Οι κοινωνίες, οι λαοί, η ανθρωπότητα βελτιώνεται με τον χρόνο, όχι όμως σε όλα, η μουσική δεν προχωράει

Σε συνέχεια της απορίας για το τι τραγούδια θα γεμίζουν τις αναμνήσεις των σημερινών εφήβων, θα ήθελα να παρατηρήσω ότι εύκολη πρόσβαση στο διαδίκτυο για άντληση πληροφοριών δεν σημαίνει ότι κάνει πιο έξυπνους τους σημερινούς νέους.

Το αντίθετο θα έλεγα, είναι φανερό για όσους προσπαθήσουν να εμβαθύνουν ότι οι σημερινοί νέοι δεν έχουν την σχέση που είχαν οι νέοι άλλης εποχής με τις τέχνες, την λογοτεχνία, την πολιτική και κυρίως την μουσική, να μην πω ότι και ο αθλητισμός δεν είναι μέσα στην καθημερινή ζωή τους όπως στο παρελθόν.

Το αντίθετο θα έλεγα ότι συμβαίνει με τους μεγάλους σε ηλικία που έχουν περάσει πια σ' αυτό που λέμε τρίτο επίπεδο.

Ο σημερινός 'γέρος' δεν είναι ο πενηντάρης της δεκαετίας του '50, αλλά σε μερικές περιπτώσεις ούτε και αυτός που πλησιάζει τα 80.

Ασχολείται με τα κοινά, πλουτίζει τις γνώσεις του μέσω του διαδικτύου, εξακολουθεί να έχει επαφή με τον καλό κινηματογράφο, την λογοτεχνία, απεχθάνεται την βία και τον πόλεμο, σε αντίθεση με πολλούς νέους που και λόγω ηλικίας, αλλά βασικά από έλλειψη ενδιαφέροντος για κάτι, εύκολα συμμετέχουν σε φασαρίες, παρενοχλούν συνομίληκους τους ή μικρότερους, αυτό βέβαια γινόταν πάντα, ίσως στο παρελθόν σε μικρότερο βαθμό από τους έφηβους.

Ο Ηλικιωμένος όμως ξέρει πια σε σημαντικό βαθμό το αποτέλεσμα που μπορούν να έχουν οι συνέπειες μιας πράξης του, ενώ ο νέος που δεν έχει τις ανάλογες εμπειρίες δεν βλέπει εύκολα λίγο πιο μακριά.

Γενικά νομίζω ότι ο ηλικιωμένος του σήμερα δεν είναι ο καφενόβιος που την έβγαζε όλη μέρα παίζοντας πρέφα και όπως βλέπω στην μουσική εξακολουθεί να παρακολουθεί, έστω τους εφηβικούς του ήρωες.

Η ουσιαστικά ένσταση μου, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλο τον πλανήτη, είναι για το αν ο σημερινός νέος θα φυλάξει ένα κομμάτι της μνήμης του για τα 24 τραγούδια του Kendrick Lamar ο οποίος είναι από τους καλούς του είδους και όχι ο Lil  μπλα μπλα που ανεβάζει 20 τραγούδια στα 100 και σε 15 μέρες είναι ζήτημα αν παραμένουν στο τσαρτ 2 από αυτά.

Για να το κάνω πιο λιανά, θα δώσει κάποιος μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια για να αγοράσει των κατάλογο των τραγουδιών του Travis Scott στο μέλλον; που δεν είναι και τυχαίος; όλα έχουν βέβαια αξία, αλλά οι εξαψήφιοι αριθμοί πάντα θα πέφτουν στους καλλιτέχνες του περασμένου αιών, εκτός βέβαια των εξαιρέσεων τύπου Kanye West, Eminem, Taylor Swift και μερικών άλλων

Θα έχετε προσέξει βέβαια ότι τα χιπ χοπ δεν έχουν και συχνές διασκευές, αφού από μόνα τους χρησιμοποιούν άλλα τραγούδια. 

 

Video Url

    

.