Yanni – η τεράστια διαδρομή μέσα από το βιογραφικό του

Φέτος κλείνουν 30χρόνια, από την ανεπανάληπτη εκείνη εμφάνιση του Yanni,στο Ηρώδειο,όπου οι θεοί και οι μουσικές δυνάμεις, είπαν, «σκόρπισε την μουσική σου στα πέρατα του κόσμου..» και ακόμη δεν έχει κλειστεί συναυλία του , στον ίδιο χώρο ? 

Παρά το γεγονός ότι από τα μέσα της δεκαετίας του '80 πούλησε πάνω από 6 εκατομμύρια αντίτυπα, η καριέρα του εκτινάχθηκε ακόμα περισσότερο τον Μάρτιο του 1994 όταν και κυκλοφόρησε σε δίσκο αλλά και βίντεο η συναυλία - σταθμός που έδωσε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού στις 25 & 26 Σεπτεμβρίου του 1993 με τον τίτλο Yanni in Concert: Live Acropolis παρουσία 10.000 θεατών. 
Δισκογραφία
17 ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΑΛΜΠΟΥΜ  & 5 ΖΩΝΤΑΝΑ
13 ΣΥΛΛΟΓΕΣ
12 ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ  ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ


Από την επίσημη ιστοσελίδα του Yanni.

1954-1972
«Η αρχή - Ελλάδα»

Στην Καλαμάτα, στις ακτές της Μεσογείου, ο Γιάννης γεννήθηκε το 1954 από τους Σωτήρη και Φελίτσα Χρυσομάλλη. Το δεύτερο από τα τρία παιδιά, ο Γιάννης έχει έναν μεγαλύτερο αδερφό και μια μικρότερη αδερφή. Μοιράζοντας μια βαθιά ριζωμένη αγάπη για τη μουσική, η οικογένεια περνούσε μεγάλο μέρος του χρόνου της παίζοντας και τραγουδώντας μαζί.

 

Οι γονείς του Γιάννη πρόσφεραν μια τυπική ελληνική ζωή στο νεαρό αγόρι. Μεγάλωσε  ψαρεύοντας, κολυμπώντας και πηγαίνοντας σχολείο όπως κάθε άλλο αγόρι στην πόλη του, με μια εξαίρεση. Ο Γιάννης γεννήθηκε για να συνθέτει μουσική. Άρχισε να παίζει πιάνο σε ηλικία έξι ετών, αλλά αρνήθηκε τα επίσημα μαθήματα πιάνου. Ως παιδί, ο Γιάννης άκουγε μουσική στο κεφάλι του και ήθελε απλώς να την ακούσει να βγαίνει και από το πιάνο, οπότε έπρεπε να μάθει πώς να παίζει για να το κάνει αυτό. Ένιωθε μια κάποια ελευθερία με τα κλειδιά που μπορεί να είχαν συντριβεί κάτω από το βάρος της δομημένης μάθησης.

 

Η μουσική δεν ήταν το μόνο ταλέντο του Γιάννη. Το 1969, σε ηλικία 14 ετών, ο Γιάννης κατέρριψε το Εθνικό Ελληνικό ρεκόρ κολύμβησης στα 50 μέτρα ελεύθερο ανδρών. Αν και θα μπορούσε να είχε ακολουθήσει αυτή την ικανότητα, επέλεξε να ταξιδέψει σε διαφορετικό μονοπάτι. κάτι που τελικά τον οδήγησε να μοιραστεί το μουσικό του δώρο με τον κόσμο.

Τα παιδικά του χρόνια στην Ελλάδα και η αγάπη του για την πατρίδα του έδωσαν στον Γιάννη την έμπνευσή του να συνθέσει τραγούδια όπως τα "Santorini", "Nostalgia" και "Acroyali".

