Για πολλές δεκαετίες, από το 1940 οι κατάλογοι με τα πιο εμπορικά τραγούδια και αργότερα με τα πιο εμπορικά άλμπουμ διαμόρφωναν τις τάσεις για το ενδιαφέρον του κοινού.
Σήμερα, 80 χρόνια μετά δεν έχει απλά χαθεί η μαγεία στην οποία στηριζόταν η μουσική βιομηχανία, αλλά έχει πάρει μία τάση η οποία περιορίζει όλο και περισσότερο τις μουσικές προτιμήσεις του κοινού.
Στις εβδομάδες που κυκλοφορεί νέο άλμπουμ κάποιος καλλιτέχνης όλα σχεδόν τα τραγούδια του άλμπουμ εμφανίζονται μέσα στα 20 πρώτα περιορίζοντας το ενδιαφέρον για τους υπόλοιπους καλλιτέχνες που είναι λιγότερο γνωστοί.
Οι Βρετανοί εντόπισαν γρήγορα το πρόβλημα όταν ο Ed Sheeran είχε σχεδόν και τα 15 πρώτα και περιόρισαν την είσοδο σε μόνο 3 τραγούδια από το κάθε άλμπουμ στον κατάλογο με τα δημοφιλέστερα τραγούδια.
Την περασμένη εβδομάδα ο Morgan Wallen είχε 35 τραγούδια στα 100 από τα οποία καμιά 20ριά στα 40 πρώτα κάτι που οδηγεί μοιραία στην κατάργηση εκπομπών που μεγάλωσαν όλες τις γενιές, σαν το Τοπ 40
Στα άλμπουμ οι επιτυχίες στηρίζονται στο Streaming το οποίο σπάνια χρησιμοποιούν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, αυτό λένε οι εκπρόσωποι των δισκογραφικών για να δικαιολογήσουν αυτή την στρέβλωση που πχ αυτήν την εβδομάδα στα άλμπουμ των ΗΠΑ δείχνει να έχουν στα 50 πρώτα 4 άλμπουμ η Taylor Swift, από 3 οι Luke Combs και Morgan Wallen, 2 o Drake κάτι που περιορίζει αισθητά τους άλλους καλλιτέχνες και ειδικά τους νεότερους που προσπαθούν να γίνουν γνωστοί.
Όπως τα έχει κάνει το Billboard δεν υπάρχει περίπτωση αλλαγής, οι εταιρείες βγάζουν τεράστια κέρδη χωρίς αποθήκες, προσωπικό, εξώφυλλα, ο παλιός κατάλογος είναι πιο δυνατός από ποτέ με έσοδα και από την τηλεόραση και τις σειρές που χρησιμοποιούν παλιά τραγούδια και η δισκογραφία 'έχει βολευτεί' δεν ψάχνει το καινούργιο όπως παλιά, προωθεί μόνο τα έτοιμα που ξεχωρίζουν σε Τικ Τοκ κλπ.