Σπάνια σκίτσα από τη «Θεία Κωμωδία» του Δάντη διαθέσιμα για πρώτη φορά online

Σπάνια σκίτσα από τη «Θεία Κωμωδία» του Δάντη διαθέσιμα για πρώτη φορά online

Έτος του Δάντη είναι το 2021 για τη γειτονική Ιταλία, που ετοιμάζεται να τιμήσει τα 700 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου ποιητή με μία σειρά εκδηλώσεων οι οποίες θα λάβουν χώρα καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς, όχι μόνο στη Φλωρεντία, τόπο καταγωγής του Δάντη, αλλά και σε άλλες 70 μικρές και μεγάλες πόλεις της χώρας.

Με την πανδημία του κορονοϊού να βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, η αρχή θα γίνει αναγκαστικά ιντερνετικά με μία μεγάλη, διαδικτυακή έκθεση από την διάσημη γκαλερί Ουφίτσι, η οποία θα περιλαμβάνει όλα τα σπάνια, αυθεντικά σκίτσα από το σπουδαίο βιβλίο του Δάντη «Θεία Κωμωδία»

Πρόκειται για 88 σπάνιες ζωγραφιές από τον καλλιτέχνη της Αναγέννησης Federico Zuccari. Τα έργα εκτίθενται online και δωρεάν από την ιστοσελίδα της Γκαλερί Ουφίτσι στη Φλωρεντία και μπορείτε να τα δείτε με ένα κλικ εδώ.

«Μέχρι σήμερα, μόνο μερικοί μελετητές έχουν δει αυτά τα πανέμορφα σκίτσα, ενώ έχουν παρουσιαστεί στο κοινό μόνο δύο φορές, και μόνο ένα μέρος τους» ανέφερε ο Eike Schmidt, διευθυντής της Ουφίτσι. «Τώρα παρουσιάζονται ολόκληρα, μαζί με επιστημονικά σχόλια».

3. intro generale Inferno

Ο Δάντης γεννήθηκε στην Φλωρεντία το 1256, ενώ πέθανε στην Ραβέννα το 1321. Το εμβληματικό ποίημα του, «Θεία Κωμωδία», χωρίζεται σε τρία μέρη και ακολουθεί το ταξίδι ενός προσκυνητή από την κόλαση, στο καθαρτήριο και στον παράδεισο, με οδηγό τον επικό ποιητή Βιργίλιο και τη Βεατρίκη. Κάθε μέρος περιλαμβάνει 33 ωδές και μία εισαγωγική. Το έργο αντικατοπτρίζει μεταξύ άλλων πολλές αντιλήψεις της μεσαιωνικής φιλοσοφίας, ενώ θεωρείται πως συνέβαλε στη διαμόρφωση της ιταλικής γλώσσας.

Τα σκίτσα για το έργο του Δάντη, ολοκληρώθηκαν από τον Zuccari κατά το 1586-1588 κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ισπανία. Από τις 88 ζωγραφιές, οι 28 είναι απεικονίσεις της κόλασης, 49 του καθαρτηρίου και 11 του παραδείσου. Μετά από τον θάνατο του ζωγράφου το 1609, τα σκίτσα βρέθηκαν στην κατοχή των ευγενών Orsini και Medici, ενώ δόθηκαν στην γκαλερί Ουφίτσι το 1738.

1 inferno la selva oscura

Λόγω της ευαισθησίας τους, μόνο μία επιλογή από τα σκίτσα με μολύβι και μελάνι είχε παρουσιαστεί δημόσια. Η πρώτη φορά ήταν στην Φλωρεντία το 1865 για τα 600 χρόνια από την γέννηση του Δάντη, και η δεύτερη στο Αμπρούζο το 1993. Τώρα παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο σύνολο τους στο κοινό.

Μπήκε στη διαδικτυακή έκθεση με ένα κλικ εδώ