1973-1976
«Η δεύτερη αρχή - Ηνωμένες Πολιτείες»

Το 1972, με την παρότρυνση των γονιών του, ο Γιάννης εγκατέλειψε την πατρίδα του για να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. Μεταξύ των σπουδών του, έπαιζε σε τοπικά ροκ εν ρολ συγκροτήματα και άρχισε να αναπτύσσει το προσωπικό του μουσικό στυλ χρησιμοποιώντας τόσο πιάνο όσο και ηλεκτρονικά πλήκτρα για να δημιουργήσει νέους ήχους.

 

Παρά τη νέα κουλτούρα, ένα νέο κλίμα και μια νέα γλώσσα, ο Yanni αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα το 1976 με πτυχίο Bachelor of Arts στην Ψυχολογία. Μετά την αποφοίτησή του, αποφάσισε να δώσει στη μουσική το 100% της προσπάθειάς του για ένα χρόνο. Έπρεπε να κατανοήσει καλύτερα τις κινητήριες καλλιτεχνικές δυνάμεις που ήταν τόσο μεγάλο μέρος των παιδικών του χρόνων. Αυτή τη χρονιά επέλεξε να κάνει τη μουσική το επάγγελμά του.
 

 

1984
«Rock and Roll - The Chameleon Days»

Ο Yanni έπαιζε πλήκτρα για τους Chameleon, ένα ροκ εν ρολ συγκρότημα που έγινε πολύ γνωστό στις δίδυμες πόλεις της Μινεάπολης και του Σεντ Πολ. Ενθαρρυμένοι από την επιτυχία τους, ο Chameleon άρχισε να περιοδεύει σε περιφερειακό επίπεδο - στη Μινεσότα, το Ουισκόνσιν, το Σικάγο, την Αϊόβα και τις Ντακότα. Έκαναν επίσης 2 άλμπουμ ανεξάρτητα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Μέχρι τώρα ο Yanni ήξερε ότι το μέλλον του θα ήταν στη μουσική, και χρησιμοποίησε την εμπειρία του με τα ηλεκτρονικά πλήκτρα για να αρχίσει να δημιουργεί τις δικές του συνθέσεις. Το "Optimystique", το πρώτο του σόλο άλμπουμ, κυκλοφόρησε ανεξάρτητα το 1980.

1985-1990
“Yanni - Μόνος του”

Ο Γιάννης συνέχισε να επιδιώκει το πάθος του για τη δημιουργία μουσικής. Εξερευνούσε τους κόσμους της ηλεκτρονικής μουσικής, τους νέους ήχους και τα όργανα και τη σύνθεση. Αυτή ήταν μια πολύ παραγωγική και πολυάσχολη περίοδος για τον Γιάννη. Κυκλοφόρησε 2 άλμπουμ και δούλεψε σε ένα τρίτο πριν μετακομίσει στο Χόλιγουντ, την πρωτεύουσα της κινηματογραφικής βιομηχανίας, όπου ηχογράφησε 4 παρτιτούρες ταινιών και κυκλοφόρησε άλλα 3 άλμπουμ. Επανακυκλοφόρησε επίσης το «Optimystique».

 

Το 1990, η Συμφωνική Ορχήστρα του Ντάλας συνόδευσε τον Γιάννη σε συναυλία, προσθέτοντας μια νέα διάσταση στο μοναδικό του στυλ και ένα πρελούδιο για τα επόμενα πράγματα.
1991-1993
“LA Times”

