Στην Αθήνα του '50 ο Belafonte ήταν δημοφιλέστερος του Elvis

Αμυδρά στην σκέψη μου θυμάμαι την απήχηση που είχε σε όλους εμάς τους πιτσιρικάδες του '50 ο Harry Belafonte (πέθανε σήμερα σε  ηλικία 96 ετών), όπως βέβαια και τα ροκ εν ρολ πάρτι με   πρωταγωνιστή τα τραγούδια του Βασιλιά Elvis στον οποίο πολλοί νέοι της εποχής ήθελαν τότε να μοιάσουν, είχαμε ένα στο Ρουφ τότε, ήταν ίδιος, εγώ βέβαια ήμουν πολύ μικρός, αλλά τα πάρτι τότε είχαν την σημασία τους και τα ήξερε όλη η γειτονιά.

Ο Belafonte ήταν ο Μίστερ τάλημαν τάληρο η Μπανάνα παράφραση βέβαια το Day -O. Αγαπημένα και η εξωτική Βενεζουέλα που το έπαιζε αργότερα η ΕΡΤ, ίσως να είχε πάει τότε ο Γιώργος Παπαστεφάνου που θύμισε στον Πετρίδη ότι είχε έλθει στα Αστέρια.

Όλοι οι Αμερικανοί, Βόρειοι και Νότιοι σέβονται και αγαπούν την Ελλάδα λόγω της ιστορίας της και ας μην ξέρουν πολλοί σε ποιο μέρος του πλανήτη είναι.

Όπως βέβαια κι εμείς δεν ξέραμε που ήταν η Βενεζουέλα.

 

Τα περισσότερα τραγούδια του Belafonte ακουγόντουσαν τότε στο Ελληνικό ραδιόφωνο και κανείς βέβαια δεν έδινε σημασία αν ήταν μαύρος ή άσπρος, μπορεί και να μην ξέραμε την εικόνα του, δεν θυμάμαι αφού ήμουν σε  ηλικία που θα διάβαζε μόνο καμία εφημερίδα στα σκαστά στα περίπτερα που τις κρέμαγαν.

Σίγουρα πάντως τότε, κάτω από 10 ετών ήξερα καλύτερα τον Belafonte από τον Elvis.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url