Ο κόσμος σε οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο αναζητεί στήριξη παντού ακόμα και στα πολιτικά άκρα, οπουδήποτε

Ο κόσμος σε οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο αναζητεί στήριξη παντού ακόμα και στα πολιτικά άκρα, οπουδήποτε

Η πανδημία, ο πόλεμος, τα κόλπα με την ενέργεια και την διαμόρφωση των τιμών, ο πληθωρισμός που έχει φτάσει σε επίπεδα δεκαετίας του ΄90 έχουν οδηγήσει ένα μεγάλο μέρος των πολιτών του πλανήτη σε αδιέξοδο.

Η κυβέρνηση έχει εγκλωβισθεί στις Ευρωπαϊκές οδηγίες για τις τιμές της ενέργειας και έχει οδηγήσει ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού σε αδιέξοδο και για πρώτη φορά εδώ και πολλά πολλά χρόνια δεν ξέρει τι να κάνει.

Κάτω από την ταμπέλα αντισυστιμικοί έχουν προσχωρήσει αριστεροί, δεξιοί, ψεκασμένοι αντιεμβολιαστές, οι πάντες οι οποίοι δεν πιστεύουν πια σε κανένα πολιτικό προσδιορισμό, απλά ζητούν κάποιον να τους σώσει.

Αυτό θα φανεί ξεκάθαρα στις επόμενες εκλογές όπου όλα δείχνουν ότι θα είναι απρόβλεπτες. Η σιγουριά του Μητσοτάκη μπορεί να καταρρεύσει μέσα σε μερικές ώρες, όσο θα διαρκέσει η εκλογική διαδικασία, αυτό θα το διαπιστώσουμε την άλλη Κυριακή με τις εκλογές στην Γαλλία όπου η Λεπέν, ακόμα και αν δεν εκλεγεί θα δώσει μια γερή γροθιά στο σύστημα και τίποτα δεν θα είναι ίδιο στο μέλλον.

Το σύστημα κατάφερε με διάφορους τρόπους να διασωθεί στις εκλογές των ΗΠΑ, αλλά στο εξής τα πράγματα δεν θα είναι το ίδιο εύκολα.

Κώστας Ζουγρής