«Χτίστες, νοικοκυρές και η οικοδόμηση της σύγχρονης Αθήνας» στη Μικρή Σκηνή της Στέγης

Την Παρασκευή 3 και το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου στη Μικρή Σκηνή της Στέγης, θα φιλοξενηθούν δύο προβολές της ταινίας που γύρισε τον κόσμο: το ντοκιμαντέρ που αφηγείται την ιστορία της αθηναϊκής πολυκατοικίας και της ανοικοδόμησης της πόλης μέσα από τη ζωή των ανώνυμων λαϊκών ανθρώπων της αντιπαροχής, προβάλλεται στο πλαίσιο της έκθεσης «Κωνσταντίνος Δοξιάδης και Πληροφοριακός Μοντερνισμός: Η Μηχανή στην Καρδιά του Ανθρώπου».

Ποιοι «γκρέμισαν» τα νεοκλασικά και γιατί γέμισαν το λεκανοπέδιο με πολυκατοικίες;
Η ταινία των Τάσου Λάγγη και Γιάννη Γαϊτανίδη «Χτίστες, νοικοκυρές και η οικοδόμηση της σύγχρονης Αθήνας» επιστρέφει στην πόλη της, την Αθήνα και παρουσιάζεται στις 3 και 4 Φεβρουαρίου στη Μικρή Σκηνή της Στέγης. Μετά την πρεμιέρα της στο Επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» τον Σεπτέμβριο του 2021 και τη συμμετοχή της στο διαγωνιστικό τμήμα των βραβείων ΙΡΙΣ, οι «χτίστες και νοικοκυρές» της Αθήνας μεταφέρθηκαν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού κερδίζοντας το βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Cinema Urbana – Architecture Film Festival Brasilia στη Βραζιλία τον Αύγουστο του 2022.

Η ταινία των Τάσου Λάγγη και Γιάννη Γαϊτανίδη ιχνηλατεί τη "μηχανή" στην καρδιά της σύγχρονης πόλης. Μέσα από τις ιστορίες των χτιστών και των νοικοκυρών της μεταπολεμικής Αθήνας, αποτυπώνεται ένας αυτοσχέδιος κοινωνικός μηχανισμός επιβίωσης και αστικής εξέλιξης που παρά τα θεσμικά εμπόδια εκφράστηκε και αποκρυσταλλώθηκε μέσα από την ανοικοδόμηση της Αθήνας του μοντερνισμού. Οι εσωτερικοί μετανάστες και οι λαϊκοί άνθρωποι της αντιπαροχής ανέπτυξαν τη δική τους οικιστική και αρχιτεκτονική τεχνολογία, και με καύσιμο και πρώτη ύλη την επιθυμία τους για ανάπτυξη και αστικοποίηση, αποδόμησαν το παλιό και κατασκεύασαν με τα μέσα που είχαν όχι μόνο ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο για τις κοινότητές τους, αλλά και μια πιο δημοκρατική πόλη για όλους. Έτσι μεταμόρφωσαν τις ζωές τους αλλά και το περιβάλλον τους, αυτό που σήμερα αποκαλούμε σύγχρονη Αθήνα. Αυτό που η έρευνα του Δοξιάδη αντιμετωπίζει στην μακρο-κλίμακα της μάζας, η ταινία το ερευνά στην μικρο-κλιμακα των ανθρώπων. Είναι τελικά η επιδίωξη της ευτυχίας αυτό που «χτίζει» τις πόλεις μας; Και τι συμβαίνει όταν οι μηχανισμοί συλλογής και επεξεργασίας πληροφορίας χρησιμοποιούνται όχι με στόχο την βελτίωση της ζωής στην πόλη, αλλά τον αποκλεισμό από αυτήν; Αν η πόλη στην οποία ζούμε είναι χτισμένη από τσιμέντο και την ανθρώπινη μικροϊστορία του ατομιστικού συλλογικού, με τι θα μοιάζει μια πόλη φτιαγμένη από δεδομένα και πληροφοριακούς μηχανισμούς του αποκλεισμού;

Το ντοκιμαντέρ είναι βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της Ιωάννας Θεοχαροπούλου, το οποίο κυκλοφορεί το 2022 σε νέα έκδοση από το Ίδρυμα Ωνάση. Το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου, μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τους σκηνοθέτες Τάσο Λάγγη και Γιώργο Γαϊτανίδη, και τον Πρόδρομο Τσιαβό, Διευθυντή Ψηφιακής Ανάπτυξης και Καινοτομίας του Ιδρύματος Ωνάση.

Η δυνατότητα προκράτησης θέσης για τους Φίλους και το Γενικό Κοινό ξεκινά την Τρίτη 31 Ιανουαρίου, στις 17:00. 

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΣ ΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟΣ:
Η ΜΗΧΑΝΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ
ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Μια έκθεση για τα δεδομένα και τις ανθρώπινες κοινότητες από τα 60s έως σήμερα

28.01 - 26.02.23 | Στον Εκθεσιακό Χώρο -1 της Στέγης | Είσοδος ελεύθερη
Τετάρτη έως Παρασκευή, 18:00 - 23:00

Πώς μπορούν να είναι ευτυχισμένοι οι άνθρωποι που ζουν στις πόλεις;

H έκθεση «Κωνσταντίνος Δοξιάδης και Πληροφοριακός Μοντερνισμός – Η μηχανή στην καρδιά του ανθρώπου» εξετάζει μια από τις πιο αποφασιστικής σημασίας κοινωνικές συνθήκες των τελευταίων εξήντα ετών: την αλληλεπικάλυψη και τη σύμπτυξη πόλεων, ανθρώπων και πληροφοριακών συστημάτων.

Με υλικό από το Αρχείο Κωνσταντίνου Α. Δοξιάδη αλλά και με νέα έρευνα στη σημερινή Αθήνα, η έκθεση αποκαλύπετι πώς συνδέονται η μεταπολεμική περίοδος με το σήμερα μέσω τεχνικών εξαγωγής και συσσώρευσης δεδομένων.

Συζήτηση | Η ορατότητα των πληροφοριών: Συζητήσεις για τον Κωνσταντίνο Δοξιάδη και τη «Νέα Ανθρώπινη Κοινότητα»

Το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου στις 15:00-19:00, στη Μικρή Σκηνή, στο πλαίσιο της έκθεσης, η Στέγη θα φιλοξενήσει ένα απόγευμα με συζητήσεις που διερευνούν τρεις κρίσιμες θεματικές της: τις πληροφορίες, την ορατότητα και το έργο του Γραφείου Δοξιάδη. Στην έκθεση, οι πληροφορίες και η ορατότητα συνδέονται μεταξύ τους και με τον Δοξιάδη μέσω της υπολογιστικής πρακτικής του και της συστηματοκεντρικής προσέγγισής του στο μελετητικό και σχεδιαστικό του έργο. Παρουσιάζονται επίσης οι συνδέσεις τους με τη σημερινή Ελλάδα, ιδιαίτερα μέσω των διαδικασιών δημιουργίας και εξαγωγής δεδομένων στα σύνορά της.

Δύο προβολές στο πλαίσιο της έκθεσης «Κωνσταντίνος Δοξιάδης και Πληροφοριακός Μοντερνισμός: Η Μηχανή στην Καρδιά του Ανθρώπου»

03.02 & 04.02.23 | Προβολές στη Μικρή Σκηνή της Στέγης, στις 20:00
Δωρεάν με προκράτηση θέσης εδώ