Dead Kennedys: Όταν ο Jello Biafra κατέβηκε για Δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο

Jello Biafra
Photo by Wikimedia Commons

Ο επιδραστικός frontman των Dead Kennedys και η υποψηφιότητα του 1979

Το φθινόπωρο του 1979, οι υποψήφιοι δήμαρχοι των μεγάλων αμερικανικών πόλεων εισήλθαν εκ νέου στον αγώνα για το χρίσμα. Στην πάντα γεμάτη από showbiz εκπλήξεις πολιτεία της California, ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε μια συγκεκριμένη υποψηφιότητα, στην πόλη του Σαν Φρανσίσκο. Ήταν αυτή του ιδιόρρυθμου frontman των Dead Kennedys, Jello Biafra. Οι DK θεωρούνται μέχρι σήμερα από τις πλέον επιδραστικές punk rock μπάντες, με τον σαφή πολιτικό λόγο του Jello Biafra να μην αφήνει περιθώριο αμφισβήτησης, για το ύφος, το ήθος και τα πιστεύω του γκρουπ. Ο Jello Biafra αποφασίζει να "κατέβει" για δήμαρχος, όταν ο drummer των Dead Kennedys του λέει πως "έχει τόσο μεγάλο στόμα που πρέπει να κατέβει για δήμαρχος".

Η υποψηφιότητα απαιτούσε 1500 υπογραφές και 1500 δολάρια. Ο Biafra εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι θα είχαν ραδιοφωνικό χρόνο, οπότε σκέφτηκε το πλέον ευφάνταστο slogan για την καμπάνια του. Ένα slogan που παρέπεμπε στο όνομα του, ωστόσο προερχόταν από ένα διαφημιστικό ενός γλυκού ζελατίνης που ήταν γνωστό εκείνη την εποχή ως το "πιο διάσημο επιδόρπιο της Αμερικής".

"There is always room for Jello"
"Υπάρχει πάντα χώρος για τον Jello."

Δείτε εδώ τη χαρακτηριστική διαφήμιση: 

 

Το Σαν Φρανσίσκο είναι σήμερα η πόλη που φιλοξενεί κάποιους από τους πλέον πλούσιους κατοίκους της χώρας. Εκείνη την εποχή όμως η φτώχεια ήταν τεράστιο πρόβλημα και ο πληθυσμός των αστέγων ήταν πολύ μεγάλος, με τα σχετικά θέματα παραβατικότητας να εντείνονται στην πόλη. Ένα χρόνο πριν τις εκλογές, ο Harvey Milk ο πρώτος ανοιχτά gay πολιτικός που εκλέγεται σε δημόσιο αξίωμα στην Καλιφόρνια, δολοφονείται. Ο Jello Biafra είναι αποφασισμένος. Οι κονκάρδες που γράφουν "There's always room for jello" κυκλοφορούν. Ωστόσο δεν έχει πλατφόρμα. Θα τη γράψει πρόχειρα σε μια χαρτοπετσέτα, καθώς παρακολουθεί μια συναυλία των rockers από το Ohio, Pere Ubu. Αντίπαλοι του η Dianne Feinstein και ο Quentin Kopp. Μιλώντας στο LouderSound, ο Jello Biafra είχε πει για την Feinstein πως "Διοικούσε την πόλη με σιδερένια πυγμή (iron fist)". Ωστόσο σύμφωνα με τον ίδιο δεν έβαλε υποψηφιότητα για αυτό. Η λογική του ήταν απλή:

"Δεν θα ήταν μια πολύ ωραία φάρσα αυτό;"

Η πλατφόρμα

Το ζουμί της υπόθεσης ωστόσο ήταν η πλατφόρμα με την οποία κατέβηκε στις εκλογές ο Biafra. Πολλά από τα βασικά της σημεία προκαλούν αίσθηση μέχρι και σήμερα:

- Οι ίδιες οι γειτονιές θα επέλεγαν μέσω εκλογών τους αστυφύλακες που θα έκαναν περίπολο

- Ίδρυση γραφείο δωροδοκιών που θα θεσπίσει λογικές τιμές δωροδοκίας

- Νομιμοποίηση της κατάληψης σε εγκαταλελειμμένα κτίρια

- Οι επιχειρηματίες θα φοράνε στολή κλόουν, κάτι που ήρθε ως απάντηση στη δήλωση της Feinstein ότι θα "καθαρίσει" συγκεκριμένα σημεία του Σαν Φρανσίσκο. 

O Biafra άφησε για τα καλά το στίγμα του σε εκείνη την αναμέτρηση. Ο τελικός απολογισμός του ήταν η 4η θέση, 6591 ψήφοι και ποσοστό 3.79% επί των ψήφων. Η Dianne Feinstein θα ήταν δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο για τα επόμενα δέκα χρόνια. Ήταν μέλος της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών, από το 1992 μέχρι κα το θάνατο της, στις 29 Σεπτεμβρίου του 2023.