Ο Vangelis έφτασε την ελληνική μουσική μέχρι τα άστρα

Ένα μεγάλο κενό αφήνει στο μουσικό στερέωμα ο θάνατος του Βαγγέλη Παπαθανασίου, του πιτσιρικά αυτοδίδακτου κιμπορντίστα από την Αγριά του Βόλου που με το πέρασμα των δεκαετιών εξελίχθηκε σε συνθέτη παγκόσμιας απήχησης και αναγνώρισης. Ο θάνατός του όμως δεν σημαίνει και σιωπή. Ο Βαγγέλης έκανε τους ήχους μαγικές νότες, που θα είναι για πάντα σημείο αναφοράς και πηγή έμπνευσης. Ο πλανήτης αποχαιρετά τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, εκείνον που μετουσίωνε σε ήχο τον άνθρωπο και τον κόσμο του. Η NASA, που έδωσε σε αστεροειδή το όνομά του, τον αποχαιρετά με ένα βίντεο, ενώ συγκινητικά λόγια έγραψε γι` αυτόν ο μουσικός του συνοδοιπόρος Ζαν Μισέλ Ζαρ.

Κατέβηκε από τα αστέρια για να ανυψώσει τη γλώσσα της μουσικής στα πέρατα του κόσμου… Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, ξεκινώντας από την Αγριά του Βόλου, είχε εκδηλώσει το ταλέντο του, από την ηλικία των 6 ετών. Έκτοτε ζούσε για τη μουσική και την ομορφιά του σύμπαντος.

«Όταν δημιουργώ μουσική, είμαι πολύ ευτυχισμένος. Όταν είμαι με ανθρώπους που αγαπώ, είμαι ευτυχισμένος, τι άλλο;» είχε πει.

Η σχέση του με την Ελλάδα ήταν μοναδική. Ζώντας, πότε στο Λονδίνο και κυρίως στο Παρίσι, πάντα επικρατούσε ο νόστος για την πατρίδα.

«Ήταν μεγάλος μουσικός που παρουσίασε την Ελλάδα παντού στον κόσμο με ενθουσιασμό και μεγάλη αγάπη για την Ελλάδα κι ήθελε να γυρίζει πάντα» τόνισε ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς.

Η ακαδημαϊκός Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ δήλωσε στο Debater: «Ο Vangelis έφτασε την ελληνική μουσική μέχρι τα άστρα και αυτό είναι κυριολεξία».

Το 1982 με τον πρωτοποριακό ηλεκτρονικό ήχο του, κέρδισε το όσκαρ για τη μουσική της ταινίας Οι δρόμοι της φωτιάς, ενώ το επιτυχημένο διπλό άλμπουμ 666, με τους Aphrodite’s Child,το 1972 θεωρείται ότι ήταν αυτό που του έδωσε ώθηση για την αρχή μιας διεθνούς καριέρας.

Η μουσική του δεν είχε διάδοχο, ήταν μεταφυσική, είπε ο Βασίλης Βασιλικός.

«Είναι απλός, μεγάλος δημιουργός, πρωτοποριακός, κάναμε μαζί δίσκο… νωρίτερα είχε συνεργαστεί με την Ειρήνη Παππά» τόνισε η Μαρία Φαραντούρη.

Ο Βαγγέλης δεν ήταν μόνο ένας οικουμενικός δημιουργός. Ήταν και μεγάλος φιλάνθρωπος που βοηθούσε ανώνυμα πολλές οικογένειες. Αλλά δεν ζητούσε και ποτέ χρήματα από τους συμπατριώτες του για το μουσικό του έργο.

«Όχι μόνο μού έγραψε δωρεάν μουσική στις 2 ταινίες.. Ήταν μεγάλος φιλάνθρωπος, βοηθούσε πολλούς ανθρώπους κι όσοι ευεργετήθηκαν δεν το ήξεραν» τόνισε ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής.

Η ανηψιά του Βαγγέλη Παπαθανασίου, Ελένη Παπαθανασίου, ανέφερε ότι «ο θείος μου ήταν σεμνός και ταπεινός μέχρι παρεξηγήσεως. Απέφυγε τη δημοσιότητα γιατί δεν την είχε ανάγκη».

Ο Δήμος Αγριάς τον είχε τιμήσει με ένα κλαδί ελιάς. Δεν ήθελε τίποτα άλλο από τη γενέτειρά του.

«Από όλα τα βραβεία που έχω πάρει αυτό είναι το καλύτερο» είχε πει παραλαμβάνοντάς το ο συνθέτης.

