Η Ελβετία μπορεί να είναι ουδέτερη, η Νέα Ελβετία όχι

Η Ελβετία μπορεί να είναι ουδέτερη, η Νέα Ελβετία όχι

Ξέρετε την συνοικία Νέα Ελβετία; δεν ξέρω αν την λένε ακόμα έτσι, είναι δίπλα στον Βύρωνα και την θυμήθηκα με αυτά που διαβάζω από εκείνους πουν λύση για όλα χωρίς όμως να παίρνουν ουσιαστικά θέση σε τίποτα από αυτά.

Το να μένει η χώρα μας, ή μια άλλη χώρα του ΝΑΤΟ ουδέτερη σε μία κατάσταση όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ΄κάτι ανέφικτο και θα μπορούσε να μας δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο μέλλον. Ναι μα η Τουρκία πχ δεν έστειλε πολεμικό υλικό στους Ουκρανούς. Η Τουρκία είναι Τουρκία, όπως οι ΗΠΑ είναι οι ΗΠΑ και το Σαν Μαρίνο το Σαν Μαρίνο.

Οι συμμαχίες υπάρχουν σαν δικαιολογία στους μεγάλους, όχι για τους μικρούς, σε όσους δεν αρέσει ας ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βορείου Κορέας που είναι μόνη της από ότι ξέρω.

Το να ανοίγουμε το Αμερικάνικο Smartphone μας και να κάνουμε δηλώσεις εκ του ασφαλούς, το ξέρουμε και από το παρελθόν και στις περισσότερες περιπτώσεις όσοι έλεγαν διάφορα σε μερικές ώρες τα έπαιρναν πίσω.

Οι εξωτερική πολιτική είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο και ας το αφήσουμε στους ειδικούς, κόμματα που δεν πιστεύουν καν στον κοινοβουλευτισμό κάνουν δηλώσεις για να συσπειρώσουν τους φίλους τους.

Είμαστε μία μικρή χώρα και αν δεν προσέξουμε εύκολα μπορούμε να γίνουμε προβληματική και να απειληθούν τα σύνορα μας, δεν έχουμε και τους καλύτερους γειτόνους, εδώ και αιώνες.

Άλλο η Ελβετία, άλλο η Νέα Ελβετία, μην τις μπερδεύουμε.

Κώστας Ζουγρής