Αντιδράσεις προκαλούν συχνά δημοσιεύματα ότι υπάρχουν κάποιοι που είναι αντίθετοι στην παροχή μουσικής τζάμπα μέσω διαδικτύου όπως οι πρόσφατες ανακοινώσεις της Taylor Swift.
 
To αστείο είναι ότι η Taylor Swift είναι ήδη εκατομμυριούχα και η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δεν την έχει θίξει καθόλου αφού είναι από τους δημοφιλέστερους καλλιτέχνες της εποχής μας με αρκετά εκατομμύρια πωλήσεων στο ενεργητικό της.
 
Αυτοί που αντιδρούν, είναι κυρίως φίλοι του ροκ, ένα είδος που η νέα κατάσταση έχει στριμώξει κυριολεκτικά στην γωνία με τις πωλήσεις των καλλιτεχνών που το εκπροσωπούν να έχουν φτάσει στο ναδίρ.
 
Μερικοί από αυτούς έχουν βέβαια την δυνατότητα να βγάζουν αρκετά χρήματα μέσω συναυλιών, αλλά πόσοι είναι αυτοί που μπορούν σε μεγάλη ηλικία να μαζέψουν αρκετό κόσμο?, μόνο τα πολύ μεγάλα ονόματα.
 
Οι καλλιτέχνες της ποπ εισπράττουν αρκετά χρήματα από τις πωλήσεις των τραγουδιών τους που πωλούνται μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, από το YouTube, το streaming και ανάλογες πηγές.
 
Τι ποσό εισπράττουν από τις ίδιες πηγές καλλιτέχνες όπως ας πούμε η Tune-Yards ή ο Ryan Adams, ελάχιστα αφού ο κόσμος δύσκολα θα πληρώσει ένα άλμπουμ που απλά θέλει να διαπιστώσει αν είναι καλό.
 
Υπήρχε μία εποχή όπου άλμπουμ σπουδαίων ροκ ονομάτων έφταναν απίθανα νούμερα πωλήσεων και δυνάμωναν το ροκ ακροατήριο παντού. Δεν σας πάω στην εποχή των Led Zeppelin ή των Rolling Stones στην χρυσή εποχή του '70, του Wall και του Dark Side Of The Moon, αλλά στην δεκαετία του '90, όταν οι Pearl Jam, οι Nirvana, οι Alice In Chains, οι Oasis εξουδετέρωναν την ποπ σκηνή που ήταν δημοφιλής τότε με επικεφαλής την Madonna δημιουργώντας την τελευταία χρυσή εποχή για το ροκ.
 
Ξεχνιέται το 1 εκατομμύριο σε πωλήσεις που πέτυχαν μέσα σε 3 μέρες οι Pearl Jam.
 
Τι κρίμα που οι Arctic Monkeys γεννήθηκαν σε λάθος εποχή.
 
Τι κρίμα που ο Soufjan Stevens υπέροχος και μοναδικός, δεν θα γίνει ποτέ Cat Stevens.
 
Τι κρίμα που δεκάδες αξιόλογοι ψαγμένοι καλλιτέχνες βγήκαν σε λάθος εποχή, ενώ πριν 30 χρόνια θα είχαν άλλη αντιμετώπιση.
 
Το διαδίκτυο φαίνεται ότι οριστικά βοήθησε την ποπ και την χορευτική μουσική που απευθύνεται στις πρώτες εφηβικές ηλικίες και όχι εκείνους που απευθύνονται στο υποτηθέμενο-υπάρχει?-ροκ κοινό. 
 
Γιατί αλήθεια αυτοί που αντιδρούν για καλλιτέχνες όπως η Taylor Swift ή ο Bono που αποδεδειγμένα έχουν δώσει από τα έσοδα τους δεκάδες εκατομμύρια για φιλανθρωπικούς σκοπούς δεν αντιδρούν στα υπέρογκα ποσά που παίρνουν οι ποδοσφαιριστές οι οποίοι προσφέρουν ουσιαστικά μία εφήμερη ψυχαγωγία, γιατί από ένα αγώνα μένουν οι αναμνήσεις, στην μουσική τουλάχιστον πληρώνεις τον δίσκο και τον ακούς συνέχεια.
 
Η ευαισθησία κάποιων εξαντλείτε όταν διαβάζουν ότι το τάδε μέλος της επώνυμης οικογένειας δώρησε κούκλες σε παιδιά με προβλήματα υγείας, κάτι ανάλογο κάνουν κάθε πρωτοχρονιά και οι ποδοσφαιριστές, επίσης δίνουν μερικές φορές και πιάτα με σούπα.
 
Οι περισσότεροι νέοι καλλιτέχνες του ροκ ζουν δύσκολα, οι πωλήσεις είναι ελάχιστες, η προσέλευση κοινού στις συναυλίες είναι μικρή.
 
Δεν πεινάει η Rihanna, η Katy Perry, οι Rolling Stones, οι U2, o Bruce Springsteen και άλλα μεγάλα ονόματα, αλλά αυτοί που δυσκολεύονται ακόμα και να κυκλοφορήσουν τα άλμπουμ τους.
 
Είναι κατάντια να περιμένουν όλοι να κυκλοφορήσει άλμπουμ ένα συγκρότημα που φτιάχτηκε το 1966 όπως οι Pink Floyd, ανεξάρτητα του αν είναι καλό ή όχι, εσείς ποιο άλμπουμ νέου καλλιτέχνη περιμένετε με τόση ανυπομονησία, όσο οι φίλοι των Pink Floyd?
 
Γιάννης Πετρίδης