Σιγά σιγά όλοι συνειδητοποιούν ότι το Ελληνικό χρέος δεν υπάρχει περίπτωση να εξοφληθεί με τις παρούσες συνθήκες, είναι χαρακτηριστικό ότι αν τώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές οι δανειστές μας είχαν την δυνατότητα να κατασχέσουν όλα τα χρήματα που υπάρχουν στις τράπεζες μας, μόνο μέρος του χρέους θα έπαιρναν.

 

Οι αιτίες που μας οδήγησαν σαν κράτος στην ουσιαστική χρεοκοπία δεν είναι μόνο δικές μας, ευθύνη έχουν και οι μεγάλοι σύμμαχοι μας με τα τεράστια εξοπλιστικά προγράμματα που μας φόρτωναν συνέχεια, λες και ήμασταν μόνιμα σε πόλεμο, τα υπέρογκα ποσά δωροδοκίας στην υγεία και σε όλες τις σχέσεις των ξένων επιχειρήσεων με το δημόσιο.

 

Και βέβαια πάνω απ' όλα το πελατειακό κράτος από το οποίο μπορεί να μην ωφεληθήκαμε εγώ ή εσύ, αλλά βολεύτηκαν εκατομμύρια συμπατριώτες μας που είχαν τον τρόπο τους.

 

Ρεαλιστικά, αν σταματήσουμε να πληρώνουμε όλα τα χρέη μας και αυτά διαγραφούν, τα χρήματα δεν θα λείψουν σε κανένα, αφού αυτά που μας δάνεισαν λογικά τους περίσσευαν, άλλωστε αυτοί που σηκώνουν την σημαία της δήθεν φερεγγυότητας στην Ευρώπη, στις σχέσεις τους με το Ελληνικό κράτος, το ίδιο δεν κάνουν; η μισή Ελλάδα χρωστάει και δεν βάζω το χέρι μου στην φωτιά ότι όλοι αυτοί είναι άφραγκοι, χθες στον φούρνο της γειτονιάς μου υπήρχε ουρά 30 ατόμων για να αγοράσουν λαγάνα με 3 ευρώ, δηλαδή κάτι παραπάνω από το παλιό χιλιάρικο, λεφτά υπάρχουν όπως έλεγε και ο πρώην πρωθυπουργός μας, απλά έχουν αλλάξει χέρια.

 

Εγώ πριν την κρίση είχα στην τράπεζα 100 χιλιάρικα και τώρα έχω 262 ευρώ, σε άλλους όμως συμβαίνει το αντίστροφο, απλά περισσότερα χρήματα έχουν πάει σε λιγότερα άτομα.

 

Έχει δίκιο λοιπόν ο Γλέζος ότι η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει τις εξαγγελίες της και στην ανάγκη να σταματήσει να πληρώνει στους ξένους τις δόσεις των δανείων, χωρίς όμως να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή ένωση, θα πεις κάποιος, λες χαζομάρες, πώς μπορεί να γίνει αυτό;.

 

Αυτοί που έφεραν στην εξουσία την τωρινή κυβέρνηση το έκαναν γιατί πίστεψαν ότι υπάρχει λύση, το ίδιο και η κυβέρνηση με την σειρά της πλήρωσε ένα σκασμό λεφτά σε ξένο οίκο για να την συμβουλεύσει, ας της βρει λύση λοιπόν.

 

Λύση μέσα στην Ευρώπη με εκκίνηση της οικονομίας μας, ανατροπή της κακής ψυχολογίας και επιτέλους εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται.

 

Καμία Merkel δεν θα πάρει την πρωτοβουλία να μας διώξει και δεν μπορεί νομικά να το κάνει, ο απλός κόσμος εκτός Ευρώπης στην οποία παίζουν ρόλο τα συμφέροντα των τραπεζών και κρατών, είναι με το μέρος μας, η ιστορία μας είναι μεγάλη για να μας καταστρέψουν, ας το εκμεταλλευτούμε.

 

Χθες ο Will Butler των Arcade Fire κυκλοφόρησε τραγούδι-υποστήριξη στην Ελλάδα, αύριο θα το κάνουν όλοι, Ελλάδα δεν σημαίνει μόνο Τσίπρας, Σαμαράς κλπ. σημαίνει Ήλιος, Ιστορία, Φως, Ζωή, επίγειος παράδεισος.

 

Βέβαια υπάρχει και ο αντίλογος, εδώ δεν μπορούμε να ελέγξουμε το ποδόσφαιρο που είναι ο καθρέπτης όλης της κοινωνίας μας, θα αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας;

 

Αν θέλει ο κάθε Τσίπρας τα παιδιά του να μεγαλώσουν σ'αυτήν την χώρα και να μην βιώσουν άλλου είδους αλλαγές πρέπει όλοι επιτέλους να αφήσουν τους λαϊκισμούς στην άκρη και να ενωθούν. Ενωμένοι θα είναι πιο εύκολο να πείσουμε τους ξένους ότι επιτέλους κάτι άλλαξε στην χώρα μας.

 

Εμπιστοσύνη και ευχές λοιπόν στην κυβέρνηση για επίτευξη των στόχων της. 

 

Κώστας Ζουγρής