Ο Γιάννης πειραματιζόταν και συνέθετε συνεχώς - δίνοντας κάθε χρόνο στον αυξανόμενο αριθμό των θαυμαστών του νέα μουσική. Το άλμπουμ "In Celebration of Life", κυκλοφόρησε το 1991, "Dare to Dream" το 1992 και "In My Time" το 1993. Και, σαν να μην έφτανε αυτό για να τον κρατήσει απασχολημένο, ο Yanni πήγε σε περιοδεία ο καθένας από αυτά τα τρία χρόνια. Έλαβε υποψηφιότητες για Grammy για τα "Dare to Dream" και "In My Time" στα οποία η συλλογή των γαλήνιων κομματιών με επίκεντρο το πιάνο πούλησε περισσότερα από ένα εκατομμύριο αντίτυπα. Κάθε χρόνο έφερνε μια πιο εκτεταμένη περιοδεία, μεγαλύτερους χώρους και μεγαλύτερο αριθμό θαυμαστών. Ο Γιάννης διάλεξε τα μέλη του συγκροτήματος που θα τον συνόδευαν στις περιοδείες του και τελικά πρόσθεσε μια ολόκληρη συμφωνική ορχήστρα.

 

1993-1995
“Full Circle - Yanni Live at the Acropolis”

Ο Γιάννης περιόδευσε για πρώτη φορά διεθνώς, παρουσιάζοντας τη μουσική του ζωντανά σε παγκοσμίου φήμης χώρους όπως το Toji Temple στο Κιότο της Ιαπωνίας, το Royal Albert Hall στο Λονδίνο και στην Ακρόπολη στην πατρίδα του, την Ελλάδα.

Το Yanni, Live at the Acropolis γυρίστηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 1993 στο 2000 ετών Θέατρο Ηρώδου Αττικού στην Αθήνα και σηματοδότησε μια θριαμβευτική επιστροφή στην πατρίδα του. Η συναυλία μεταδόθηκε στη συνέχεια στις Ηνωμένες Πολιτείες στο PBS, όπου ο Yanni έγινε από τότε ένας από τους κορυφαίους εράνους όλων των εποχών, και σε όλο τον κόσμο, όπου την είδαν σε 65 χώρες μισό δισεκατομμύριο θεατές. Το άλμπουμ έχει πουλήσει περισσότερα από 7 εκατομμύρια αντίτυπα, ενώ το βίντεο έχει πουλήσει 1 εκατομμύριο αντίτυπα, καθιστώντας το ένα από τα βίντεο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών. Ο Yanni συνέχισε να παρέχει μεγάλη υποστήριξη για το PBS και έχει επίσης εμφανιστεί σε πολλά PBS Pledge Specials όπως το A Decade of Excellence, το οποίο περιελάμβανε τμήματα από το Yanni Live at the Acropolis, το Yanni Live στο Royal Albert Hall και τα βίντεο Tribute.

 

1996-1998
“A Global Journey - Tribute World Tour”

Ο Yanni επιδίωξε τη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του - να γίνει ο πρώτος δυτικός καλλιτέχνης που εμφανίστηκε τόσο στο Ταζ Μαχάλ στην Ινδία όσο και στην Απαγορευμένη Πόλη στην Κίνα. Και οι δύο χώροι παρουσίασαν μοναδικά και δύσκολα εμπόδια, αλλά για άλλη μια φορά η επιμονή και η υπομονή του Γιάννη απέδωσαν καρπούς μέσα από τις άκρως επιτυχημένες συναυλίες. Το άλμπουμ "Tribute" κυκλοφόρησε το Φθινόπωρο του 1997 και μεγάλο μέρος της μουσικής γράφτηκε έχοντας κατά νου αυτές τις δύο τοποθεσίες. Το τρίτο μουσικό βίντεο μεγάλης μορφής του Γιάννη, με τίτλο επίσης Αφιέρωμα, γυρίστηκε κατά τη διάρκεια αυτών των δύο σημαντικών γεγονότων. Το αποτέλεσμα ήταν ένας εξαιρετικός συνδυασμός εξαιρετικών μουσικών, εμπνευσμένων αξιοθέατων και μιας αδιαμφισβήτητης κίνησης παγκόσμιας ειρήνης και αρμονίας, όλα μαζί με το όραμα ενός μόνο καλλιτέχνη. Το σπέσιαλ είδε ένα συλλογικό τηλεοπτικό κοινό περίπου 250 εκατομμυρίων ανθρώπων.

