ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΛΑΓΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΧΕΛΩΝΕΣ

Οσοι παρακολουθούν τα τσαρτς θα έχουν διαπιστώσει τις διαφορετικές αντιδράσεις που έχουμε στις υποψήφιες επιτυχίες σε Αγγλία και Αμερική, αλλά και την συνήθως καθυστερημένη αντίδραση του ελληνικού ραδιοφώνου σε ότι συμβαίνει στις 2 μεγάλες χώρες.

Συχνά έχουμε το παράδοξο το ελληνικό ραδιόφωνο να αντιδρά και να μεταδίδει πιο γρήγορα χορευτικά κομμάτια από Ιταλία, Γαλλία και άλλες χώρες, ενώ αγνοεί στην αρχή επιτυχίες καθολικής αποδοχής όπως το Get Lucky των Daft Punk.

Τώρα βέβαια όλοι το παίζουν, αλλά η καθυστέρηση ήταν αδικαιολόγητη και δεν είχε προηγούμενο σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Ανάλογη καθυστέρηση έχουμε τώρα και για το Blurred Lines του Robin Thicke, φαίνεται ότι το ελληνικό ραδιόφωνο δεν τα παέι καλά με τον .....Pharrell που συμμετέχει και στα δυο τραγούδια.

Στην Βρετανία οι επιτυχίες για κάθε τραγούδι συνήθως είναι άμεσες αφού χρειάζονται 2-3 εβδομάδες για να απλωθούν στο μικρό σχετικά εύρος του Βρετανικού ραδιοφωνου. Είναι χαρακτηριστικό το ότι 7-8 ραδιόφωνα διαμορφώνουν ουσιαστικά τις επιτυχίες.

Στην Αμερική τα πράγματα ήταν πάντα πολύπλοκα, κυρίως λόγω της έκτασης της χώρας και της διαφοράς αντίδρασης που έχουν Καλιφόρνια Νέα Υόρκη, Σικάγο σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα.

Παρ' όλα αυτά τα Blurred Lines και Get Lucky κατάφεραν μέσα σε 10 εβδομάδες να βρίσκονται στις 2 πρώτες θέσεις, γεγονός όχι ιδαίτερα συνηθισμένο.

Η διαδικασία είναι συνήθως, υψηλή είσοδος στο τσαρτ λόγω των αρχικών υψηλών πωλήσεων ψηφιακής μορφής, στην συνέχεια μεγάλη πτώση που μπορεί από το τοπ 10 να στείλει ένα τραγούδι και κάτω από τα 30 πρώτα και στη συνέχεια σταδιακή άνοδος ανάλογα των ραδιοφωνικών μεταδόσεων.

Το Radioactive των Imagine Dragons

χρειάστηκε 43 εβδομάδες για να φτάσει στην υψηλότερη θέση του μέσα στα 5 πρώτα, υπάρχουν βέβαια και χειρότερα όπως το I Love It των Icona Pop που κυκλοφόρησε πέρυσι τον Ιούνιο, ή το Can't Hold Us των McLemore and Ryan Lewis Feat. Ray Dalton που είχε κυκλοφορήσει από το 2011.

Ακόμα στο αμερικάνικο τσαρτ είναι το I Knew You Were Trouble της Taylor Swift λόγω των ραδιοφωνικών μεταδόσεων, όπως και το Ho Hey των Lumineers που συμπλήρωσε 55 εβδομάδες στο τσαρτ.

Μία άλλη τακτική που καθυστερεί την άνοδο, είναι τα πολλά ρημίξ που κυκλοφορούν οι καλλιτέχνες για να ενισχύσουν τις μεταδόσεις, η Mariah Carey πριν από μερικές μέρες που αντίθετα από τις προβλέψεις δεν γνωρίζει μεγάλη επιτυχία με το Beautiful, καθυστέρησε την κυκλοφορία του άλμπουμ της και κυκλοφόρησε δυο ρημίξ του τραγουδιού που είναι στο Νο 15 στην Αμερική, ένα στα Ισπανικά και ένα με την προσθήκη του A$$ap Rocky που την συνοδεύει μαζί με τον Miguel. Να δούμε αν θα ανταμοιφθεί η υπομονή της

Λουίζα Ζουγρή