'm on Fire, το Glory Days και φυσικά το Dancing in the Dark (με το videoclip και τη συμμετοχή της Courteney Cox να βοηθάει τα μέγιστα), η επιτυχία του δίσκου ήταν εξασφαλισμένη.

Το CD στις μέρες μας

Πολλές δεκαετίες αργότερα και ενώ οι περισσότεροι εκπρόσωποι της Generation X έχουν στήσει τις δισκοθήκες τους βασισμένοι στο CD, οι πωλήσεις δείχνουν και πάλι ανοδική τάση, με το συνολικό ποσό πέρυσι να ανέρχεται στα 2 δις δολάρια. Επρόκειτο για το μεγαλύτερο νούμερο από το 2001 και έπειτα, με τη χρονιά εκείνη να θεωρείται η κορύφωση της αγοράς των CD όλων των εποχών.

 

 
Tags