 

Παράλληλα με την κυκλοφορία του "Tribute", ο Yanni ξεκίνησε την περιοδεία του που έσπασε ρεκόρ, διάρκειας 9 μηνών, 100+ στην πόλη. Ξεκινώντας από την Πόλη του Μεξικού, ο Yanni έγινε ο πρώτος ξένος καλλιτέχνης που πούλησε πέντε συνεχόμενες παραστάσεις στο Auditorio Nacionale. Η δυναμική συνεχίστηκε από εκεί καθώς ο Yanni προχώρησε για να παίξει 10 συνεχόμενες sold out παραστάσεις στο Radio City Music Hall στη Νέα Υόρκη. η πρώτη φορά που συνέβη αυτό από το 1993. Η περιοδεία "Tribute" ήταν η περιοδεία με τις μεγαλύτερες πωλήσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του 1998 και κατετάγη #2 για ολόκληρο το έτος.

 

1998-2000
"Αν μπορούσα να σου πω"

Το πρώτο του στούντιο άλμπουμ μετά από 7 χρόνια, "If I Could Tell You", ακολούθησε το 2000 μετά από δύο χρόνια σαββατιάτικο. Ήταν μια βαθιά προσωπική και ενδοσκοπική δουλειά που αφαίρεσε μερικά από τα μεγαλεπήβολα στοιχεία που βρέθηκαν στα προηγούμενα άλμπουμ του. Η αλλαγή κατεύθυνσης δεν ήταν λιγότερο εμπνευσμένη, αλλά αντανακλούσε αλλαγές στην προσωπική του ζωή καθώς και μια μετακόμιση στην ανατολική ακτή και μια ματιά στην καρδιά του Γιάννη.

 

2000-2005
“Εθνότητα”

Τον Φεβρουάριο του 2003, ο Yanni κυκλοφόρησε το Ethnicity, το 13ο άλμπουμ του. Το άλμπουμ σηματοδότησε μια άλλη δημιουργική αλλαγή κατεύθυνσης και αποδείχθηκε προάγγελος για τα επόμενα πράγματα. Ο Γιάννης για άλλη μια φορά εξερεύνησε τους δυνατούς συμφωνικούς ήχους που σημάδεψαν μερικά από τα προηγούμενα έργα του αλλά ενσωμάτωσαν και πιο εξωτικές υφές. Το άλμπουμ περιείχε μια σειρά διαφορετικών οργάνων, από ένα αυστραλιανό didgeridoo, ένα κέλτικο βιολί και ένα αρμενικό ντουτούκ μέχρι μια ινδική tabla, καθώς και μια ποικιλία από ανθρώπινες φωνές με τη μορφή σόλο άριων, ομαδικών τραγουδιών και ακόμη και στίχων, κάτι σπάνιο. αναχώρηση για τον οργανοπαίκτη. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε επίσης η αυτοβιογραφία του Miramax Books, «Yanni in Words», ένα best seller των New York Times. Είναι μια στοχαστική ματιά στις προκλήσεις, τα μαθήματα, τα όνειρα και τα εμπόδια στη ζωή του Γιάννη.

 

Λίγο μετά την κυκλοφορία του βιβλίου του, ο Yanni ανέλαβε μια άνευ προηγουμένου περιοδεία στη Βόρεια Αμερική τον Νοέμβριο του 2004. Η περιοδεία ξεκίνησε στο Mandalay Bay Hotel & Resort στο Λας Βέγκας, NV. Η επιβλητική ερμηνεία ηχογραφήθηκε και γυρίστηκε για αυτό που επρόκειτο να είναι το πρώτο ζωντανό CD του Γιάννη μετά το Tribute, το Yanni Live του 2006! Η εκδήλωση της συναυλίας. Η μαμούθ περιοδεία περιελάμβανε σχεδόν 150 παραστάσεις, με συνολική συμμετοχή άνω του 1 εκατομμυρίου θαυμαστών, καθιστώντας την, σύμφωνα με το περιοδικό Billboard, μεταξύ των μεγαλύτερων εισπράξεων εδώ και τρία χρόνια.
 