«Εκείνο το οποίο δέχθηκε μόνο ήταν ένα κλαδί ελιάς, το έστειλε στην Ολλανδία και μένει αναλλοίωτο στον χρόνο» δήλωσε ο πρώην δήμαρχος Αγριάς Βόλου, Θωμάς Παπαευθυμίου.

Το έργο του “The Thread”, που παρουσιάστηκε στην Επίδαυρο και σε άλλα μέρη του κόσμου, έμελλε να είναι ο τελευταίος ορίζοντας της καλλιτεχνικής σου δημιουργίας πάνω στο σανίδι.

Είναι το τελευταίο αντίο σ΄έναν μεγάλο Έλληνα δημιουργό…

Ο VANGELIS της ΕΡΤ -Εμπνευστής του εμβληματικού σήματος του δελτίου ειδήσεων
Είναι το σήμα κατατεθέν των δελτίων ειδήσεων της ΕΡΤ και ακούγεται καθημερινά από τους τηλεοπτικούς δέκτες τα τελευταία 40 χρόνια. Λίγοι γνωρίζουν όμως οτι υπήρξε μουσικό παιδί του Βαγγέλη Παπαθανασίου. Η Έλλη Στάη παρουσίαζε τότε το δελτίο.

Όπως λέει η δημοσιογράφος «με το δικό του σήμα είπα το πρώτο καλησπέρα στην ΕΡΤ,
γράφτηκε την περίοδο 1981-82 με πολλή χαρά από τον Βαγγέλη από ότι θυμάμαι.Υπήρχε τότε στους διαδρόμους και στα παρασκήνια η ιστορία ότι ο τότε διευθυντής ειδήσεων, Δημήτρης Κατσίμης, του είπε “πρέπει να δούμε και ποια θα ειναι η αμοιβή σου” και απάντησε “δεν νομίζω οτι υπάρχουν αμοιβές σε αυτά τα πράγματα” και πράγματι δεν αμείφθηκε ποτέ και φυσικά θα το περίμενε αυτό κανείς από τον Βαγγέλη Παπαθανασίου. Ήταν μία από τις πολύ μικρές ή μεγάλες προσφορές που εκανε στην Ελλάδα».

Το 1982 η διοίκηση της ΕΡΤ θέλοντας να ανανεώσει τα δελτία ειδήσεων  απευθύνθηκε στον Βαγγέλη Παπαθανασίου για το ηχητικό σήμα αλλά και στον Μιχάλη Κακογιάννη για την εικόνα. Είναι η χρονιά που ο μεγάλος συνθέτης βραβεύεται με Όσκαρ για τους Δρόμους της Φωτιάς.

«Ο Γιώργος Ρωμαίος είχε την ιδέα να αλλάξουμε το σήμα των ειδήσεων στην τηλεόραση. Από την Ελλάδα δεν παίρνω χρήματα στείλτε μου ένα τενεκέ λάδι και ένα τενεκέ ελιές» είπε ο Τέρενς Κουίκ σχετικά.

Video Url

 

Το σήμα μπαίνει σε κάθε ελληνικό σπίτι, θεωρείται πρωτοποριακό για την εποχή του και πλέον είναι ταυτόσημο με την εγκυρότητα της δημόσιας τηλεόρασης.

«Ήμασταν πολύ τυχεροί που γνωρίσαμε και συνεργαστήκαμε με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, ήταν η εποχή που το όνειρο κυριαρχούσε, ζήσαμε την ΕΡΤ στο ξεκίνημά της» δήλωσε ο Αλέξης Κωστάλας.

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου μια μουσική ιδιοφυΐα, μια πολυσχιδής προσωπικότητα, σύμφωνα με όσους τον γνώρισαν, ήταν μοναχικός άνθρωπος αλλά παρά τα βραβεία και την διεθνή αναγνώριση η καρδιά και το μυαλό του ήταν στην Ελλάδα.

Όπως λέει η Έλλη Στάη «είχε υπαρξιακές αναζητήσεις, είχα την τύχη να τον γνωρίσω και να κάνουμε παρέα και διαπίστωσα οτι ήταν ο απλούστερος άνθρωπος που έχω γνωρίσει, ήταν σπουδαίος Έλληνας».

Ο μεγάλος δημιουργός ξεκίνησε το ταξίδι του στον κόσμο των ονείρων αλλά θα μιλάει για πάντα στην αιωνιότητα μέσα από την μουσική του.

Ο Γ. Πετρίδης αφηγείται για τον Βαγγέλη Παπαθανασίου: Το ’80 αν ήθελε θα είχε γράψει συνεχόμενες μουσικές για ταινίες (video)

Πηγή: ΕΡΤ