Έχουν περάσει 27 χρόνια από το θάνατο του Kurt Cobain, ο οποίος αυτοκτόνησε στις 5 Απριλίου το 1994, τραγουδιστής των Nirvana, και ακόμα είναι νωπές οι μνήμες από αυτόν όπως συμβαίνει άλλωστε με κάθε θάνατο καλλιτέχνη του μεγέθους του.

 

O Cobain είχε γεννηθεί στις 20 Φεβρουαρίου 1967.

 

Το έργο του έχει δώσει αφορμή για τη δημιουργία αρκετών βιβλίων, όπως το βιογραφικό Heavier Than Heaven που έγραψε ο Charles R. Cross το 2001, η ταινία του Gus Van Sant του 2005 Last Days, το ντοκιμαντέρ του Nick Bloomfield, Kurt and Courtney που παίχτηκε το 1998 και πολλά άλλα. Το 2002 κυκλοφόρησαν δικά του γραπτά με τον τίτλο Journals.

 

Μετά το θάνατό του έχουν κυκλοφορήσει πολλά τραγούδια που αναφέρονται με διάφορους τρόπους σ' αυτόν. Από το χώρο του ροκ μεγάλα ονόματα όπως η Patti Smith που δεν γνώριζε τον Cobain, έγραψε το About A Boy  

 

 

o Neil Young το Sleeping With Angels

 

 

ο Cobain μάλιστα χρησιμοποίησε φράση από το Hey Hey My My του Young στο σημείωμα αυτοκτονίας που άφησε, oι R.E.M. από τους οποίους ο Michael Stipe ετοιμαζόταν να συνεργαστεί μαζί του στην εποχή του θανάτου του, το Let Me In, oι άλλοι μεγάλοι της σκηνής του Seattle, Pearl Jam τον αναφέρουν στο Nothing As It Seems, οι Cranberries στο I'm Still Remembering, οι Dream Theater στο Just Let Me Breathe, οι Primus στο Coctails Of A Dead Man, Friend Of A Friend-Foo Fighters, η Sheryl Crowe στο Maybe Angels, το Tearjerker των Red Hot Chili Peppers

 

 

 

από το χώρο της ποπ, ο Robbie Williams στο Me and My Monkey

 

 

και πολλοί άλλοι..

 

Αυτό που είναι ίσως περίεργο, είναι η αναφορά του σε δεκάδες τραγούδια από το χώρο του χιπ χοπ, όπου ο τρόπος του θανάτου του και ίσως η σχέση του με τα ναρκωτικά έδωσαν την ευκαιρία στο να δημιουργηθούν δεκάδες τραγούδια.

 

Ένα ακόμη από αυτά, είναι το Holy Grail του Jay Z στο οποίο χρησιμοποιεί και στίχους από το Smell Like Teen Spirit

 

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο δημοφιλής καλλιτέχνης αναφέρει σε τραγούδι του τον Cobain, το έχει κάνει στο παρελθόν σε τραγούδια του όπως τo Μοst Kigz  

 

 

 

και σε συναυλία του στο Royal Albert Hall χρησιμοποίησε σκηνές από το βίντεο του Lithum

 

 

 

Οι Public Enemy που εκτιμούσαν τον Cobain, είχαν παίξει μάλιστα την ίδια μέρα με τους Nirvana το 1992 στο Reading, το 1999 τραγούδησαν το Dou You Wanna Go Our Way?.

 

To 1994 o 2Pac που θαύμαζε τον Cobain και δυστυχώς πέθανε κι αυτός νέος είχε δηλώσει The whole world’s gonna owe me an apology, ‘coz I went through this and ain’t blow my brains out like Kurt Cobain'.

 

O Kayne West χρησιμοποίησε τους στίχους “rocking flannels all summer like Kurt Cobain,” στο White Dress (από την ταινία  The Man With the Iron Fists soundtrack), ο The Game μιλάει για  “so strange had to blow they mind, Cobain” στο τραγούδι του Jesus Piece, άλλη αναφορά είναι η  “Kurt Cobain even died because you scrutinise” από τον  A$AP Rocky στο τραγούδι  Phoenix που κυκλοφόρησε φέτος. ο Eminem έλεγε “my favourite colour is red, like the blood shed from Kurt Cobain’s head” στο  (Cum on Everybody)

 

Υπάρχουν πολλά ακόμα τραγούδια από το χώρο του χιπ χοπ που αναφέρουν τον Kurt Cobain ένα καλλιτέχνη που αν και χαρακτήρισε το χιπ χοπ σαν το σημαντικότερο μουσικό είδος που εμφανίστηκε μετά το πανκ, η παρουσία των Nirvana συνέβαλε στον πρόσκαιρο τουλάχιστον περιορισμό της επιτυχίας του χιπ χοπ. 

 

Λουίζα Ζουγρή  

\