Oι δίσκοι βινυλίου επέστρεψαν ως δείκτης πληθωρισμού στην Βρετανία, λόγω της Taylor Swift

Wikimedia Commons / Sulamith Sallmann

Τι δείχνουν τα στοιχεία του Γραφείο Εθνικών Στατιστικών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το 2024 είναι η 16η συνεχόμενη χρονιά αύξησης των πωλήσεων βινυλίου. Πέρα από τις γενιές των boomers και της Generation X, όλο και νεότεροι μουσικόφιλοι αναζητούν το συγκεκριμένο format, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αψηφούν το cd και τους ψηφιακούς καταλόγους.

Στην Αγγλική αγορά, τα δύο albums που σημείωσαν πολύ μεγάλες πωλήσεις βινυλίου ήταν το Hackney Diamonds των Rolling Stones, καθώς και το 1989 της Taylor Swift. Το οξύμωρο δε είναι πως το "1989" είναι ένα album το οποίο κυκλοφόρησε το 2014!

Οι πωλήσεις βινυλίου χρησιμοποιούνται πλέον ως δείκτης μέτρησης του πληθωρισμού, σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών του Ηνωμένου Βασιλείου. Ανήκει σε μια λίστα από 744 προϊόντα τα οποία καταδεικνύουν τις μεταβολές σε τιμές διαφόρων ειδών, εξ ου και ο υπολογισμός των πληθωριστικών τάσεων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τις αγορές μας επηρεάζουν τόσο οι σύγχρονες τεχνολογικές τάσεις, όσο εν προκειμένω και οι πολιτιστικές αναβιώσεις, στις οποίες ανήκει και η αγορά βινυλίου.

Μέσα στο δέκα χρόνια και από το 2014, ο αριθμός των ανεξάρτητων δισκοπωλείων αυξήθηκε σε 461 από 339 που ήταν εκείνη την εποχή. Είναι δεδομένο πως ο κόσμος επιθυμεί να έχει την αγαπημένη του μουσική σε φυσική μορφή, δεν είναι λίγοι δε αυτοί που θεωρούν την αγορά της ως είδος πρώτης ανάγκης, σύμφωνα με την έρευνα του Γραφείου.

Ήταν η πρώτη φορά που το βινύλιο συμπεριλήφθηκε στη σχετική λίστα προϊόντων, με τα υπόλοιπα να είναι USB Sticks, σαλάτες, αρτοποιήματα, λάδι κλπ.

Video Url

 

Tags