Evergrey : "Η επιτυχία των Sabaton έχει ανοίξει πόρτες για όλους μας"

Photo by Wikimedia Commons

Ο κιθαρίστας Johan Niemann μιλάει για το τελευταίο album του γκρουπ "Theories of Emptiness" αλλά και για πολλά άλλα και ενδιαφέροντα

Εμφανίστηκαν ξαφνικά στα τέλη της δεκαετίας του 90 και μέσα από τα τέσσερα πρώτα albums τους απέκτησαν ένα fan base που κρατάει μέχρι σήμερα. Οι Σουηδοί Evergrey, κατάφεραν και συνδύασαν τα καλύτερα στοιχεία του metal εκείνης της δεκαετίας και με βάση το power/progressive metal τους, ενσωμάτωσαν ουκ ολίγα στοιχεία, με τη μελαγχολία και το λυρισμό να πρωταγωνιστούν σε κάθε τους πόνημα.

26 χρόνια από το ξεκίνημα τους, οι Evergrey είναι έτοιμοι να κυκλοφορήσουν αύριο 7 Ιουνίου το 14ο συνολικά album τους, "Theories of Emptiness". Ο μπασίστας του γκρουπ και πρώην μέλος των σπουδαίων Therion και Mind's Eye, John Niemann, μίλησε στο apotis4stis5 για το νέο album, καθώς και για το παρελθόν και το μέλλον των Evergrey.

- Γεια σου Johan και καλως ήρθες  στο apotis4stis5.com. Ευχαριστούμε για την συζήτηση, ως οπαδοί του γκρουπ εδώ και πολλά χρόνια. Πες μας λοιπόν τα νέα από το στρατόπεδο του συγκροτήματος, έχετε ένα νέο άλμπουμ που κυκλοφορεί, σωστά;

Johan Niemann: Πράγματι! Ονομάζεται «Theories of Emptiness» και κυκλοφορεί στις 7 Ιουνίου στη Napalm Records. Περιμένουμε με ανυπομονησία να ακούσουμε τι έχουν να πουν οι ακροατές μας για αυτό.

- Ποιες διαφορές βρίσκετε ανάμεσα σε αυτό το άλμπουμ και το προηγούμενο "A Heartless portrait", ως προς τη σύνθεση, την παραγωγή, την ηχογράφηση κ.λπ.

JN: Αυτό είναι το πρώτο άλμπουμ που έχουμε ηχογραφήσει στο νέο μας χώρο προβών/στούντιο, αντί για ένα «σωστό» στούντιο. Και είχαμε τον Adam "Nolly" Getgood, ο οποίος ήρθε και έθεσε τον ήχο για το άλμπουμ, ενώ επίσης έκανε τη μίξη. Κάτι για το οποίο νιώθουμε ταπεινοί και ευγνώμονες. Τα 8 από τα 11 τραγούδια ξεκίνησαν με ιδέες μου που ο Tom και ο Jonas διαμόρφωσαν σε τραγούδια των Evergrey. Αυτό είναι κάτι διαφορετικό σε σχέση με το πώς το κάναμε στο παρελθόν.

- Γιατί το άλμπουμ ονομάζεται «Θεωρίες του κενού» και με ποια θέματα καταπιάνεται στιχουργικά; Τι εμπνέει το συγκρότημα όσον αφορά τους στίχους;

JN: Ο Tom γράφει από τη δική του οπτική γωνία, αυτά που βιώνει στη ζωή. Καλές και δύσκολες καταστάσεις. Αλλά το "Theories of Emptiness" δεν είναι σε καμία περίπτωση ένα concept άλμπουμ. Ασχολείται με τη θλίψη, την απώλεια, τη μοναξιά, τον φόβο - όλα αυτά τα "διασκεδαστικά" θέματα.

