Έχει ανθρωπιά ο δημόσιος τομέας;

Την περασμένη εβδομάδα ο Άγγλος πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πρόθεση του να απολύσει 91.000 δημοσίους υπαλλήλους για να βελτιώσει τα οικονομικά της χώρας του. Σίγουρα αυτή η απόφαση θα κάνει δύσκολη την ζωή σε δεκάδες χιλιάδες οικογένειες, όμως αρκετοί από αυτούς θα ψάξουν και θα απασχοληθούν σε διάφορους τομείς της Αγγλικής κοινωνίας, ανάλογα με τα προσόντα τους.

Η θέση του δημοσίου υπαλλήλου στην χώρα μας έχει περάσει από πολλά στάδια αρχίζοντας από την απαξίωση έφτασε στην κορυφή με εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους να καταφέρνουν να λύσουν κυριολεκτικά το πρόβλημα της ζωής τους, κυρίως με υπερβολικά εφ άπαξ και υπερβολικά υψηλές συντάξεις.

Έτσι όμως  κτίσθηκε η σημερινή Ελλάδα η οποία παρά την δεκαετή κρίση παραμένει μία από τις πιο πλούσιες χώρες στον πλανήτη, τουλάχιστον αυτό λένε οι στατιστικές, οι καταθέσεις στις τράπεζες και η καθημερινή ζωή που, αν μη τι άλλο δεν μας κάνει να βλέπουμε, τουλάχιστον φανερά συνανθρώπους μας να πεινάνε.

'Ολα καλά μέχρι εδώ, οι δημόσιοι υπάλληλοι είμαστε εμείς, αφού μπορεί κάποιοι από εμάς να μην αποκτήσαμε ποτέ αυτήν την ιδιότητα, αλλά σίγουρα όλοι θα έχουν στο περιβάλλον τους  κάποιους που ανήκουν στον δημόσιο τομέα και οι νεότεροι μάλιστα δεν έχουν τα πλεονεκτήματα που είχαν οι παλαιότεροι και σε πολλές περιπτώσεις οι απολαβές τους υστερούν σημαντικά σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα.

Αυτό που όμως δεν μπορεί εύκολα να αλλάξει είναι η νοοτροπία του δημοσίου, όχι των υπαλλήλων του. Σήμερα στις 2.44 ήμουν σε 30 μέτρα απόσταση από το ταχυδρομείο της περιοχής μου και προχώρησα 25 μέτρα για να περάσω απέναντι από τις λευκές γραμμές για τους πεζούς και όχι από την μέση του δρόμου, αυτά τα 25 μέτρα με οδήγησαν στο να πάω σύμφωνα με το κινητό μου στο ταχυδρομείο στις 2:45 που όπως έμαθα ήταν η ώρα που έκλειναν.

Είχαμε μία διαφωνία με ένα νεαρό παιδί για το πότε είναι 2:45 και τελικά λύθηκε μετά από ανταλλαγή μερικών επιχειρημάτων εκατέρωθεν, βέβαια αυτός είχε δίκιο γιατί 2:45:01 δεν είναι πια 2:45, όμως υπάρχει περίπτωση αυτό να στο κάνει υπάλληλος σε ιδιωτικό τομέα; δηλαδή να μην σε εξυπηρετήσει για μερικά δευτερόλεπτα.

Σε μερικούς μήνες ενδεχομένως θα μάθουμε ότι τα ταχυδρομεία πουλήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα σε μία από τις πολλές γνωστές οικογένειες της χώρας, τότε θα αρχίσουν οι κινητοποιήσεις, οι οποίες βέβαια δεν θα έχουν και πολλά αποτελέσματα, αλλά σίγουρα θα αλλάξουν το συρρικνωμένο εδώ και μερικά χρόνια ωράριο των ταχυδρομείων που πριν ήταν μέχρι τις 8 το βράδυ.

Δεν πιστεύω ότι πρέπει να εργάζονται περισσότερο οι υπάλληλοι στο δημόσιο, όμως λίγη κατανόηση δεν θα έκανε κακό σε κανένα, όπως και το να εκτιμούμε αυτό που αποκτήσαμε με διάφορους τρόπους, η ζωή μπορεί να αλλάξει εύκολα για όλους μας και προς το χειρότερο, αλλά και προς το καλύτερο, ας δίνουμε σημασία σε όλες τις πιθανότητες.