 

2006-2009
“Yanni Voices”

Μετά από ένα χρόνο αναστοχασμού, ο Γιάννης πειραματίστηκε με μια άλλη κατεύθυνση. Ο Γιάννης εξηγεί, «Πάντα θα κάνω οργανική μουσική, αλλά τώρα απλώς προσπαθώ να διευρύνω τους ορίζοντές μου και να ανοίξω τις πόρτες σε κάποιο απίστευτο ταλέντο που μπορεί να δώσει φωνή και στίχους στη δουλειά μου».

 

Ο υποψήφιος για πολλά Grammy ερμηνευτής μιλά για την Yanni-Wake Entertainment, το νεοσύστατο εγχείρημά του με τον συνάδελφό του, βραβευμένο με Grammy και Όσκαρ παραγωγό/τραγουδοποιό, Ric Wake. Αυτή η συναρπαστική επιχείρηση όχι μόνο θα συνεχίσει να δημιουργεί εξαιρετική μουσική, αλλά θα αναπτύξει επίσης ταλαντούχους νέους καλλιτέχνες, θα συνθέσει μουσική για ταινίες και θα ασχοληθεί με την παραγωγή ταινιών και τηλεόρασης. Η Yanni Wake Entertainment έχει υπογράψει τους Nathan Pacheco, Chloe, Ender Thomas και Leslie Mills.

 

Η πιο πρόσφατη περιοδεία του, Yanni Voices: Live in Concert, το 2009 είχε μεγάλη επιτυχία. Περιοδεία σε όλη τη Βόρεια Αμερική με sold out εκπομπές όπως το Radio City Music Hall και γεμάτα σπίτια σε όλο το Μεξικό. Η περιοδεία ήταν υποψήφια για το διάσημο βραβείο Lunas del Auditorio και υποστήριξε την κορυφαία κυκλοφορία του μεξικανικού chart του Yanni: Yanni Voces (CD) και Yanni Voices (CD).
Ο Yanni Voces έφτασε στο Νο 1 στα Mexican Pop Charts και στο Νο 2 σε όλα τα Mexican Music Charts. Μια πρόσφατη κυκλοφορία DVD του Yanni Voices: Live in Concert έφτασε στην πρώτη λίστα των best seller της Amazon μέσα στην πρώτη εβδομάδα των πωλήσεων και ήταν μια επιτυχία συγκέντρωσης χρημάτων για το PBS.

 

2010-σήμερα
Truth of Touch, Άλμπουμ

Είναι η 19η κυκλοφορία του παγκοσμίου φήμης ερμηνευτή και συνθέτη και η πρώτη από την κυρίως ορχηστρική μουσική μέσα σε οκτώ χρόνια. Με μια πραγματική παγκόσμια κυκλοφορία σε περισσότερες από 40 χώρες, το TRUTH OF TOUCH δεν προέκυψε ως ένα άλμπουμ με σχέδιο παιχνιδιού. «Δεν προσπαθούσα καν να κάνω δίσκο», θυμάται ο ΓΙΑΝΝΗ. «Απλώς ένιωθα ότι ήθελα να γράψω μουσική. Έτυχε να βρίσκομαι σε ένα σημείο που δεν αγχώνομαι για την περιοδεία ή ότι έπρεπε να παραδώσω ένα άλμπουμ για κανέναν. Ήταν απλώς μια περίοδος έξι μηνών όπου κάθε βράδυ έμπαινα στο δικό μου στούντιο και διασκέδασα. Ήταν αβίαστο. Ένιωσα τη μουσική. Απλώς μου φάνηκε. Ήταν ίσως ο καλύτερος τρόπος για να κάνω ένα άλμπουμ."

