Μία άποψη περί μουσικής και Fiona Apple

Μία άποψη περί μουσικής και Fiona Apple

Επειδή αναφέρεται στην εκπομπή σας θέλω να εκφράσω την άποψή μου για το album της Fiona Apple και το πώς αντιλαμβάνομαι τη μουσική. Παρατηρώ επίσης ότι με διακριτικό τρόπο "τρολλάρετε" την Kylie για την επιστροφή της.

Συγκρίνοντας τα 2 τελευταία album τους, στο δικό μου αυτί της Fiona είναι μέτριο (5 στα 10) ενώ της Kylie πετυχαίνει το σκοπό της στα περισσότερα τραγούδια του, δηλ. να σου μεταδώσουν κάτι ανεβαστικό, έχοντας μάλιστα και επηρροές από το επιτυχημένο στυλ των daft punk (κατά τη γνώμη μου 8 στα 10).

Επίσης όσον αφορά το καλύτερο τραγούδι του 2020, το Murder Most Foul του Bob Dylan, κατά τη γνώμη μου πάντα, είναι απλά καλό χωρίς να εντυπωσιάζει. (7 στα 10)

Δικαιολογώ αυτές τις (προσωπικές) βαθμολογίες βάσει το συνολικό συναίσθημα που δημιουργούν, όχι μόνο για παράδειγμα τους στίχους. Σίγουρα είμαι πιο επιεικής με την Kylie επειδή λέω "για το ύφος που υπηρετεί είναι καλό". Αλλά ένα καλό τραγούδι έχει όλο το πακέτο: ρυθμό, μελωδία, στίχους και εν τέλει δημιουργεί ένα ευχάριστο συναίσθημα όταν το ακούς. The Sound of Silence, Nature Boy, Yesterday αυτά είναι καλά τραγούδια γιατί τα έχουν όλα και ΟΚ θα μου πείτε έπιασα μεγαθήρια αλλά θέλω να καταλάβετε το σκεπτικό μου ως φίλο της μουσικής.

Επίσης επειδή προσπαθώ να είμαι ανοιχτόμυαλος όπως εσείς, δεν θα προσποιηθώ πως μου αρέσει κάτι μόνο και μόνο επειδή το είπε ο Bob Dylan ή οι Beatles ή οι Rolling Stones υπό τον φόβο μην με πουν ιερόσυλο (λες και θα παρεξηγηθεί ο Bob Dylan που έχει κερδίσει Νόμπελ να ακούσει κακή κριτική από μένα). Ο Klaus Voormann είχε πει "ήμασταν τυχεροί που δεν μας πέταξαν τομάτες" για την Yoko Ono και αυτό γιατί; Ναι μεν αυτό που τραγουδούσε μπορεί να είχε βάθος, αληγορική σημασία, κριτίκαρε τον πόλεμο στο Βιετνάμ κτλ αλλά αυτό απλά δεν ήταν μουσική.

Καλή μουσική είναι το Blowing in the Wind όχι το Murder Most Foul (οκ γίνομαι αυστηρός τώρα διότι μ' αρέσει το Murder αλλά το θεωρώ υπερτιμημένο). Έτσι λοιπόν και η Fiona Apple ακροβατεί σε μονοπάτια που προσπαθώ αλλά δεν μπορώ να τα κατατάξω στα καλά τραγούδια (όπως είναι για παράδειγμα το δικό της Criminal). Εννοείται όποιος την κοροϊδεύει ας κοιτάξει πρώτα τον εαυτό του στον καθρέπτη γιατί μιλάμε για μία αληθινή καλλιτέχνιδα (όχι είδαμε φως και μπήκαμε όπως κάνουν άλλοι).

Θα κλείσω με κάτι που είχε πει ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου όταν τον ρώτησε ο Πάνος Χρυσοστόμου για τη χρήση της ηλεκτρικής κιθάρας: Στα τραγούδια μετράει περισσότερο πόσο δημιουργούν ηλεκτρικές εκκενώσεις στα συναισθήματα των ανθρώπων.

Ελπίζω να σας άρεσε το μήνυμά μου, το γράφω επειδή μ' αρέσει πολύ η εκπομπή σας και θέλετε να ακούτε γνώμες των ακροατών σας για το πώς βλέπουν τη μουσική. Συνεχίστε δυνατά, θα είμαστε μαζί και τη νέα χρονιά.

Γιώργος, 35.