- Σε αντίθεση με πολλά συγκροτήματα, ήσασταν πολύ παραγωγικοί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όσον αφορά φυσικά την κυκλοφορία δίσκων. Είναι κάτι που έγινε τυχαία ή υπήρχε μια συγκεκριμένη στρατηγική, λόγω έλλειψης περιοδειών για τους περισσότερους καλλιτέχνες;

JN: Είχαμε έμπνευση και momentum. Και είχαμε όλο αυτό τον χρόνο να γράψουμε και να ηχογραφήσουμε, οπότε αντί να μην κάνουμε τίποτα απολύτως, κάναμε αυτό. Νομίζω ότι ήταν το σωστό. Είναι τόσο εύκολο να κάθεσαι στο σπίτι και να απελπίζεσαι για την κατάσταση στον κόσμο. Αυτό δεν βοηθά κανέναν. Αποφασίσαμε λοιπόν να το μετατρέψουμε σε κάτι θετικό.

- Αυτό είναι λοιπόν το 14ο άλμπουμ για τους Evergrey. Ποια είναι τα τρία άλμπουμ που θεωρείς τα πιο σημαντικά για την καριέρα σας; Όχι απαραίτητα τα καλύτερα κατά τη γνώμη σας, αλλά τα τρία πιο κρίσιμα, όσον αφορά την πορεία του γκρουπ.

JN: Για μένα, αυτά τα τρία είναι «In Search of Truth», «Hymns for the Broken» και «A Heartless Portrait». Το "In Search..." γιατί μας έβαλε για τα καλά στο χάρτη, το "Hymns..." λόγω της επιστροφής του Henrik και του Jonas, που λειτούργησε αναζωογονητικά για το συγκρότημα. Και το «A Heartless Portrait» γιατί μας έφερε εδώ που είμαστε σήμερα.

- Το σημερινό line-up έχει κρατήσει αρκετά χρόνια και όπως μπορεί να δει κάποιος, υπάρχουν αρκετά πρώην μέλη της Evergrey. Ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία αξιολογείτε τη συνεργασία σας; Έχουν αλλάξει αυτά τα κριτήρια από τις πρώτες μέρες της μπάντας;

JN: Η μουσική αντίληψη των μελών είναι, φυσικά, κάτι το πολύ σημαντικό. Η τεχνική ικανότητα ίσως λιγότερο. Το πιο σημαντικό, θα έλεγα, είναι η χημεία μεταξύ μας. Αν αυτό δεν λειτουργήσει, είναι βασανιστικό. Όταν είμαστε σε περιοδεία παίζουμε για 90 λεπτά περίπου. Τον υπόλοιπο χρόνο περνάμε τις μέρες μας μαζί. Άρα αυτό πρέπει αναγκαστικά να λειτουργήσει.

- Μια υποθετική ερώτηση. Αν αύριο το βράδυ ήταν η τελευταία συναυλία των Evergrey και το γκρουπ οδηγούταν στη διάλυση, ποιο είναι το τελευταίο τραγούδι που θα παίζατε και γιατί;

JN: Θα μου άρεσε αν το τελευταίο τραγούδι που παίζαμε ήταν το "The Aftermath" από το "Hymns..." Αυτό είναι ένα από τα αγαπημένα μου τραγούδια. Το τελείωμα του τραγουδιού είναι απλά τέλειο.

- Πώς σου φαίνεται η σουηδική metal σκηνή όλα αυτά τα χρόνια, για την οποία θεωρώ ότι οι Evergrey είναι ένα πολύ δυνατό και σημαντικό κομμάτι. Επιπλέον, τι πιστεύετε για την επιτυχία των Sabaton;

JN: Η σουηδική metal σκηνή είναι πολύ ζωντανή και ακμάζουσα. Υπάρχουν τόσες πολλές καλές μπάντες που κάνουν σπουδαία πράγματα. Είμαι της άποψης ότι αν ένα συγκρότημα είναι επιτυχημένο, τότε όλοι ωφελούνται. Για παράδειγμα, οι Sabaton τα πάνε πολύ καλά. Αυτό ανοίγει πολλές πόρτες για άλλα σουηδικά συγκροτήματα. Όλοι κερδίζουν.

- Ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη. Τα τελευταία λόγια είναι δικά σου!

JN: Ευχαριστώ που με φιλοξενήσατε! Έχετε τα μάτια σας ανοιχτά για το νέο δίσκο και πείτε μας τη γνώμη σας για αυτόν. Και ελάτε σε ένα από τα show μας όταν βρεθούμε στη χώρα σας. Ευχαριστώ και πάλι!

Tags