Ο πόλεμος συνεχίζεται η Ευρώπη εκτός από το ΝΑΤΟ έχει την οικονομία και άλλες δραστηριότητες

Ο πόλεμος συνεχίζεται η Ευρώπη εκτός από το ΝΑΤΟ έχει την οικονομία και άλλες δραστηριότητες

Δεν είναι μόνο ο πόλεμος ο λόγος που υπάρχει ο κόσμος, η ζωή συνεχίζεται και η Ευρώπη πρέπει δυστυχώς να αρχίζει να σκέφτεται και τα προβλήματα που δημιούργησε αυτή η Ρώσικη εισβολή.

Η Αμερική είναι πολύ μακριά για να έχει επιπτώσεις, το αντίθετο μάλιστα, θα βγει και κερδισμένη αφού τα προϊόντα της θα αναπληρώσουν σε μεγάλο ποσοστό αυτά των Ρώσων.

Αφού οι Ευρωπαίοι δεν έχουν στα σχέδια τους να εμπλακούν πολεμικά στην εισβολή στην Ουκρανία θα πρέπει να οριοθετήσουν τις άμυνες τους και να βρουν τρόπο να συνεχισθεί σε κάποιο επίπεδο η συνεργασία με τους Ρώσους.

Αν θεωρητικά αυτός ο πόλεμος κρατήσει μερικά χρόνια, η Ευρώπη θα πάθει εξ ίσου σημαντική ζημιά με την Ρωσία, ενώ η Αμερική δεν θα πάθει τίποτα.

όσο και να μην συμφωνούν μερικοί, ο Μακρόν δείχνει να έχει πιάσει το πρόβλημα και στην παρούσα φάση είναι ο μόνος Ευρωπαίος ηγέτης που συχνά πια μιλάει 'έξω από τα δόντια'.

Ωραία η συμμαχία, αλλά η υπόλοιπη Ευρώπη δεν μπορεί ιστορικά να έχει τις ίδιες ευαισθησίες με την Πολωνία η οποία έχει πάθει τα πάνδεινα από την Ρώσικη κατοχή.

Δεν μπορεί βέβαια η συμμαχία να αφήσει μόνη της την Πολωνία, όμως πρέπει και η Πολωνία να ακολουθήσει την υπόλοιπη Ευρώπη και να αφήσει τους λεονταρισμούς για ένα υπαρκτό θεωρητικά κίνδυνο, στον οποίο όμως έχει .την συμπαράσταση της Ευρώπης.

Εν κατακλείδι θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον πόλεμο, ο οποίος, όσο κυνικό και να φαίνεται, σε μεγάλο βαθμό είναι κάτι σαν εσωτερική υπόθεση Ρώσων και Ουκρανών με πάντα βέβαια υπαρκτό τον κίνδυνο να μεταφερθεί και στον υπόλοιπο πλανήτη.

Ένας παγκόσμιος πόλεμος δεν θα είναι βέβαια το ίδιο, γι' αυτό ας έχουμε στο βάθος του μυαλού μας τα πάντα.

Κώστας Ζουγρής.