Καλή και τολμηρή η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τα 50 ευρώ τον μήνα, αλλά δεν φθάνουν

Καλή και τολμηρή η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τα 50 ευρώ τον μήνα, αλλά δεν φθάνουν

Εντυπωσιακή η κίνηση του Μητσοτάκη να ανακοινώσει αύξηση στον κατώτατο μηνιαίο μισθό όμως δυστυχώς με την φόρα που έχει πάρει ο πληθωρισμός αυτά τα 50 ευρώ θα καλύψουν μόνο ένα μικρό μέρος των αυξήσεων οι οποίες έχουν ξεφύγει εντελώς και είναι οι υψηλότερες σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα που θυμάμαι στην σύγχρονη ιστορία.

Βέβαια το φαινόμενο δεν είναι μόνο Ελληνικό, όμως ο Έλληνας επιχειρηματίας το διογκώνει ακόμα περισσότερο και του δίνει ανεξέλεγκτη διάσταση.

Πήγα το πρωί στο φούρνο να πάρω όπως συνηθίζω κάπου κάπου μία σπανακόπιτα και η νέα τιμή είναι 2,50 ευρώ από 2,20 που ήταν πριν από 2 μήνες και 2 ευρώ πριν από 4.

Δεν ψωνίζω πια εγώ για το σπίτι, αλλά συνήθως αγοράζω μόνο ψάρια τα οποία στα σούπερ μάρκετ πλησιάζουν πια σε αξία ποσά που δεν είχα συναντήσει πουθενά στον πλανήτη, ούτε στην Ελβετία δεν θα υπάρχουν αυτές οι τιμές γιατί σε πολλές χώρες η ζωή είναι σαφώς ακριβότερη από την Ελλάδα, αλλά όχι στη διατροφή, εδώ η ακρίβεια κτυπάει τα πάντα, ο Έλληνας θέλει να πετύχει αυτό που έλεγα εγώ μικρός στον τότε εργοδότη μου και του φαινόταν πολύ αστείο ' αύξηση μισθού, κατάργηση εργασίας'.

Τι θα μπορούσε να γίνει για διορθωθεί ή έστω να βελτιωθεί η κατάσταση; φοβάμαι πως τίποτα η Ελλάδα είναι έτσι δομημένη σαν οικονομία που για να αλλάξουν τα πράγματα θα πρέπει να αλλάξουν τα πάντα τουλάχιστον για το 50% των Ελλήνων, κάτι που ποτέ δεν πρόκειται να το δεχθούν με φυσιολογικές συνθήκες. Όλα αυτά τα χρόνια συσσωρεύτηκαν παθογένειες που ευνοούν το 50% και αδικούν κατάφορα το άλλο 50% στο οποίο ποσοστό ανήκουν όμως και πολλοί οι οποίοι ζητούν σήμερα βοήθεια από το κράτος την οποία δεν δικαιούνται με νόμιμο τρόπο αφού είτε δεν κάλυπταν τις ασφαλιστικές εισφορές τους, είτε δεν δούλευαν γιατί είχαν βρει τον τρόπο να ζουν αλλιώς, τώρα που μεγάλωσαν όμως δυστυχώς αν και δεν έχουν τις προϋποθέσεις το κράτος τους ενισχύει με κάποιο ποσό.

Δεν μπορείς βέβαια να τους αφήσεις στην τύχη τους, αλλά αυτό μειώνει συνέχεια τα εισοδήματα αυτών που δούλεψαν σκληρά για να έχουν ένα κράτος προνοίας, το οποίο τώρα σταδιακά χάνουν.

Μια μείωση στα κέρδη όλων των εταιρειών κατά 20% θα μπορούσε να οδηγήσει τους μισθούς σε επίπεδο πάνω από 1000 ευρώ, αλλά ποιος μπορεί να το κάνει αυτό, ήδη ο Μητσοτάκης που έχει τρελαθεί να μοιράζει επιδόματα κινδυνεύει να μην επανεκλεγεί, αφού οι αντίπαλοι του παρουσιάζονται σαν το Τζίνι που θα διορθώσουν προβλήματα που υπάρχουν σε παγκόσμιο επίπεδο, τότε να γίνουν πλανητάρχες να σώσουν τον κόσμο, αλλά και τα χόρτα πια για όσους τρώνε κουτόχορτο έχουν γύρω στα 5 ευρώ το κιλό, όλα πληρώνονται.

Κώστας Ζουγρής