Yanni: A Living Legacy, τηλεοπτική εκπομπή

Ένα ολοκαίνουργιο τηλεοπτικό πρόγραμμα που μεταδίδεται σε όλο τον κόσμο που ξεκινά στις αρχές του 2011.

 

Ο Γιάννης είναι γνωστός σε όλο τον κόσμο ως ένας από τους πιο πρωτότυπους και επιτυχημένους συνθέτες και μουσικούς αυτού του αιώνα. Οι δυνατές του συνθέσεις έφτασαν να καθορίσουν ένα νέο είδος μουσικής και πάνω από 500 εκατομμύρια άνθρωποι σε περισσότερες από 140 χώρες έχουν δει τις ζωντανές εμφανίσεις του.

 

Αυτό το πρόγραμμα περιλαμβάνει προσωπικά επιλεγμένες εκτελέσεις πολλών από τις πιο αγαπημένες οργανικές συνθέσεις του Γιάννη. Το κοινό θα μπορεί να βιώσει την ενέργεια και τη μαγεία του να δει τον Yanni ζωντανά και να ξαναζήσει τις πιο εμπνευσμένες μουσικές του στιγμές που απαθανατίστηκαν σε μερικούς από τους πιο κομψούς και εξωτικούς χώρους από όλο τον κόσμο και, για πρώτη φορά, να μυηθεί σε αποκλειστικές πλάνα συναυλίας που δεν είχε ξαναδεί στην τηλεόραση.

Το Yanni in HI Definition είναι μια μοναδική συναυλία Hi Def των ορχηστρικών ερμηνειών του Yanni. Ο ήχος και η ποιότητα της εικόνας υψηλής ευκρίνειας δίνουν στους θεατές τον ενθουσιασμό να βρίσκονται στη θέση τους στη συναυλία.
Γιάννης σε συναυλία

 

Οι συναυλίες του είναι θρυλικές. Ο Yanni επιστρέφει με μια παγκόσμια περιοδεία παίζοντας σε περισσότερες από 60 συναυλίες στις ΗΠΑ, τον Καναδά, το Μεξικό, την Αργεντινή, τη Βραζιλία, τη Χιλή, το Πουέρτο Ρίκο και τον Παναμά τους τελευταίους 10 μήνες.

 

Αυτός είναι ο Γιάννης όπως τον ξέρετε καλύτερα, που ερμηνεύει τις instrumental επιτυχίες του από σόου που έχουν γίνει διάσημοι σε όλο τον κόσμο. Οι θαυμαστές θα παρακολουθήσουν τον Yanni και τους παγκοσμίου φήμης μουσικούς του καθώς ανεβαίνουν στη σκηνή για να ερμηνεύσουν τις μεγαλύτερες ορχηστρικές επιτυχίες του που έγιναν διάσημοι στα σόου του από την Ακρόπολη στην Ελλάδα, το Ταζ Μαχάλ στην Ινδία, την Απαγορευμένη Πόλη στην Κίνα και το Royal Albert Hall στην Αγγλία. .
Για πρώτη φορά, η ζωντανή εκπομπή θα παρουσιάσει επίσης μουσική από το νέο άλμπουμ του Γιάννη "Truth of Touch", το οποίο είναι το πρώτο άλμπουμ πρωτότυπης μουσικής στούντιο των συνθετών εδώ και σχεδόν μια δεκαετία.

 

Ελάτε να ακούσετε τη μουσική που αγγίζει τον κόσμο καθώς ο Yanni πραγματοποιεί άλλες 140 συναυλίες προγραμματισμένες τον επόμενο χρόνο, συμπεριλαμβανομένων της Ανατολικής Ευρώπης, της Δυτικής Ευρώπης, της Νοτιοανατολικής Ασίας, της Νότιας Αμερικής, της Κεντρικής Αμερικής και της Βόρειας Αμερικής.

Video Url