Λίμνη Βουλιαγμένης: Το αχανές σπήλαιο με τα πολλά μυστικά και ο θρύλος της νεράιδας

Λίμνη Βουλιαγμένης: Το αχανές σπήλαιο με τα πολλά μυστικά και ο θρύλος της νεράιδας

Στο νότιο άκρο του Υμηττού, κοντά στη θάλασσα, βρίσκεται η λίμνη της Βουλιαγμένης, η μυστηριώδης λίμνη δεν έχει πυθμένα, τα βάθη της παραμένουν ανεξερεύνητα, κάνοντας τους θρύλους της περιοχής να μένουν ζωντανοί δίνοντας στα σκοτεινά νερά της μια απόκοσμη πινελιά, καθώς ο θρύλος θέλει στα δαιδαλώδη και ατελείωτα τούνελ της να ζει μια πονηρή και μοχθηρή οντότητα, έτοιμη να πνίξει οποίον βρεθεί μπροστά της...

Τα νερά της έχουν θερμοκρασία από 22°C μέχρι 29°C, υποδεικνύοντας ότι σε κάποιο βάθος επικοινωνεί με το ηφαιστειακό τόξο του Αιγαίου. Επίσης, τροφοδοτείται από πηγή γλυκού νερού σε βάθος 17 μέτρων. Στη λίμνη καταλήγει ένα υπόγειο σπήλαιο που επικοινωνεί με τη θάλασσα με διάφορες στοές...

Η λίμνη δημιουργήθηκε όταν τμήμα της οροφής ενός μεγάλου υπόγειου σπηλαίου κατέρρευσε πριν περίπου 2.000 χρόνια λόγω της διάβρωσης και των τεκτονικών κινήσεων, και γι' αυτό δεν υπάρχουν αναφορές από την αρχαιότητα, ούτε καν από τον Παυσανία. Το σπήλαιο βρίσκεται μέσα στα ασβεστολιθικά πετρώματα της περιοχής. Το εξερευνημένο μήκος του σπηλαίου είναι 3.123 μέτρα.

Στο σπήλαιο υπάρχουν 14 σήραγγες, ενώ έχει βρεθεί και ένας μεγάλος υποθαλάσσιος σταλαγμίτης. Ο πυθμένας της λίμνης αποτελείται από λασπώδες υπόστρωμα πλούσιο σε θειούχες ενώσεις.

Τα νερά της λίμνης έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως κάλιο, νάτριο, λίθιο, αμμώνιο, ασβέστιο, σίδηρος, χλώριο και ιώδιο.

Η ονομασία της περιοχής ήταν «Ζωστήρ» (ζώνη). Σύμφωνα με τον μύθο, η Λητώ, η μητέρα του Απόλλωνα και της Αρτέμιδος, όταν ήταν έγκυος, έτρεχε να γλιτώσει από την Ήρα, που την κυνηγούσε για να την τιμωρήσει επειδή πατέρας των παιδιών της ήταν ο Δίας.

Κάποια στιγμή σταμάτησε στην περιοχή, νομίζοντας ότι είχε έρθει η ώρα να γεννήσει και γι΄ αυτό έβγαλε τη ζώνη της και την πέταξε. Η περιοχή διατηρούσε για πολλά χρόνια το όνομα Ζωστήρ, μέχρι που αυτό αντικαταστάθηκε από το «Βουλιαγμένη».

Η απόκοσμη ύπαρξη στους ανεξερεύνητους υπόγειους λαβυρίνθους.

Τον Σεπτέμβριο του 1993, δύο στρατιωτικοί, ο Σωτήρης Δρόσος και ο Σπύρος Βλών χάθηκαν στο σπήλαιο. Χρειάστηκαν έρευνες 15 ημερών για να εντοπιστούν οι σοροί τους.

Το γεγονός αυτό έφερε ξανά στην επιφάνεια τον ξακουστό μύθο που λέγαν με τρόμο οι παλιοί, για μια νεράιδα που ζει στις σπηλιές της λίμνης και παγιδεύει στα νερά της τους νεαρούς άντρες που επιχειρούν να την βρουν. Οχτώ άντρες έχει παιδεύσει μέχρι στιγμής η νεράιδα, “επιχείρηση” μάλλον εύκολη γι’ αυτήν, αφού τα σπηλαιώματα της λίμνης είναι εξαιρετικά πολύπλοκα ακόμη και για επαγγελματίες δύτες.

Σύμφωνα με μελέτες οι πρώτοι άντρες που χάθηκαν ήταν Γερμανοί στρατιώτες στην περίοδο της κατοχής, οι δυνάμεις του άξονα έδειχναν μεγάλο ενδιαφέρον για την περιοχή και 'καναν εκτεταμένες έρευνες στα σπήλαια και τις σήραγγες της νότιας αττικής, ψάχνοντας κάτι που μονο αυτοί γνώριζαν. Η νεράιδα όμως τους παρέσυρε και τους σκότωσε στους ανεξερεύνητους υπόγειους λαβυρίνθους.

Η λίμνη διαθέτει τη μεγαλύτερη υπόγεια σήραγγα του κόσμου, έχει μήκος 800 μέτρων και το βάθος της φτάνει και τα 80 μέτρα, η εξερεύνηση της είναι δύσκολη και επικίνδυνη, καθώς έχει διαδρόμους που σχηματίζουν λαβύρινθο μήκους 4,3 χιλιομέτρων.

Από το συνολικό μήκος του, έχουν εξερευνηθεί 3.123 μέτρα, από κει και πέρα τα υπόγεια τούνελ παραμένουν ανεξερεύνητα μην γνωρίζοντας κάνεις που μπορεί να φτάνουν και τι υπάρχει σε αυτά τα σκοτεινά και απρόσιτα μέρη, ίσως κάπου εκεί να κρύβεται η νεράιδα και να περιμένει το επόμενο θύμα της...

Πηγή: Memorylife.blogspot