Κάποιοι συνεχίζουν να αναρωτιούνται αν η κότα γέννησε το αυγό ή το αυγό την κότα...

Κάποιοι συνεχίζουν να αναρωτιούνται αν η κότα γέννησε το αυγό ή το αυγό την κότα...

Γραμμένο 6 Νοεμβρίου 2014

Τα χρόνια περνάνε και όπως τα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια επαναλαμβάνουν συνέχεια τις ίδιες ταινίες, έτσι και αυτοί που είναι εντεταλμένοι να κατευθύνουν τις τύχες μας συνεχίζουν στον ίδιο ρυθμό με ελαφρές παραλλαγές να μας σερβίρουν φαγητό που είναι εδώ και καιρό χαλασμένο.

Καθηγητές, πολιτικοί, ειδικοί όλων των κομμάτων γυρίζουν καθημερινά τα κανάλια διατυμπανίζοντας την ανάγκη να ανοίξουν νέες επιχειρήσεις για να μπει σε τροχιά ανάπτυξης η χώρα.

Οι ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις απαιτούν μείωση φορολογίας, ή στην περίπτωση των πιο μικρών, ακόμα και μηδενισμό της για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους

Όλοι κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν τα αυτονόητα, η χώρα είναι καταχρεωμένη με όρους που δεν θα αλλάξουν παρά μόνο αν το θελήσουν οι δανειστές μας.

Όσο τσαμπουκά και να προβάλλουν τα λεγόμενα αντιμνημονιακά κόμματα, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει, απλά πιστεύουν κι αυτοί όπως ενδεχομένως αρκετοί από εμάς, ότι μπορεί να τους ' κάτσει' το τζακ ποτ του Joker αναλαμβάνοντας την εξουσία.

Ποια είναι τα νέα που παρακολουθούμε σε μόνιμη βάση με μικρές παραλλαγές?, από πλευράς κυβέρνησης το αν και πότε θα έλθει η τρόικα, αν θα εγκριθεί η επόμενη δόση, τι όνομα θα έχει το νέο κόμμα που θα κάνει ο Βενιζέλος, προφανώς με σκοπό να γλυτώσει με τις τρύπες που έχει η νομοθεσία αυτά που χρωστάει το ΠΑΣΟΚ, οι νέες μετρήσεις προσπαθούν να εξηγήσουν πως ένα κόμμα του πχ 5% μπορεί αλλάζοντας όνομα να γίνει 8%, όπως στην περίπτωση του .... που έφυγε από την ΔΑ με 1,5% και οι μετρήσεις του έδωσαν 2% μερικές ώρες μετά την αναγγελία της κίνησης που έκανε.

Η αντιπολίτευση δείχνει να έχει πείσει αρκετούς ότι μας τρέμουν οι ξένοι που φοβούνται ότι θα χάσουν τα λεφτά τους αν έλθει στην εξουσία το σκληρό σε διαπραγματεύσεις κόμμα τους, αγνοώντας ηθελημένα, είτε από άγνοια ότι το χρέος υπάγεται σε Αγγλικό δίκαιο και όχι στα Ελληνικά δικαστήρια που μέσα σε μία νύχτα αφαίρεσαν περιουσίες από Έλληνες ομολογιούχους του δημοσίου, οι οποίοι βέβαια κάποτε θα δικαιωθούν, το θέμα είναι αν θα προλάβουν ζωντανοί την δικαίωση από τα Ευρωπαϊκά δικαστήρια στα οποία λογικά κάποιοι θα έχουν καταφύγει.

Δεν έχω πτυχίο οικονομικών, αλλά πιστεύω μέσα στο σκοτάδι των σκέψεων μου, ότι για να αρχίσει η ανάκαμψη πρέπει πρώτα να επανέλθουν οι μισθοί στα προ της κρίσης επίπεδα και να μειωθεί δραστικά η φορολογία σε χαμηλόμισθους μισθωτούς και συνταξιούχους ώστε να έχει ο Έλληνας φουκαράς κάποια αγοραστική δύναμη που θα τονώσει την ζήτηση και κατ' επέκταση την κατανάλωση οδηγώντας αυτομάτως σε ανάγκη δημιουργίας νέων επιχειρήσεων για να καλυφθεί η ζήτηση που θα προκύψει.

Οι ειδικοί και πολιτικοί που γυρίζουν τα κανάλια, το βλέπουν διαφορετικά, θέλουν λέει επενδύσεις από ξένους, μα γιατί να έλθει να επενδύσει κάποιος σε μια χώρα που δεν έχει ο πληθυσμός της αγοραστική δύναμη, σε ποιον θα πουλάει τα προϊόντα του? στους βουλευτές και τα μέλη της οικογενείας τους, στα μέλη της λίστας Lagarde, στους μεγαλογιατρούς και μεγαλοδικηγόρους που φοροδιαφεύγουν, στους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν ενδεχομένως ακόμα σημαντικά κέρδη, αλλά δεν μπορούν να τα αξιοποιήσουν γιατί φοβούνται την εφορία και τα στέλνουν στο εξωτερικό?.

Ή μήπως στους υπάλληλους του δημοσίου που φοβούνται τα χειρότερα και προσπαθούν να την κοπανήσουν παίρνοντας σύνταξη με 25- 30 χρόνια υπηρεσίας πριν τα 55 τους?, αλλά φοβούνται το μέλλον και δεν καταναλώνουν τα χρήματα που έχουν.

Ο αριθμός αυτών που έστειλαν τεράστια ποσά στο εξωτερικό είναι ιδιαίτερα μεγάλος, η αντίδραση των αρχών όπου συνήθως παραπέμπει κάθε ύποπτη περίπτωση στα δικαστήρια, όπου αντί να εκδικασθεί συνήθως παραγράφεται.

Η χώρα έχει ανάγκη αυτό που κάποτε ο Ανδρέας Παπανδρέου ονόμαζε αλλαγή!, αλλαγή στις παλιές τακτικές που μας οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση.

Δεν λέω ότι όποιον πιάνουν να έχει καταχραστεί δημόσιο χρήμα ή έχει λειτουργήσει σε βάρος του κράτους με διάφορους τρόπους, ανεξάρτητα του αν είναι δημόσιος υπάλληλος ή ιδιώτης, πρέπει να τον κρεμάνε όπως στις αραβικές χώρες, να δημιουργηθεί όμως ένα δικαστήριο που θα παίρνει αποφάσεις το αργότερο μέσα σε 1 μήνα και αν αυτό δεν το επιτρέπει η νομοθεσία, να την αλλάξουν, τα τελευταία χρόνια έχουν αποδείξει ότι ξέρουν τον τρόπο.

Κώστας Ζουγρής